Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 12. 2021,
14.29

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Oglasno sporočilo

Natisni članek

čebelarstvo Medex PR članek

Sobota, 11. 12. 2021, 14.29

2 leti, 4 mesece

Slovenska oprema za afriške čebele v Gani

Oglasno sporočilo

V okviru projekta razvoja čebelarstva v Gani je odšla na pot prav posebna praznična pošiljka. V Gano je podjetje Medex poslalo laboratorijsko in čebelarsko opremo, med katero so tudi posebni ročno izdelani panji, posebej prilagojeni za afriško čebelo. Slovensko čebelarsko znanje tako prodira v svet in pomaga izboljševati življenje v Afriki.

Medex_1 | Foto:

Trajnostni projekt razvoj čebelarstva v Gani je prešel v drugo fazo. Prva faza je vključevala terenske raziskave v Gani ter obisk in izobraževanje ganskih čebelarjev v Sloveniji. V drugi fazi se nadaljuje vzpostavljanje treh učnih centrov v Gani. Učni centri potrebujejo predvsem ustrezne panje in čebelarsko opremo za delo z afriško čebelo Apis mellifera adansonii.

Zasnovali tri nove tipe panjev

Medex_2 | Foto: Mitja Smrdel, inštruktor čebelarstva in vodja tehnične ekipe projekta, je med terenskimi raziskavami ugotovil, da afriške čebelje družine potrebujejo drugačne panje, kot jih imamo v Sloveniji. Zato je zasnoval tri nove vrste panjev, ki ustrezajo ganskim razmeram. Kot je povedal Mitja Smrdel, pošiljka vsebuje še preostalo čebelarsko in laboratorijsko opremo, na primer panjska dleta, opremo za vzrejo matic, kadilnike, panjske tehtnice za spremljanje donosa, med katerimi ena od njih vsebuje tudi vremensko postajo, in mikroskop.

V letu 2021 je imel priložnost preučiti ganske terenske razmere ter izobraževati čebelarja Elvisa in Makafuja.

Verjamemo v dobre rezultate

Aleša Mižigoj je izrazila veselje, da projekt po poletnem obisku ganskih čebelarjev prehaja v drugi fazo: "Januarja spet potujemo v Gano, kjer je sezona medenja na vrhuncu. Del opreme zato pošiljamo z letalom, tako da bomo ob obisku afriške čebele že naselili v posebne, v Sloveniji izdelane panje, ki so prilagojeni za afriško čebelo. Z ladijsko pošiljko pa odhajajo na pot tudi stroji za izdelavo panjev, tako da bomo čebelarjem v Gani predali čim več znanja.

Tako bomo lahko nadaljevali izobraževanje čebelarjev z njihovimi čebelami in slovensko tehnologijo, zato verjamemo v dobre rezultate."

Na fotografiji Aleša Mižigoj, direktorica Medexa, in Mitja Smrdel, vodja tehnične ekipe | Foto: Na fotografiji Aleša Mižigoj, direktorica Medexa, in Mitja Smrdel, vodja tehnične ekipe

Razvoj čebelarstva bo ustvaril nova delovna mesta

Glavni cilji projekta, ki poteka pod okriljem največje razvojne banke v Gani – EXIM, so razvoj čebelarstva, povečanje opraševanja in donosa pridelkov, pridelava medu ter ustvarjanje novih delovnih mest podeželskega prebivalstva v Gani, s posebnim poudarkom na zaposlovanju žensk.

Naročnik oglasnega sporočila je MEDEX D.O.O.

Ne spreglejte