Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 10. 2018,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Rodenstock in Optika Kuhar

Foto: Rodenstock

Natisni članek

Optika Kuhar Rodenstock advertorial očala dioptrija

Ponedeljek, 8. 10. 2018, 7.00

2 meseca, 1 teden

Spoznajte tehnologijo, s katero je mogoče v popolnosti izkoristiti svoj vidni potencial

Svet, ostrejši kot kadarkoli prej

Vsebino omogoča Rodenstock in Optika Kuhar

Foto: Rodenstock

Oči so okno, skozi katerega gledamo v svet. Da, vid je vitalni del našega vsakdana, a zdravju oči pogosto ne posvečamo dovolj pozornosti. Hkrati vedno raje, dlje in pogosteje strmimo v zaslone vseh vrst. Milijarde po svetu se spoprijemajo s slabšanjem vida in drugimi z očmi povezanimi težavami, kljub temu pa le redki redno obiskujejo specialista.

Josef Rodenstock je leta 1877 z naslednjo izjavo dokazal, da je pred svojim časom: "Težave z vidom niso bolezensko stanje, saj jih lahko z lahkoto olajšate, če do potankosti poznate delovanje človeškega vida." | Foto: Josef Rodenstock je leta 1877 z naslednjo izjavo dokazal, da je pred svojim časom: "Težave z vidom niso bolezensko stanje, saj jih lahko z lahkoto olajšate, če do potankosti poznate delovanje človeškega vida."

"Da oslabelost vida ni bolezen in da se jo da preprosto odpraviti, če do potankosti razumemo sistem vida", je izrekel že ustanovitelj podjetja Rodenstock Josef Rodenstock. Izjava priča, da so bili že pionirji oftalmologije prepričani, da bodo nekoč lahko izdelali popolna stekla.

Okulistika ali oftalmologija, veja medicine, ki deluje na področju zdravljenja očesnih bolezni, je v 21-stoletju doživela izjemen napredek.

Od Gullstranda do DNEye® PRO

Leta 1900 je švedski oftalmolog Allvar Gullstrand dosegel velikanski preboj. Oblikoval je fiziološki model človeškega očesa, t. i. shematsko oko, in izpeljal Gullstrandovo enačbo.

Odtlej je bila lahko struktura zajeta v izračun dioptrije in izdelavo očal, zato so lahko stekla bolje prilagodili posameznikovim očem. Toda z bistvenim primanjkljajem. Gullstrandovo oko namreč opisuje shematsko oko, ki predstavlja idealen model očesa, kar pa je v resničnem svetu težko najti. Še posebej takrat, ko gre za okvarjen vid, postane odklon od omenjenega standarda kritičen, saj vsakršno fiziološko odstopanje med samim izračunom dimenzij stekla vodi k ne optimalnemu končnemu izdelku.

Rodenstock je edini proizvajalec, ki vam ponuja popolno harmonijo stekel in okvirja. Na ta način boste lahko popolnoma izkoristili svoj vid. | Foto: Rodenstock je edini proizvajalec, ki vam ponuja popolno harmonijo stekel in okvirja. Na ta način boste lahko popolnoma izkoristili svoj vid.

Doslej so se v svojih izračunih in predvidevanjih v postopku izdelave stekel za očala na Gullstrandovo shematsko oko opirali izdelovalci stekel po vsem svetu.

A nosilci očal vseeno niso bili povsem zadovoljni. Večina* nosilcev očal  je na primer nezadovoljnih in bi porabili več denarja za očala, če bi jim ta omogočala ostrejši vid in če bi bila očala bolje prikrojena njihovim zahtevam.

64,9 odstotka ljudem se zdi pomembno, da imajo po meri izdelana očala.

47,6 odstotka bi jih plačalo več za stekla, če bi ta ustrezala njihovim individualnim potrebam.

53,2 odstotka jih ni povsem zadovoljnih s stekli svojih očal.

30,4 odstotka bi jih kupilo druga očala, če bi obstajala nova stekla, ki bi še izboljšala njihov vid.

(*vir:Allensbach-Brillenstudie 2014/2015)

Vaše oči so tako edinstvene, kot je vaš DNK. Natančne meritve so prvi korak do očal, ki vam bodo omogočile dostop do vašega vidnega potenciala v celoti. Pri Rodenstocku, proizvajalcu očalnih stekel in okvirjev, razumejo princip popolnega vida do potankosti, saj razvijajo mojstrovine natančnih in dovršenih materialov ter dizajnov že več kot 140 let. | Foto: Vaše oči so tako edinstvene, kot je vaš DNK. Natančne meritve so prvi korak do očal, ki vam bodo omogočile dostop do vašega vidnega potenciala v celoti. Pri Rodenstocku, proizvajalcu očalnih stekel in okvirjev, razumejo princip popolnega vida do potankosti, saj razvijajo mojstrovine natančnih in dovršenih materialov ter dizajnov že več kot 140 let.

Novi standardni za najostrejši vid: DNEeye® PRO, preboj med korekcijskimi stekli

Od leta 2018 so pri Rodenstocku sposobni izmeriti individualno anatomijo očesa in zahvaljujoč tehnologiji DNEye® PRO so edini proizvajalec na svetu, ki lahko vse pridobljene biometrične podatke prenese na korekcijsko steklo. Standardne vrednosti, kakršno je Gullstrandovo shematsko oko, so po 118 letih stvar preteklosti.

Rezultat novih dognanj je najbolj personalizirano Rodenstockovo steklo, ki omogoča najostrejši vid vseh časov.

Edinstvene poteze vaših oči, izmerjene z napravo DNEye® Scanner 2+

Naprava DNEye® skupaj s tehnologijo EyeLT® izboljša vaš vid. | Foto: Naprava DNEye® skupaj s tehnologijo EyeLT® izboljša vaš vid.

Naprava DNEye® samodejno ter z izjemno natančnostjo meri visoke in nizke aberacije za kratkovidnost in daljnovidnost. Meritev je odvisna tudi od velikosti vaših zenic. Parametri, ki se upoštevajo pri precizni izdelavi so še dolžina zrkla, površina roženice in globina sprednjega prekata očesa.

Dejstvo je, da na svetu ne obstajajo nobena bolj individualna in po meri narejena stekla, kot so ta z uporabo tehnologije DNEye® PRO.

Ključne prednosti:

  • povečan kontrast podnevi in ponoči,
  • povečana intenzivnost barv,
  • širša vidna polja,
  • boljši nočni vid,
  • manjša utrujenost oči.

Lokacije naprav DNEye® Scanner 2+:

  • Optika Glasmaher, Novo mesto.
  • Optika Glasmaher, Brežice.
  • Optika Kuhar, Ptuj.
  • Optika Branko Novak, Murska Sobota.
  • Optika Vogrič, Idrija.
  • Optika Krstič, Ljubljana (Tržaška).
  • Optika Krstič, Ljubljana (Leclerc).
  • Fotooptika Rio, Izola.
  • Optika Vid, Nova Gorica.
  • Optika Rimc, Krško.

Ne spreglejte