Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 2. 2014,
10.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 13. 2. 2014, 10.33

8 let

Krema, ki zagotavlja popoln uspeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vas med nakupovanjem kreme preplavi občutek, da ste zmedeni in ne veste, kaj izbrati? Bolje se boste znašli, če boste upoštevali nekaj osnovnih pravil.

Izbira je pestra in večja kot je izbira, večja je tudi naša zmedenost. Na voljo je marsikaj, od mazila iz navadnega belega petroleja, ki ga dobimo že za nekaj evrov, do male tubice visokozveneče kozmetične znamke za krepkih sto evrov. Od vseh možnosti tukaj vmes pa se nam dobesedno lahko zvrti v glavi.

Če morate za svojo suho kožo izbrati pravo vlažilno kremo, morate upoštevati samo nekaj preprostih pravil. Prvo pravilo je, da za kremo ne smete zapraviti preveč denarja.

Najpomembnejša kozmetična izdelka sta nežen čistilni gel za občasno rabo in dobra vlažilna krema, ki koži dovaja vlago in zapre vrhnjo plast kože, da vlaga ostane tam, kjer mora. Glavne sestavine, ki v koži zadržijo vlago, so petrolej in njegovi derivati, mineralna olja, lanolin in dimethicone, to je silikonski polimer – olje, ki deluje proti penjenju in ščiti kožo. Zaradi njega se izdelki dobro mažejo in na koži tvorijo zaščitno plast. Glicerin, propilenglikol, proteini, sintetično proizvedena sečnina oziroma urea in vitamini pomagajo dovajati vlago v vrhnje plasti kože. Nekatere vlažilne kreme vsebujejo tudi alfahidroksi kislino (AHA), ki lušči odmrle kožne celice. Treba je poskusiti, ali vam takšne kreme ustrezajo, kot velja za vso kozmetiko, ki jo uporabljajo tisti z izjemno suho kožo. Velikokrat brcnemo v temo, enkrat nam bo že uspel zmagovalni nakup kreme, ki bo izpolnila vsa naša pričakovanja. Glavna sestavina in učinkovina našega lova za idealno kremo je torej tudi potrpežljivost.

Pri nakupovanju kreme najprej poglejmo prvih pet učinkovin: lanolin, glicerin ali petrolej (petrolatum), ki mora biti medicinsko rafiniran, da v njem ni nobenih nečistoč, ki bi obremenile kožo. Sicer se petroleju v kozmetiki raje izogibajmo, ker kožo preveč zapre, po drugi stran pa je nekomedogen (ne maši por) in dobro zapira vlago v koži. Našo izbrano kremo naj predvsem proizvede priznana kozmetična znamka.

Pri izbiri kreme velja manj je več Med boljšimi ukrepi za zdravje naše kože je tudi nakup kreme z zaščitnim faktorjem. Ker je koža na obrazu tanjša in bolj občutljiva, moramo za obraz uporabljati nekaj drugega kot za telo. Priporočamo, da na kremi piše, da je nekomedogena. Tisti z občutljivo kožo bomo izbrali hipoalergen izdelek. Nekatere kreme vsebujejo tudi retinol, to je vitamin A za kožo, ki pospešuje obnovo kožnih celic, vendar previdno z njim, saj povzroča tudi kožna vnetja, rdečico in suho kožo. Vsebujejo ga tudi nekatere nočne kreme, ki so naprodaj brez recepta.

Pri izbiri kreme velja manj je več, torej manj sestavin, kot ima krema, pa če so te kakovostne, bolj bomo zadovoljni z njo. Če nam ne uspe, naj nam zdravnik predpiše mešanico na osnovi belobaze, ki je manj mastna, ali emoliensa, ki je bolj masten, in olivnega olja. Takšna krema prodre globlje v kožo kot standardne vlažilne kreme, jo dobro odžeja, koža pa bo dlje časa zadržala prepotrebno vlago.

Velja poskusiti tisto staro kremo Katerokoli vlažilno kremo izberemo, se bo bolje vpila v kožo, če jo bomo nanesli na še vlažno kožo. Med prepovedanimi substancami so dišave, konzervansi (parabeni, najmanj nevaren je metilparaben), konzervansi, ki sproščajo formaldehid (benzylhemiformal, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, sodium hydroxymethyl glycinate, methenamine), barvila (označena so številkami) in alkohol (alcohol denat, ethyl alcohol, ethanol, methanol, benzyl alcohol, isopropyl, alcohol). Seveda obstajajo tudi dobri alkoholi, mešanica, ki so sestavni del maščob, to so stearyl alcohol, cetyl alcohol, cetearyl alcohol, cetostearyl alcohol, cetyl alcohol 40, lanolin alcohol in oleyl alcohol.

Z vami delimo še malo skrivnost: ali se spominjate poceni krem v okroglih pločevinastih škatlicah, ki smo jih včasih na veliko uporabljali, naša babica pa jo ima še zmeraj? No, splača se poskusiti, te kreme so bile dobre že včasih in še vedno so, za suho kožo namreč. Pri problematični koži, kar koža z dermatitisom nedvomno je, pa se bo treba malo bolj poglobiti v študij sestavin posamezne kreme.

Ne spreglejte