SiolNET. Trendi Zdravje
Vsebino omogoča Bilić Vision
  • Messenger
  • Messenger

Težava, ki ji nihče ne uide

očala telefon dioptrija ljudje
Vsebino omogoča Bilić Vision

Staranje je neizogibno. Slabši spomin, težave z vidom, togi sklepi, manj življenjske energije – vse to nas opozarja na to, da časa ne moremo ustaviti.

Čeprav dolga leta vidimo kot sokol, lahko v določenem starostnem obdobju opazimo, da za branje potrebujemo več svetlobe in da telefon držimo na vedno daljši razdalji. V šali rečemo, da imamo prekratke roke, v resnici pa se naša očesna leča stara oziroma ni več tako prilagodljiva. To pomeni, da ne more več izostriti sliko predmeta na blizu.

Edina rešitev je čimprejšnji obisk pri oftalmologu, ki bo s pregledom določil stanje naše daljnovidnosti oziroma presbiopije, ki je znak, da se naš organizem stara. Čeprav je to spoznanje čustveno boleč trenutek, nas lahko tolaži misel, da starostni daljnovidnosti ne uide skoraj nihče in da jo je mogoče odpraviti.

Kaj se dogaja z našim telesom?

oči vid korekcija vida dioptrija Foto: Thinkstock

Starostna daljnovidnost se namreč pojavlja po 40. letu starosti. Za razliko od astigmatizma, kratkovidnosti in daljnovidnosti, ki se pojavljajo zaradi oblikovanosti zrkla in delovanja genetike ter okolja, je povezana s staranjem organizma.

Proteini v lečah se začnejo s starostjo spreminjati in vplivajo na togost leč, ki tako s časom postanejo manj elastične. Tudi mišice okrog oči so žrtev tega procesa. Manjša elastičnost povzroči, da se oko težje osredotoča na predmete, ki so blizu.

Dodajanje dioptrije za boljši vid

To težavo lahko korigiramo s primernimi korekcijskimi očali ali pa z lasersko odpravo starostne daljnovidnosti. Laserska odprava starostne daljnovidnosti se izvaja z dodajanjem očalne leče "plus": začne se z dodajanjem dioptrije +0,75, zaključi pa se pri starosti 60 let, ko je proces slabšanja akomodacije očesa praviloma končan.

Takrat se za delo na blizu in branje dodaja dioptrija od +2,50 do +3,0, kar je odvisno od poklica, ki ga oseba opravlja. Z lasersko odpravo dioptrije z metodo Monovision lahko v Polikliniki Bilić Vision v velikem odstotku rešijo starostno daljnovidnost. Tako strankam zagotavljajo skoraj popolno neodvisnost od očal.

Naročite se na brezplačen posvet za odpravo dioptrije:

- telefon: +386 41 440 905

- elektronska pošta: info@bilicvision.hr

Brezskrbno aktivno življenje

morje ljudje

Laserska korekcija vida je primerna za osebe vseh starosti, ki si želijo brezskrbnega uživanja v aktivnem življenju brez uporabe očal. O tem, katere vrste korekcija je najprimernejša za nekoga, odloča zdravnik oftalmolog s temeljitim pregledom, ki vključuje splošni pogovor o morebitnih očesnih in telesnih bolezni, določanje vidne ostrine in dominantnega očesa, merjenje očesnega pritiska in količine solznega filma (količine solz). Zdravnik bo določil tudi število endotelnih celic, izmeril bo velikost zenice na svetlobi in v temi, pregledal roženico ter izmeril vpliv dnevne in nočne svetlobe na naš vid. Z biomikroskopom bo pregledal sprednji in zadnji del segmenta očesa. Natančen pregled traja približno eno uro.

#Kandidati

laserska odprava dioptrije Za lasersko odpravo starostne daljnovidnosti so primerne osebe nad 40. letom in s starostno daljnovidnostjo, ki pa so tudi kratkovidne, daljnovidne ali imajo astigmatizem in se želijo znebiti očal. Operacija laserske odprave dioptrije z metodo Monovision se v Polikliniki Bilić Vision izvaja ambulantno na način t. i. enodnevne kirurgije.

#Rezultati

Rezultati metode Monovision so trajnejši pri kratkovidnih osebah kot pri daljnovidnih, in sicer zaradi lažje vrnitve dioptrije "plus" po posegu. Metoda je splošno sprejeta in ima odlične rezultate.

#Pred operacijo

Poskrbimo za umite čase, saj se po operativnem posegu nekaj časa ne bomo smeli sklanjati in umivati obraza. Oblačilo naj bo ohlapno ali naj ima gumbe, da se bomo izognili oblačenju preko glave. Pripravimo hrano za nekaj dni, ker se je po operaciji treba izogibati vročini in pari. Na pregled pridemo s spremljevalcem, ki nas bo odpeljal domov.

#Potek posega

Poseg poteka v lokalni anesteziji z uporabo kapljičnega anestetika. Med operacijo bolnik ne čuti bolečine, čuti pa dotikanje očesa. Operativni poseg traja od 10 do 15 minut. Operacija je popolnoma neboleča in ni šivanja rane.

Najprej zdravnik oblikuje roženični pokrov, ki ga nežno privzdigne in tako laserskim žarkom omogoči nemoteno modeliranje roženice. Na ta način odstrani dioptrijo. Glede na to, da v Polikliniki Bilić Vision uporabljajo sodobni laser z varnostnim sistemom, ki laser ustavi, če se oko premakne ali če stopi zunaj območja delovanja laserja, ni nevarnosti, da bi laser poškodoval oko, če je bolnik nemiren. Bolnik sliši zvoke in vidi različno svetlobo, ampak ne čuti bolečine niti med pripravo na poseg niti med samim delovanjem laserja.

ljudje narava šport #Po posegu

Po operativnem posegu je treba približno pol ure ležati z zaprtimi očmi, da se roženični pokrov čim bolje prilagodi svojemu položaju. Domov odidemo isti dan, prejmemo antibiotične kapljice in umetne solze. Že po operaciji vidimo precej dobro, vendar se moramo zavedati, da bo ta dan vid zamegljen. Bolnik v bolnišnici ostane skupno 90 minut. Prva kontrola je prvi dan po operaciji, sedem dni zatem sledi druga kontrola, zadnja pa mesec dni po posegu.

#Morebitni zapleti

Morebitni zapleti so redki in rešljivi. Suhost očesa, iritacija, mikrostrije, razlitje robov svetlobe in povrnitev delne dioptrije so bolj stranski učinki kot pa resni zapleti. Vsi stranski učinki izginejo postopoma in spontano ali pa pod vplivom zdravil in s kirurško pomočjo.

 

Poliklinika Bilić Vision deluje že več kot 23 let in je ena največjih zasebnih oftalmoloških klinik na Hrvaškem. Od več kot sto tisoč pacientov, ki so prišli v Polikliniko Bilić Vision v Zagreb, jih je kar 70 odstotkov prišlo po priporočilu, kar potrjuje zadovoljstvo pacientov, ki se zdravijo v Polikliniki Bilić Vision.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin