SiolNET. Trendi Zdravje
Vsebino omogoča Lek

Foto: Thinkstock

 

  • Messenger
  • Messenger

Preprost način, kako preprečiti napihnjenost in napenjanje

Vsebino omogoča Lek

Foto: Thinkstock

 

Prebavne motnje, kot so napihnjenost, napenjanje, zaprtost ali driska, predvsem pa splošno nelagodje v predelu želodca, so težave, s katerimi se v določenih obdobjih srečujemo vsi. Vzrokov za prebavne motnje je več, poleg neprimerne prehrane in načina prehranjevanja jih lahko povzročata tudi delo v sedečem položaju ali stres.

Ko število slabih bakterij preseže število koristnih oziroma ko je črevesna mikrobiota neuravnovešena, začutimo prebavne težave, kot so napenjanje, napihnjenost, vetrovi, driska, zaprtje … Posledično je slabše tudi naše splošno počutje, saj je mikrobiota odgovorna tudi za našo prehranjenost. Vpliva namreč na vsrkavanje hranilnih snovi iz hrane. Ko število slabih bakterij preseže število koristnih oziroma ko je črevesna mikrobiota neuravnovešena, začutimo prebavne težave, kot so napenjanje, napihnjenost, vetrovi, driska, zaprtje … Posledično je slabše tudi naše splošno počutje, saj je mikrobiota odgovorna tudi za našo prehranjenost. Vpliva namreč na vsrkavanje hranilnih snovi iz hrane.

Napihnjenost in napenjanje sta med najpogostejšimi prebavnimi težavami (in nasploh med zdravstvenimi težavami). Raziskava kategorije črevesnih težav v Sloveniji (IPSOS 2017) kaže, da ima kar osem od desetih Slovencev težave z napihnjenostjo in napenjanjem najmanj dvakrat na mesec.

Le malo od njih pa simptome zdravi. Čeprav je lahko napenjanje le prehoden pojav zaradi zaužitja določene vrste hrane (npr. stročnice), ga ne smemo zanemariti, saj je lahko znak resne bolezni, ki ga je treba nujno nasloviti.

Zakaj si ne bi pomagali? V nadaljevanju prispevka vam bomo razkrili, kaj lahko povzroča simptome in kako izboljšati nelagodje.

Slabo počutje izhaja iz neravnovesja črevesne mikrobiote

Izkušnje nas učijo, da je v življenju potrebno ravnovesje, to pa je ključnega pomena za zdravo črevesje. Gotovo ste že slišali, da je stanje naše črevesne mikrobiote oz. flore ključnega pomena za naše dobro počutje. A kaj sploh je črevesna mikrobiota?

V številnih primerih je napihnjenost posledica porušene črevesne mikrobiote, bodisi zaradi neustrezne prehrane, stresa, bolezni ali celo uporabe antibiotikov. Ker v takšnem primeru črevesna mikrobiota, ki naseljujejo prebavila, ne uspe ustrezno predelati hranil, se pojavlja čezmerno nastajanje plinov in posledično napihnjenost .

Gre za mikrobe, ki si jih najlažje predstavljamo v obliki delavcev za tekočim trakom. Ti delavci skrbijo za gradnjo hranilnih snovi v gradnike, ki jih naše telo uporabi za energijo in rast mišic.

Če se v tej tovarni delo ustavi in nastanejo težave, se črevesna mikrobiota poruši in lahko se pojavi povečano nastajanje in dovajanje plinov, s tem pa značilno napenjanje in napihnjenost ter druge prebavne motnje, posledično pa splošno slabše počutje.

Človeška mikrobiota je izjemno natančno uravnavan sistem celic, ki imajo ob prebavni tudi imunsko funkcijo. Ne nazadnje kar 70 odstotkov vseh celic, ki se borijo proti bakterijam in virusom, živi prav na stenah želodca in prebavil. Človeška mikrobiota je izjemno natančno uravnavan sistem celic, ki imajo ob prebavni tudi imunsko funkcijo. Ne nazadnje kar 70 odstotkov vseh celic, ki se borijo proti bakterijam in virusom, živi prav na stenah želodca in prebavil.

Pogosti vzroki prebavnih motenj

Za napihnjen trebuh obstaja veliko različnih vzrokov, skupni imenovalec pa je ponavadi napačna prehrana.

1. Prenajedanje

Prenajedanje je eden ključnih vzrokov za različne prebavne motnje. Z zmanjšanjem porcij in bolj umirjenim načinom prehranjevanja, pri katerem si za obrok vzamemo čas in hrano dobro prežvečimo, lahko pomagamo tudi prebavi.

