Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 8. 2014,
12.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 27. 8. 2014, 12.34

8 let

Kako si lahko pomagamo, ko se nas lotijo mišični krči?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skoraj vsakdo je že izkusil mišične krče, ki se najpogosteje pojavljajo v mišicah spodnjih okončin in so pogosto posledica njihove preobremenitve.

Boleči mišični krči, ki običajno trajajo nekaj minut, se pogosto pojavijo med telesno dejavnostjo, ko mišice porabijo zalogo kisika in se tako v njih začne kopičiti laktat. Drugi vzroki so mišične poškodbe, dehidracija, slaba prekrvavitev in pomanjkanjem mineralov, kot so kalcij, magnezij in kalij. To je lahko povezano tudi z boleznimi, kot so na primer sindrom nemirnih nog, sladkorna bolezen, hipotiroidizem ali alkoholizem.

Pri običajnih mišičnih krčih si lahko pomagamo z nekaj preprostimi domačimi zdravili:

Hladni obkladki Hladen obkladek si na bolečo mišico namestite za približno 15 minut, kar bo zmanjšalo bolečino in vnetje ter omogočilo sprostitev mišic. To ponavljajte kakšen dan ali dva na približno vsaki dve uri.

Naredite si ga lahko tako, da pest ledenih kock zavijete v tanko brisačo.

Neprečiščen jabolčni kis Omenjen kis je bogat s kalijem, zato pomaga pri lajšanju mišičnih krčev. Nizka stopnja tega minerala je namreč eden od pogostejših vzrokov mišičnih krčev. Poleg tega v jabolčnem kisu obstaja več hranil, ki pomagajo nadzorovati ravnotežje tekočine v telesu, kar preprečuje dehidracijo.

V ta namen zmešajte eno žlico jabolčnega kisa v kozarec tople vode in mešanico popijete enkrat na dan. Da bi preprečili nočne krče v nogah, lahko omenjeni mešanici dodate še žlico medu in kalcijevega laktata. Raztopino popijte približno pol ure pred odhodom v posteljo.

Eterično olje nageljnove žbice ali klinčkov Omenjeno olje ima protivnetne lastnosti, ki pomagajo zmanjšati vnetje in razbolelost mišic. Predno olje z masažo vtrete v mišice na prizadetem območju, ga rahlo segrejte. Mišice masirajte približno pet minut.

Rožmarinov čaj Tudi rožmarin ima protivnetne lastnosti, ki pomagajo pomiriti vneto mišično tkivo in zmanjšati bolečine. Iz njega si pripravimo čaj, in sicer tako, da damo eno ali dve žlici rožmarina v skodelico vroče vode in pustimo delovati približno deset minut. Nato čaj precedimo in popijemo.

Ne spreglejte