Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 11. 2014,
13.21

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 11. 2014, 13.21

8 let, 2 meseca

Mati narava ni predvidela, da bodo ženske prvič rojevale pri štiridesetih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na svetu se vsako leto okoli 15 milijonov otrok rodi pred 37. tednom nosečnosti, v Evropi okoli 500 tisoč, v Sloveniji pa se prezgodaj rodi okoli 6,5 odstotka vseh rojenih oziroma 1.200 otrok.

Gre za največjo skupino novorojenčkov, ki potrebujejo posebno nego in oskrbo. Verjetnost, da novorojenček preživi, je ob rojstvu v 23. tednu manj kot 20-odstotna, v 26. tednu več kot 85-odstotna in v 30. tednu že več kot 95-odstotna. Kot nam ob 17. novembru, svetovnem dnevu prezgodaj rojenih otrok, pojasni Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom Ljubljana, je ob višji starosti nedonošenčka, ko se rodi, tudi manjša možnost zdravstvenih zapletov.

"Materinstvo je danes dano tudi tistim, ki včasih nikoli ne bi mogle postati mamice" Toda v Sloveniji se zaradi večjega števila rojstev ne povečuje le število, temveč tudi delež prezgodaj rojenih otrok. Razloga, zakaj se to dogaja, po besedah Kornhauser Cerarjeve še vedno v večini primerov ne poznajo. "Med njimi pa je zagotovo ta, da je danes materinstvo dano tudi tistim, ki včasih nikoli ne bi mogle postati mamice, in sicer zaradi svojih težkih kroničnih bolezni ali pa neplodnosti. Danes jim lahko pomagamo, tudi z oploditvijo z biomedicinsko pomočjo, vendar pa so lahko zadnji tedni za mamo tako ogrožajoči, da je treba nosečnost prekiniti in tako se rodijo nedonošenčki."

Prav tako je, kot pove Kornhauser Cerarjeva, število prezgodaj rojenih otrok povezano s tem, da ženske prvega otroka rodijo vse pozneje. "Mati narava namreč ni predvidela, da bodo ženske prvič rojevale pri štiridesetih, vendar je to trend ne le pri nas, temveč tudi po svetu."

Trenutno nosečnice, za katere sumijo, da bodo imele zelo prezgodnji porod, prepeljejo v centre, ki so najbolj usposobljeni tako z aparaturami kot tudi z osebjem za prezgodnji porod in obravnavo teh otrok, in sicer v Ljubljano ali Maribor.

Zlasti tiste, rojene pred 25. tednom, lahko posledice spremljajo vse življenje Zapleti pri novorojenčkih, kot že rečeno, so pogostejši, če se rodijo ob nižji starosti. "Nezreli so vsi organi nedonošenčkov, zato jih je treba podpreti z aparaturami. Na prvem mestu so to nezrela pljuča, ki so še zelo majhna, saj še nimajo niti pravih mešičkov, nimajo dovolj snovi, ki bi preprečile sesedanje njihovih pljuč ob izdihu, zato jim moramo pomagati s posebnimi aparati za podporo dihanja."

Prav tako je po besedah Kornhauser Cerarjeve treba podpreti tudi obtočila, najbolj pa se bojijo zapletov v osrednjem živčevju, saj to lahko vodi v trajne posledice. Nekatere otroke, zlasti tiste, ki so rojeni pred 25. tednom ali pa imajo kakšne zaplete, na primer okužbe, lahko posledice spremljajo vse življenje, vendar so te, kot poudari Kornhauser Cerarjeva, večinoma bolj motorične, torej težave pri gibanju ali hoji, ne pa umska prizadetost.

Kengurujčkanje je idealen način, da se otroke vrne materi, kar zelo dobro vpliva tudi na otroka Kot zelo uspešno metodo pri zdravljenju in okrevanju nedonošenčkov za Planet Siol.net Kornhauser Cerarjeva izpostavi tako imenovano kengurujčkanje, to je stik koža – koža, ki ima številne pozitivne učinke in ga v Sloveniji priporočajo in izvajajo že od leta 1985.

"To je namreč idealen način, da otroka vrneš mami, kar zelo dobro vpliva na oba, zlasti pa otroka, saj se ta poseli z maminimi bakterijami, ki so bistveno bolj dobrohotne kot bolnišnične, poleg tega otrok mamo tako tudi bolj čuti, pozna njen vonj, kožo, bitje srca in tako dalje. To izvajamo redno, dvakrat na dan po približno dve uri, enkrat dopoldne in enkrat popoldne. V kožnem stiku z otrokom pa so lahko tudi očetje."

Za otroka, kor pravi Kornhauser Cerarjeva, takšen stik pomeni tudi občutek varnosti, sprejetosti in sproščanja številnih vrst snovi, med katerimi mnogih še ne poznajo, zagotovo pa so med njimi hormoni sreče.

Kengurujčkanje izvajajo tudi, če so otroci še v inkubatorju in če imajo še pomoč pri dihanju. Ob tej priložnosti Kornhauser Cerarjeva izpostavi, da oba omenjena centra za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov najbolj pesti kadrovska podhranjenost, pa tudi dotrajanost medicinskih aparatov in prostorska stiska.

V DZ odprli razstavo Otroci pred svojim časom, izšel pa je tudi prenovljen priročnik Vaš otrok Ob svetovnem dnevu prezgodaj rojenih otrok so v preddverju velike dvorane državnega zbora odprli razstavo Otroci pred svojim časom, Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom Ljubljana pa je izdalo drugo prenovljeno izdajo knjige z naslovom Vaš nedonošenček, priročnik za starše in zdravstvene delavce.

Ne spreglejte