Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 1. 2015,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 6. 1. 2015, 13.58

8 let

Pogosto uporabljate gumb za dremež? Raje se mu odpovejte.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gumb za dremež se morda zdi pravi luksuz prebujanja. A pravzaprav to ni dobra rešitev. Čeprav se nam zdi, da bomo z nekaj minutami dodatnega spanca veliko pridobili, je resničnost prav nasprotna.

Ob pritiskanju na gumb za dremež se nam zdi, da bomo zaradi tega lažje preživeli dan. Dodatnih deset minut se ob jutranjem vstajanju kdaj zdi vrednih uro ali več spanja. Ste morda med tistimi, ki celo uro na vsake pet ali deset minut pritiskate na dremež? Se tako vsaj trikrat ali petkrat zbudite, preden resnično vstanete? In to zadnji trenutek, ko niti ni več časa za mirno pripravo na delovni dan?

Čeprav se zdi, da smo s podaljševanjem spanja z dremežem pridobili zlate minute, je resničnost uporabe gumba za odložitev prebujanja ravno nasprotna. Kratko prekinjanje spanja, kar lahko nekateri storijo tudi večkrat, preden dejansko vstanejo, nikakor ne prispeva k večji spočitosti, saj v telesu in možganih povzroča pravo zmedo.

Kemijski koktajl zaradi prekinjanja spanja Medtem ko spimo, se v telesu sprošča serotonin, hormon, povezan s prijetnimi in pomirjujočimi občutki. Spanje je za telo ugodje, zato niti ni čudno, da je pritisk na gumb za dremež ne le odgovor na premalo spanja, temveč tudi želja po nadaljevanju tega prijetnega stanja.

V povprečju odrasli potrebujemo med sedem in devet ur spanja na noč, kar je seveda odvisno od posameznika. Ko se naspimo oziroma zbudimo, se začne v telesu sproščati dopamin, kemijska spojina, odgovorna za stanje budnosti.

Ko se prebudimo, četudi za trenutek, in na hitro pritisnemo na gumb za dremež na naši budilki, sami pa se spet potopimo v spanec, v telesu ustvarimo zmedo. Medtem ko se v kratkih intervalih izmenjujeta stanja budnosti in spanja, se v telesu odvija kemijski koktajl. Kot da bi bili v mešalniku: ko se prebudimo, raven dopamina v telesu raste, v trenutku, ko zaspimo nazaj, pa se prisotnost tega začne zniževati.

V telesu se tako odvija kemijska zmeda, ki telo dezorientira, zaradi česar je vstajanje na koncu težje.

Kaj povzroča dremež? Pri podaljševanju spanja z dremežem se nam morda zdi, da to prispeva k občutku spočitosti, a kot kažejo raziskave, prekinjanje spanja povzroča ravno nasprotno. Izmenjavanje stanja budnosti in rahlega spanca na nekaj minut, pa naj bo to na pet ali deset minut, enkrat ali štirikrat, preden resnično vstanemo, lahko vodi tudi do zaspanosti čez dan.

Večkratni pritisk na gumb za dremež lahko vpliva tudi na slabljenje spomina, odzivnega časa in pozornosti.

Poskrbite za dovolj spanja Če se vsako jutri zbujate utrujeni, pojdite prej v posteljo, dremež namreč utrujenosti ne bo rešil. Poskrbite, da se boste resnično naspali in se tako zbudili še pred zvonjenjem budilke.

Če se boste čez dan še srečevali z zaspanostjo, si privoščite 20-minutni spanec. Podaljševanje tega z dremežem za pet ali deset minut je veliko manj škodljivo, kot če to počnete zjutraj.

Se ne morete odvaditi jutranjega dremeža? Obstaja nekaj možnosti, ki bodo morda učinkovite.

Kako nehati uporabljati gumb za dremež?

Budilka s skeniranjem črtne kode Morning Routine je brezplačna aplikacija za pametne telefone z operacijskim sistemom Android. Gre za budilko, ki je ne boste mogli utišati, vse dokler s telefonom ne boste poskenirali črtne kode na enem izmed izbranih artiklov. Na primer na tetrapaku pomarančnega soka, ki ga seveda hranite v hladilniku, daleč od postelje.

In glede na to, da takšna budilka nima možnosti za dremanje in da jo je nemogoče ugasniti drugače, kot da se odpravite v drugo sobo po artikel z izbrano črtno kodo, je to lepa priložnost, da se odvadite jutranjega dolgotrajnega vstajanja. Razen če se prelisičite in boste tetrapak s pomarančnim sokom pred spanjem pustili na nočni omarici.

S tresenjem telefona ustavite zvonjenje Druga možnost za prenehanje uporabe gumba za dremež je budilka za iPhon: Wake 'n' Shake. Kot pove že ime, jo je nemogoče ugasniti, vse dokler telefona nekajkrat močno ne stresemo. Šele takrat bo nehal oddajati zvok, vi pa boste najverjetneje že tako prebujeni, da ne boste pomislili na spanje, temveč prej na prho.

Plačevanje za minute dremeža Snooze Minutes je budilka za pametni telefon, ki vam bo vsako minuta dremeža zaračunala.

Te budilke ne ustavite le s tem, da na zaslon prislonite prst, temveč morate drseti po zaslonu v prav posebnem zaporedju, šele tako boste lahko ugasnili zvok. Seveda pa je vzorec drsenja s prsti nastavljen tako, da se morate za izvajanje tega resnično zbuditi.

Če budilke ne ugasnete, se začne seštevanje minut dremeža; 70 jih imate na voljo, za vse naslednje pa morate plačati ali pa zvočni odlog zvonjenja ni mogoč.

Ne spreglejte