SiolNET. Trendi Zdravje
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Mnoge težave se lahko začnejo v ustih

Oglasno sporočilo

Slovenci zobozdravnika obiščemo šele, ko se težava že pojavi, saj je le en odstotek vseh obiskov zobozdravstvenih ambulant preventivnih. A s temeljito ustno higieno in rednimi preventivnimi obiski zobozdravnika bi lahko preprečili marsikatere težave – ne le z zobmi, ampak tudi z zdravjem nasploh.

 | Foto:

Ko z užitkom ugriznete v svoj najljubši prigrizek, z njim vred v usta zanesete cel kup nezaželenih mikrobov – bakterij, virusov, gliv in parazitov. V vaših ustih so milijoni bakterij, tudi če ste si pred kratkim umili zobe.

Če zobe redno ščetkate, imate na enem zobu do sto tisoč bakterij. V nasprotnem primeru se na enem zobu bohoti tudi do milijarda bakterij. V članku na portalu Vse bo v redu si preberite več o bakterijah, ki naseljujejo ustno votlino.

Tu pa se lahko začnejo težave. V ustni votlini je ustvarjeno bolezensko žarišče, iz katerega izvirajo mnoge bolezni, ki na videz niso povezane z zobmi.

Z vdihavanjem zraka, polnega mikrobov, in s prehajanjem njegovih sestavin v kri se namreč bakterije iz ustne votline selijo po vsem telesu. Zmanjša se splošna odpornost in poveča možnost za nastanek cele vrste sistemskih bolezni.

Od zdravja zob je odvisno vaše zdravje

Znanstveniki so s številnimi raziskavami dokazali, da lahko prenos bakterij iz nezdrave ustne votline povežejo z razvojem težjih vnetnih dihalnih bolezni, tudi pljučnice in vnetja sinusov.

Dokazano je tudi, da imajo ljudje s parodontozo kar za 19 odstotkov večjo možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni kot tisti, ki je nimajo.

Po telesu potujoče bakterije naj bi prispevale k razvoju ateroskleroze, ki poveča možnost za srčni infarkt ali kap. Prav tako se lahko bakterije nabirajo na srčnih zaklopkah in povzročijo bakterijski endokarditis, ki lahko vodi v trajno okvaro srca ali celo v njegovo odpoved.

Nezdravo ustno votlino znanstveniki povezujejo tudi z večjo možnostjo za razvoj demence pri starejših. Dokazano je tudi, da čezmerna prisotnost ustnih bakterij slabša stanje pri revmatoidnem artritisu, kroničnem vnetju tkiv in organov, predvsem pa sklepov.

Podatki celo nakazujejo, da ustne bakterije prispevajo k zapletom v nosečnosti, kot sta prezgodnji porod in majhna porodna teža, ter vplivajo na razvoj nekaterih vrst raka, na primer raka ustne votline, ki je 12. najpogostejši rak v Evropi.

Kako do celovitega zdravja?

Poleg ščetkanja zob morate za učinkovito ustno higieno redno izvajati celo vrsto drugih ukrepov: nitkanje, spiranje z ustno vodico brez alkohola, čiščenje jezika in medzobnih prostorov ter redno odstranjevanje zobnega kamna pri ustnem higieniku.

 | Foto:

Boste za zdravje plačevali iz žepa?

Preventivna skrb je torej osnova in vanjo je vredno vlagati. Mora pa hoditi z roko v roki s pravočasno in kakovostno odpravo že nastalih stanj: z zdravljenjem zob, njihovih korenin, omejevanjem posledic parodontoze, rednim zdravljenjem kariesa s kakovostnimi zalivkami, izdrtjem zob, ki povzročajo širše vnetje, ter nadomestitvijo teh s kakovostnimi nadomestki.

Če čakate predolgo, boste morda morali plačati z zdravjem in iz svoje denarnice. Eno najdražjih zdravljenj je namreč zdravljenje razvitih bolezni ustne votline.

Več o tem, zakaj za zobozdravstvene storitve plačujete in doplačujete iz žepa ter kako visoki so lahko ti stroški, preberite v članku.

Tako kot se je proti boleznim smotrno zavarovati z ustrezno preventivo, je smotrno razmisliti tudi o možnostih zavarovanja pred takšnimi izdatki.

Zdravje zob je dosegljivo brez prevelike luknje v družinskem proračunu. Triglav, zdravstvena zavarovalnica je namreč oblikovala zavarovanji Zobje in Zobje+, s katerima omenjeni stroški v veliki meri odpadejo.

Preverite, kaj vse krijeta zavarovanji Zobje in Zobje+.

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin