Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 12. 2014,
11.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 12. 2014, 11.16

7 let, 12 mesecev

Spanje kot del shujševalne diete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za izgubljanje kilogramov ne bo dovolj, če boste iz svojega jedilnika izločili hitro prehrano in poskrbeli za lahke, redne in zdrave obroke. Posvetite se tudi svojim spalnim navadam.

Spanje vpliva na našo kakovost življenja. Premalo spanca je krivec za pomanjkanje energije in volje, zbranosti in storilnosti, vpliva pa tudi na razpoloženje. A to ni vse, saj prekratka noč vpliva tudi na prehranjevalne navade.

Kako sta povezana kratka noč in prehrana? Ste se kdaj po noči s premalo spanja posvetili prehrambnim željam, ki se oglasijo dan po tem? Nezadostni nočni počitek lahko poveča apetit in hkrati predrami željo po tolažilni hrani, ki pa je največkrat mastna, kalorična in nezdrava. A daje, čeprav napačen, občutek, da bo telesu zagotovila dodatno in potrebno moč.

V raziskavi, kot jo povzemajo v Huffington postu, so se posvetili prav vprašanju povezanosti med prehrambnimi željami in spanjem. Znanstveniki so tako primerjali skupino ljudi, ki je spala v povprečju pet ur na noč, in tiste, ki so imeli osem ur nočnega počitka.

Ugotovili so, da so tisti dan po le peturnem spanju posegali predvsem po kalorični in mastni hrani. Prav tako pa so tudi jedli več od tistih, ki so spali dalj časa.

Niso pomembne le ure, temveč tudi kakovost spanca Kot še navajajo v Huffington postu, znanstvene ugotovitve tako kažejo povezanost med kakovostjo spanja in kilogrami. Ena izmed študij s tega področja je pokazala, da so se kilogrami povečevali v obdobju šestih let predvsem pri tistih, ki so na noč spali manj kot šest ur. A kot so še ugotovili, pri tem ni pomembno le število ur, ki jih na noč preživimo v postelji, temveč tudi kakovost spanja. Lahko imamo namreč za sabo noč z osmimi urami spanca, a kljub temu ne čutimo spočitosti in svežine v telesu, kar priča o nekakovostnem počitku.

Na kakovost spanja pa lahko vplivajo različni dejavniki. Med njimi so lahko tudi različne motnje spanja, med njimi na primer spalna apneja, ki pomeni, da lahko med spanjem od 10 sekund do ene minute prenehamo dihati. Ta motnja se lahko ponovi celo večkrat na uro, za spečega pa pomeni izjemen napor. Zaradi težav z dihanjem pa tako lahko to prinese tudi večkratno nočno zbujanje, kar vpliva na metabolizem. To pa se nato pozna tudi pri počasnejšem in težjem izgubljanju kilogramov.

Če želite shujšati, pozornost posvetite tudi spanju Kakovostni nočni počitek in telesna teža sta tako tesno povezana. Optimalno trajanje spanja na noč je osem ur, kar prispeva tudi k naši telesni teži. Glede na znanstvene ugotovitve pri individualnih načrtovanjih shujševalnih diet ni tako redko, da te posežejo tudi v spalne navade. Predvsem s priporočili o dolžini nočnega počitka. Pozornost je tako treba posvetiti tudi povezavi med spanjem in izbiro hrane, času in vsebini obrokov ter počutju po njih. Pri čemer pa je treba spremljati tudi gibanje telesne teže.

Ne spreglejte