2. Uživanje premastne in presladke hrane

Nezdrava prehrana, ki vsebuje veliko maščob in sladkorja, potrebuje več časa, da se prebavi, zato ostane v črevesju dlje in lahko povzroča neprijeten občutek. Uživanje zdrave, nepredelane hrane z zmerno vsebnostjo zdravih maščob in sladkorjev, ugodno vpliva na prebavo in počutje.

Pri težavah z napenjanjem in napihnjenostjo je treba prilagoditi jedilnik in obroke še dodatno zmanjšati, hkrati pa poskrbeti, da odpravimo vzroke na vseh ravneh. Pri težavah z napenjanjem in napihnjenostjo je treba prilagoditi jedilnik in obroke še dodatno zmanjšati, hkrati pa poskrbeti, da odpravimo vzroke na vseh ravneh.

3. Uživanje hrane in pijače, ki napenja

Fižol, leča, brstični ohrovt, zelje, cvetača, brokoli ... vsa ta zelenjava sicer vsebuje številne zdrave snovi, a lahko povzroča nastajanje plinov v črevesju in napenjanje. Ljudem, ki imajo laktozno netoleranco, prebavne težave povzročajo mleko in mlečni izdelki. Prav tako ima lahko negativni učinek na prebavo pitje gaziranih pijač.

4. Pasiven način življenja

V sodobnem svetu napihnjenost pogosto povzroča tudi premalo aktiven način življenja, še posebej dolgotrajno sedenje za računalnikom, ko je želodec stisnjen in se težje prazni. Rešitev? Med delom si večkrat privoščite odmor in se sprehodite.

5. Stres

Vrtoglavo hiter način življenja in visoke zahteve na delovnih mestih povzročajo vse več prebavnih težav. Najverjetneje ste že izkusili drisko pred pomembnim sestankom ali izpitom. Več kot trije obiski stranišča dnevno so uradni znaki akutne driske, ki jo pogosto povzročijo stresni dogodki.

stres delo študij

Probiotiki lahko pomagajo

Poleg prilagojenega jedilnika, načina prehranjevanja in čim bolj zdravega ter aktivnega življenja z zmerno količino stresa si ob prebavnih težavah lahko pomagate s probiotiki.

Ti so učinkovit način uravnavanja črevesne mikrobiote, saj predstavljajo pomoč naravno prisotnim bakterijam v črevesju. Probiotične bakterije poleg tega s svojo naselitvijo na stene prebavil preprečujejo razmnoževanje škodljivih mikrobov, spodbujajo delovanje imunskega sistema in pomagajo pri prebavi hrane.

Probiotiki nam lahko na naraven način pomagajo, da se spet vzpostavi zdrava mikrobiota. Zaradi tega lahko izzvenijo težave s prebavo, nehamo se počutiti kot balon, nasploh se počutimo bolje in imamo več energije. Probiotike je primerno uživati tako takrat, ko že imamo prebavne težave, kot tudi preventivno.

Tudi dobri viri probiotičnih bakterij imajo omejitve. Najučinkovitejša rešitev proti napihnjenosti in napenjanju so probiotična zdravila brez recepta. Tudi dobri viri probiotičnih bakterij imajo omejitve. Najučinkovitejša rešitev proti napihnjenosti in napenjanju so probiotična zdravila brez recepta.

Niso vsi probiotiki enako učinkoviti

Jogurti, kislo mleko in kefir so dober vir probiotičnih bakterij, vendar pa imajo omejitve. Probiotične bakterije, ki jih vsebujejo, so precej občutljive in mnoge ne preživijo do izteka roka uporabnosti živila, hkrati pa niso pripravljene za prehod skozi želodec, saj zaradi kisle vrednosti pH na poti do črevesja umrejo.

Zato so učinkovitejša rešitev kakovostna probiotična zdravila brez recepta. Uživanje probiotikov z najpogostejšimi probiotičnimi sevi – Bifidobacterium in Lactobacillus – je priporočljivo redno, več tednov, dokler se mikrobiota ponovno ne uravna. Vse bolj pa se svetuje tudi vsaj nekajdnevno preventivno jemanje probiotikov, če se odpravljate na počitnice v tople kraje, kjer pričakujete spremenjeno prehrano, ali če je vaša prehrana nezdrava oz. neredna ter če se v vaši bližnji okolici pojavi epidemija driske.

Zdravi toliko, kolikor je zdravo naše črevesje

Dejstvo je, da smo zdravi toliko, kolikor je zdravo naše črevesje, zato se zavedajte pomembnosti uravnane mikrobiote, čimprejšnje odprave napihnjenosti in napenjanja ter neposrednega dobrega učinka probiotikov na zdravje in dobro počutje.

Recept za urejeno prebavo je torej kombinacija zdrave prehrane, zdravega življenja in premišljeno uživanje kakovostnih probiotičnih zdravil. Ko bo vaša prebava urejena, bo tudi vaše počutje boljše.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin