Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2012,
9.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 9.57

8 let

Hujšajte s sladico za zajtrk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kdo pravi, da se morate za lepo postavo odpovedati vsem pregrešno dobrim sladkarijam? Najnovejše raziskave dokazujejo ravno nasprotno.

Dobre novice: hujšate lahko tudi s sladkarijami. Pomembno je le, da jih jeste samo zjutraj, torej za zajtrk. To teorijo je potrdila raziskava univerze v Tel Avivu.

V omenjeni raziskavi so sodelovali prostovoljci, ki so želeli shujšati. Razdelili so jih v dve skupini, prva si je za zajtrk lahko privoščila sladico s 600 kalorijami, medtem ko je druga jedla bolj uravnotežen zajtrk s samo 300 kalorijami. Obe skupini sta ob koncu dneva zaužili enako število kalorij – moški so lahko pojedli 1.600 kalorij, ženske pa samo 1.400. Po 32 tednih hujšanja so prostovoljci iz prve skupine v povprečju shujšali kar za 18 kilogramov več od druge skupine. Zanimivo je tudi dejstvo, da so vsi tisti, ki so za zajtrk jedli sladice, po končani dieti počasneje pridobivali stare kilograme.

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva

Profesorica Daniela Jakubowicz je s svojo raziskavo želela dokazati pomembno vlogo zajtrka in zlatega pravila hujšanja: nikoli ne izpustite zajtrka!

Jutranji obrok namreč zagotavlja zadostno količino energije za celodnevna opravila, zbudi celo telo in zažene metabolizem, kar je ključnega pomena za hujšanje in ohranjanje idealne teže. Zajtrk uravnava grelin, to je tako imenovani hormon lakote, ki povečuje apetit. Pred vsakim obrokom se grelin poviša, prav zajtrk pa zatre proizvodnjo novega.

Sladice so torej pri hujšanju dovoljene, seveda v normalnih količinah. Pojejte le toliko, da bo zadostilo vaši veliki želji po sladkem. Najpomembnejše je, da se držite edinega pravila: da jih jeste samo za zajtrk. Čez dan nato jejte lahko in uravnoteženo prehrano.

Ne spreglejte