Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 12. 2022,
13.42

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Vzajemna

Natisni članek

nezgoda poškodba zlom Zdravstvena polica Vzajemna advertorial

Sreda, 28. 12. 2022, 13.42

2 meseca, 2 tedna

To so najpogostejši vzroki poškodb

Vsebino omogoča Vzajemna

Poškodbe so del življenja vsakega izmed nas. Nekatere vrste poškodb ali nezgod so navadno bolj povezane z določeno demografsko skupino, torej so lahko pogostejše glede na spol, starost, poklic in celo socialni status. Prav tako je nastanek poškodb tesno povezan z dejavnikom tveganja, ki pripelje do poškodbe. Ne glede na vzrok je ob poškodbi pomembno, da se znamo primerno odzvati. Veste, kako prepoznati zlom kosti?

zlom kosti | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Najpogostejši vzroki poškodb

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji največ poškodb zaradi prometnih nesreč, padcev in zastrupitev. Pri otrocih in mladostnikih je vrstni red vzrokov poškodb nekoliko drugačen. Če so mlajši otroci bolj ranljivi zaradi nadobudnega raziskovanja okolice, postajata v adolescenci močnejša izrazit vpliv vrstnikov in iskanje vznemirjenja. V vseh starostih pa so fantje pogosteje podvrženi poškodbam kot dekleta.

Pri otrocih in mladostnikih v Sloveniji so po podatkih NIJZ najpogostejši vzrok poškodb padci, ali na ravnem ali z višine. Sledijo udarci s predmetom ali ob naletu z osebo, kolesarske nesreče, pri mlajših pa tudi stik z vročo snovjo.

Ukrepajte takoj z zdravstveno polico po svoji meri

V primeru bolezni ali nezgode je treba ukrepati takoj, toda v javnem zdravstvu to pogosto ni mogoče. Z Zdravstveno polico Varuha zdravja, Vzajemne, lahko do zdravnika pridete takrat, ko ga potrebujete. Do specialistične obravnave ali posega boste prišli že v nekaj dneh.

Z zavarovanjem Zdravstvena polica Varuha zdravja, Vzajemne, lahko hitro dostopate do različnih zdravstvenih storitev - od specialističnoambulantnih storitev, fizioterapij, zobozdravstvenih storitev, operativnih posegov, drugega mnenja, pomoči na domu do zdravil. Sestavite jo lahko skladno s svojimi potrebami in željami.

Zdravstvena polica za specialistične zdravstvene storitve vam lahko omogoči hiter dostop do samoplačniških specialističnoambulantnih posegov, protibolečinskih terapij, fizioterapij, zobozdravstvenih storitev, drugega mnenja, pomoči na domu in zdravil. S sklenitvijo paketa Specialisti Nezgode je mogoče skleniti tudi paket Specialisti Bolezen.

Zdravstvena polica za operativne posege vam omogoča dostop do operacije že v nekaj dneh.

Zdravstvena polica za otroke omogoča hiter dostop do samoplačniških zdravstvenih storitev. Omogoča lahko celo izplačilo zavarovalnine, kritje zobozdravstvenih storitev in pridobitev drugega mnenja.

Zavarovanje Specialisti senior zagotavlja hitro pot do specialistov, diagnostičnih pregledov in protibolečinskih terapij v Sloveniji ter tujini. Brez čakalnih vrst.

zlom kosti | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako prepoznati zlom kosti, ko ne gre za odprti zlom?

Poškodovan del telesa vedno boli. Če ni odprte rane, se hitro pojavi vprašanje, za kakšno poškodbo gre. Je poškodovana zgolj mišica, sklep ali pa gre morda za počeno oziroma celo zlomljeno kost? Obstaja nekaj simptomov, ki lahko nakazujejo, da gre za zlom, seveda pa najnatančnejši odgovor lahko da le rentgensko slikanje skeleta.

#1 Modrica na mestu poškodbe

Podplutba sicer lahko nastane pri različnih tipih poškodbe, a tudi ta lahko opozarja na zlom kosti. Pri zlomu namreč lahko kri priteče celo iz same zlomljene kosti. Hujši zlomi lahko povzročijo tudi obsežnejše modrice. Te so sprva vijoličaste, kasneje pa spremenijo barvo v rumeno.

