Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2017,
12.47

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Pfizer

Natisni članek

meningitis cepljenje klopi advertorial

Sreda, 8. 11. 2017, 12.47

2 meseca

Veste, kje je Slovenija v samem vrhu vseh držav?

Vsebino omogoča Pfizer

Ali veste, da vsakič, ko se odpravite v gozd ali peljete psa na sprehod na bližnji travnik, tvegate? Dovolj je že en samcat, droben ugriz klopa, ki lahko silovito spremeni kakovost življenja, doleti pa nas lahko tudi v topli jeseni, na primer v mestnem parku ali na otroškem igrišču. Nič hudega sluteče. In ne nazadnje, ali veste, da obstaja učinkovito in varno cepivo proti tej bolezni?

Cepljenje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zdravstveni dom Ljubljana tako letos jeseni ponovno izvaja akcijo cenejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME), ki spada med nevarne virusne bolezni osrednjega živčevja. Zanj v resnici zdravila ne poznajo, zato pa so na voljo učinkovita in predvsem varna cepiva. Ugodnejše cepljenje se izvaja v sklopu akcije Zdravo v naravo, ki poteka pri izbranih osebnih zdravnikih v vseh enotah Zdravstvenega doma Ljubljana, in sicer vse do 30. novembra.

Ne pozabite se naročiti!

Cena cepljenja je 20 evrov in je enotna za odrasle in otroke, za termin cepljenja pa se je treba naročiti pri izbranem osebnem zdravniku po telefonu, prek spletnega naročanja ali osebno v ordinacijskem času ambulante. Plačilo cepljenja je mogoče samo z gotovino. Cepi se lahko vsak, otroci že od dopolnjenega prvega leta, cepljenje odsvetujejo le osebam z akutno vročinsko boleznijo in tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine ali druge sestavine cepiva. Na cepljenje prinesite cepilno knjižico, če jo imate.

Okuženi klopi bodo napadali še globoko v jesen

Tea Stegne Ignjatovič, dr. med., spec., strokovna direktorica ZD Ljubljana, ocenjuje, da bodo letos klopi ob takšnem vremenu še kar nekaj časa aktivni, saj gredo v zimsko mirovanje šele, ko temperature trajno padejo pod od pet do sedem stopinj Celzija.

"Prav jesen pa je tudi najboljši čas za začetek cepilne sheme, v kateri moramo za učinkovito zaščito prejeti tri odmerke, prva dva v razmiku od enega do treh mesecev, tretjega pa od pet do dvanajst mesecev po drugem. Tako smo spomladi, ko se klopi prebudijo, pripravljeni za brezskrbno uživanje v naravi. Ker pa imamo letos zelo toplo in vlažno jesen, velja omeniti, da je zaščita ustrezna že po dveh odmerkih, ki jih lahko prejmemo tudi po pospešeni shemi s 14-dnevnim razmikom," je še pred začetkom akcije svetovala Tea Stegne Ignjatovič, dr. med., spec., strokovna direktorica ZD Ljubljana.

gozd, sprehod | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Že četrta ugodna akcija

V Zdravstvenem domu Ljubljana akcijo ugodnega cepljenja izvajajo že četrtič, saj se je lani in letos spomladi izkazalo, da je to izjemno učinkovit ukrep za večanje precepljenosti prebivalstva, pa tudi za ozaveščanje. Ker je precepljenost pri nas kljub tem uspehom še vedno zelo nizka, si v ZDL prizadevajo akcije nadaljevati.

Številke in statistika govorijo zase

Statistični podatki namreč kažejo, temu pa pritrjujejo tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana, da je osrednja Slovenija, skupaj z našim glavnim mestom, tretje največje žarišče KME v Sloveniji, takoj za Gorenjsko in Koroško. Za endemsko žarišče te bolezni pa velja cela država, ki je celo v svetovnem vrhu po številu obolelih, skupaj z baltskimi državami.

Kakšni so simptomi?

To je vprašanje, ki si ga najverjetneje zastavljate v tem trenutku. V prvi fazi ima bolezen nespecifične znake, ki so zelo podobni gripi. To so, denimo, splošna utrujenost, slabo počutje, vročina, bolečine v vratu in glavi, bolečine v mišicah, bolečine v sklepih, vrtoglavica in slabost, bolnik lahko tudi bruha. Prvi znaki se pojavijo v povprečju od sedem do štirinajst dni po vbodu okuženega klopa, prva faza pa traja od dveh do sedmih dni. Po prvi fazi bolezni se bolniki počutijo bolje in so v naslednjih tednih (do 20 dni) navadno brez posebnih bolezenskih težav. Nato sledi druga faza bolezni, za katero so značilni visoka vročina, močan glavobol, otrdel vrat, bolečine v vratu, vrtoglavica, slabost in bruhanje. Če virus poleg vnetja možganskih ovojnic povzroči tudi vnetje možganskega tkiva, se znakom meningitisa pridružijo še tresenje prstov rok in jezika, težave z zbranostjo in mišljenjem ter različne stopnje motenj zavesti, v hudi obliki tudi koma.

Življenje se obrne na glavo

Smrtnost ob KME sicer ni visoka, pri odraslih bolnikih znaša od enega do dveh odstotkov, vendar bolezen pogosto pusti trajne posledice, ki obrnejo življenje na glavo tako bolniku kot njegovim bližnjim. Približno petim odstotkom bolnikom ostanejo trajne ohromitve, ki so najpogostejše v področju kolčnih in ramenskih mišic, pri več kot tretjini bolnikov pa se razvije postencefalitisni sindrom, opozarjajo v Zdravstvenem domu Ljubljana. Težave so pogosto takšne narave, da bolnik pravzaprav nima kaj konkretnega pokazati, kljub temu pa ga močno omejujejo v vsakdanjem življenju, resne so tudi socialne posledice teh težav. Mnogi bolniki z ohromitvami morajo svoje življenje povsem spremeniti, še posebe bolniki s prizadetimi dihalnimi mišicami, ki vse življenje potrebujejo dihalni aparat. Takšne posledice bolezni življenja ne obrnejo na glavo le bolniku, temveč tudi njegovi okolici, predvsem družini.

Zanimanje za cepljenje raste iz leta v leto

Če ponazorimo s številkami: v letih od 2010 do 2015 so v ZDL na leto v povprečju izvedli 2.900 cepljenj proti KME. Lani jeseni so akcijo cenejšega cepljenja izvedli prvič in statistika konec leta je pokazala, da je število vseh cepljenj poskočilo na 7.400. Letos so akcijo ponovili spomladi in število cepljenj konec maja je znašalo že več kot 10.000.

tek, narava, rekreacija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nasveti - bolje preventiva kot kurativa

Tea Stegne Ignjatovič, dr. med., spec., svetuje, da se pred odhodom v naravo ustrezno zaščitite. "Ko greste v naravo, nosite visoko in zaprto obutev, dolge hlačnice, majice z dolgimi rokavi, ob prihodu domov se dobro preglejte, uporabljajte repelente. Dejstvo je, da se lahko okužite tudi na domačem vrtu ali v mestnem parku, zato morate biti previdni," razloži.

Kako pa je s kurativo? Navodila strokovnjakov so, da se klope odstranjuje s pinceto, nemudoma, ko ga opazite. Pa je to edini pravi način za odstranjevanje klopa? Direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana temu pritrjuje. "Mi zagovarjamo prav ta način, ki ste ga omenili. Se pravi, da se s pinceto čim bolj približamo koži in izvlečemo klopa. Vsi drugi načini, z bolj invazivnimi metodami, lahko povzročijo, da okuženi klop izloči okuženo slino v vbodno mesto," sklene.

Akcija cenejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu Zdravo v naravo bo potekala vse do 30.11.2017.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Službo za promocijo in odnose z javnostmi Zdravstvenega doma Ljubljana na telefonskih številkah 01 3003 949 in 01 3003 938 ali po elektronski pošti na naslov pr@zd-lj.si.

Ne spreglejte