Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 3. 2023,
9.27

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Medico Veritas

Natisni članek

andropavza moška menopavza specialist Master Doctor Medico Veritas advertorial

Ponedeljek, 27. 3. 2023, 9.27

2 meseca, 1 teden

Resnica o moški menopavzi: kaj se dogaja s telesom in kako se spopasti s simptomi

Vsebino omogoča Medico Veritas
moški srednja leta | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Menopavzo pri ženskah pogosto enačimo s krizo srednjih let pri moških, a ta primerjava ni točna. Tudi moški namreč s starostjo pridejo v obdobje sprememb, podobnih menopavzi. Njeno moško različico imenujemo tudi andropavza. Nanaša se na obdobje, ko se pri moških pojavijo fizične in psihične spremembe, povezane s starostjo. Čeprav se andropavza ne pojavi tako očitno kot pri ženskah, se z njo sreča od 30 do 40 odstotkov vseh moških med 45. in 55. letom starosti. Prvi znaki se začnejo kazati že po tridesetem letu starosti. Pri blaženju simptomov in ponovnem izboljšanju kakovosti življenja lahko moškim pomagajo v ordinaciji Master Doctor.

Andropavza in ženska menopavza sta si v marsičem podobni, le da se o ženski veliko več govori. Simptome andropavze so namreč dolgo časa zavračali, saj bi priznanje njenega obstoja za marsikoga pomenilo, da moški z leti izgubljajo svojo moškost. Pa temu ni tako!

Andropavza je hormonska sprememba, ki vpliva tako na fizične spremembe kot tudi na samo čustvovanje. Čeprav je sprejemanje moške menopavze še vedno v povojih, se vedno več strokovnjakov strinja, da lahko prizadene moške v srednjih letih in da je pomembno, da se zavedamo teh sprememb, da bi lahko pravočasno ukrepali in izboljšali kakovost življenja tudi v tem obdobju. Do tega moškim pomagajo tudi v ordinaciji Master Doctor.

Glavni razlog za andropavzo je nihanje testosterona v telesu, ki deluje v treh aktivnih oblikah. Njegov upad je mogoče opaziti na različnih organih. Ob znižanem libidu in erektilni disfunkciji so simptomi andropavze še utrujenost, nezainteresiranost, spremembe razpoloženja, depresija, zaskrbljenost, znižanje mentalnih funkcij, tudi vročinski oblivi in znižana splošna vitalnost. Telo se preoblikuje z znižanjem mišične mase, povečanjem telesne maščobe, izgubo las, celo izraženo ginekomastijo (povečanjem prsi) in osteopenijo/osteoporozo, metabolnim sindromom, inzulinsko rezistenco in aterosklerozo.

moški srednja leta | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Zagotovite si celostni pregled pri urologu

Andropavza lahko vpliva na različne vidike moškega zdravja. S starostjo se povečuje tveganje za različne urološke težave, kot so benigne hiperplazije prostate (povečanje prostate), urinska inkontinenca, težave z uriniranjem in erektilna disfunkcija.

Erektilna disfunkcija je še ena urološka težava, ki se pogosto pojavi pri moških v različnih starostnih obdobjih. Pojavi se lahko kot posledica različnih dejavnikov, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, stres, anksioznost in depresija. Tudi za to težavo obstaja več pristopov k zdravljenju.

Izberite termin v spletnem koledarju in se naročite na pregled

Pomembno je, da moški redno obiskujejo svojega zdravnika ter opravljajo preglede, da se lahko urološke težave odkrijejo v zgodnji fazi in se začne ustrezno zdravljenje. V ordinaciji Master Doctor izvajajo celoletni, specialni program z namenom blaženja simptomov andropavze, erektilne disfunkcije, izgube moči in psihičnega ravnovesja pri moških. Pri izvedbi programa pacientom zagotavljajo popolno zasebnost in v celoti individualen pristop.

Doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, dr. med., MHA | Foto: Master Doctor Doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, dr. med., MHA Foto: Master Doctor Specialist urolog, subspecialist andrologije in urološke onkologije doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, dr. med., MHA v ordinaciji Master Doctor, prihaja iz tujine ter tako v slovenski prostor prinaša novo in težko pričakovano pridobitev na področju zdravljenja uroloških težav, saj tovrstnih specialistov pri nas še kako primanjkuje, posledično pa so čakalne dobe predolge.

Doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, dr. med., je specialist urolog ter urološki onkolog, usmerjen posebej v diagnostiko in zdravljenje andropavze in erektilne disfunkcije. Ob sumu na morebitne urološke težave se naročite na pregled k izkušenemu specialistu, kjer lahko izbirate med naslednjimi storitvami:

  • pregled in mnenje specialista urologa s predlogom nadaljnje diagnostike na belo napotnico,
  • pregled in mnenje subspecialista andrologije in urološke onkologije vključno z zdravljenjem erektilne disfunkcije,
  • ultrazvočni pregled urogenitalnega trakta in trebuha,
  • ultrazvočni Doppler pregled urogenitalnega trakta ter
  • posveti/drugo mnenje po pregledu medicinske dokumentacije.

Master Doctor | Foto: Master Doctor Foto: Master Doctor

Doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, dr. med. v ordinaciji Matser Doctor, deluje skupaj z ustanoviteljico ordinacije Master Doctor, družinsko zdravnico, prim. dr. Gordana Kalan Živčec, dr. med., ki bo poskrbela za usklajeno ter personalizirano obravnavo in diagnostiko, s katero se je mogoče izogniti številnim težavam, ki lahko pridejo z leti, a se jim je s pomočjo izkušene zdravniške ekipe mogoče tudi izogniti ali jih vsaj pravočasno in ustrezno obravnavati. 

Trenutno delujeta v Postojni, a bosta svoje storitve že aprila zagotavljala tudi v Ljubljani. Če se tudi vam zdi, da imate simptome andropavze, nikar ne odlašajte, saj lahko pravočasen in primeren zdravniški pristop močno izboljša kakovost vašega življenja ter s tem telesno in psihično počutje. V primeru erektilne disfunkcije vam lahko urolog svetuje oziroma predpiše tudi ustrezno in za vas prilagojeno terapijo. 

moški srednja leta | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Izberite termin v spletnem koledarju in se naročite na pregled

Kaj povzroča moško menopavzo?

Moška menopavza je fiziološko obdobje v življenju moškega, ki ga spremljajo spremembe hormonskega ravnovesja ter drugi fizični in psihični simptomi. Tako kot pri ženskah se tudi pri moških s starostjo zmanjšuje proizvodnja spolnih hormonov, kar lahko povzroči različne spremembe v telesu.

Prav zmanjšanje ravni testosterona v telesu se pogosto navaja kot glavni vzrok. Testosteron je glavni moški spolni hormon, ki ga proizvajajo testisi. S starostjo se proizvodnja testosterona počasi zmanjšuje, običajno za približno od enega do dveh odstotkov letno po 30. letu starosti. To zmanjšanje proizvodnje testosterona lahko privede do številnih simptomov, ki so povezani z andropavzo.

Poleg staranja obstajajo tudi drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na zmanjševanje ravni testosterona pri moških. Med njimi so debelost, kajenje, nezdrava prehrana, pomanjkanje telesne aktivnosti in stres. Določene bolezni, kot so diabetes, bolezni srca in ožilja ter nekatere oblike raka, tudi lahko vplivajo na zmanjšanje proizvodnje testosterona.

moški srednja leta | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Andropavza je lahko tudi posledica zdravljenja z nekaterimi zdravili, kot so kemoterapevtiki, hormonalna zdravila za zdravljenje raka prostate in antidepresivi. Drugi dejavniki, ki lahko prispevajo k pojavu andropavze, vključujejo izpostavljenost pesticidom, kemikalijam in drugim strupenim snovem.

Bolniki z visokim tveganjem za znižano vrednost testosterona v krvi in posledično s simptomi andropavze so v več kot 30 odstotkih primerov bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo, povišanimi maščobami v krvi, obstruktivno apnejo v spanju, boleznijo venčnih žil srca, revmatoidnim artritisom, kronično obstruktivno boleznijo pljuč, bolniki po podaljšanem zdravljenju s kortikosteroidi ter bolniki po zdravljenju s kemoterapijo in radioterapijo. 

Vse to kaže na zapleteno naravo vzrokov andropavze. Razumevanje teh dejavnikov je ključnega pomena za prepoznavanje simptomov in zdravljenje moške menopavze. Naročite se na pregled v ordinaciji Master Doctor

Naročite se na pregled pri urologu:

Master Doctor: Prečna ulica 2, 6230 Postojna

Telefon: 040 / 70 60 15

E-naslov: support@master-doctor.net

Spletna stran: master-doctor.net

master docotr | Foto: Master Doctor Foto: Master Doctor

Ne spreglejte