#2 Otekanje

Tudi oteklina je lahko tipičen znak poškodbe kosti, saj te v primeru zloma povzročajo izcedek tekočin, včasih tudi krvi, zaradi katerih mesto poškodbe odebeli in zateče.

Ključne prednosti Zdravstvena polica Varuha zdravja, Vzajemne:

  • hiter dostop do samoplačniških specialističnih storitev,
  • hiter dostop do operativnega posega,
  • pomoč na domu,
  • hiter dostop do drugega mnenja specialista,
  • kritje stroškov zdravil,
  • posvet z zdravnikom 24 ur na dan in sedem dni v tednu,
  • brezplačna asistenca zavarovalnice,
  • obisk zdravnika na primarni ravni,
  • zavarovalna vsota do 30 tisoč evrov.

zlom kosti | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

#3 Tudi videz šteje

Čeprav ni odprte rane, lahko zlom kosti vseeno povzroči deformacijo na mestu udarca. Zato vedno dobro preglejte, kako je videti poškodovan del telesa. Če gre za del noge ali roke, ga vsekakor primerjajte z drogo nogo oziroma roko. Morebitna odstopanja lahko nakazujejo zlom.

Pozorni bodite tudi na morebitne težave oziroma bolečino ob premikanju oziroma obremenitvi poškodovanega dela telesa.

Ko sumite na zlom kosti, vsekakor velja biti pozoren na zgoraj opisane simptome. A previdnost ni nikoli odveč, zato ob sumu na zlomljeno kost vsekakor obiščite zdravnika.

Imate vprašanje? Svetovalci zavarovalnice Vzajemna imajo odgovore. Pokličite jih na 080 20 60 ali pa jim pišite na info@vzajemna.si.

Poškodbe v snegu niso redkost

Prve snežniške so že pobelile posamezne kraje po Sloveniji, zato mnogi že razmišljajo o prihajajočih smučarskih podvigih in drugih aktivnostih na snegu. Čeprav sneg ne pričara nasmeha le na obrazih naših najmlajših, pač pa se ga razveselijo tudi številni odrasli, hladen zrak in z njim poledica povečata število padcev in drugih vrst nesreč, ki vodijo do poškodb. Te niso redke niti na smučiščih.

stopnice led sneg zdrs | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Če se to zimo odpravljate na smučanje v tujino, zato nikar ne pozabite skleniti ustreznega zdravstvenega zavarovanja za tujino, kot ga ponujajo pri Varuhu zdravja, Vzajemni. Stroški zdravljenja so lahko v tujini namreč zelo visoki, zato je najugodnejša pot zagotovo Zavarovanje za tujino. Lahko ga sklenete za vsako potovanje posebej ali pa kar za vse leto. Pri Varuhu zdravja pri Vzajemni si boste z Zavarovanjem za tujino zagotovili:

  • 24-urno asistenco vse dni v letu,
  • kritje nujnih zdravstvenih storitev,
  • kritje nujnih zdravstvenih prevozov,
  • kritje iskanja in reševanja ponesrečenih oseb,
  • odvetniške storitve, tudi z začasnim pologom varščine,
  • zavarovalno vsoto do milijon evrov.

Zakaj skleniti Zavarovanje za tujino tudi, ko se odpravljate na smučanje znotraj EU?

smučanje | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja zagotavlja le nujno zdravniško pomoč pri zdravnikih ali v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže, vendar le do višine, ki jo v tisti državi krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Evropska kartica za zdravstveno zavarovanje zato ni dovolj, če si želite resnično brezskrbnih radosti na snegu in predvsem dobre zdravniške oskrbe, če bi jo potrebovali. Zavarovanje za tujino Varuha zdravja, Vzajemne, vam zagotavlja:

  • 24-urno asistenco v slovenskem jeziku,
  • informacije o najbližji zdravstveni ustanovi,
  • storitve nujne medicinske pomoči tudi v zdravstvenih ustanovah, ki niso v javni zdravstveni mreži obiskane države,
  • nujne zdravstvene prevoze do bolnišnice ali klinike ter nujno zdravljenje,
  • nujne zobozdravstvene storitve,
  • zdravljenje akutnega poslabšanja kroničnih bolezni,
  • prevoz v domovino …
Ne spreglejte