Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 9. 2014,
14.57

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 12. 9. 2014, 14.57

8 let, 2 meseca

Hrana, ki zavira poželenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Se spolnost začne že v kuhinji? Vsaj za ljubezen pravijo, da gre skozi želodec. Kakorkoli, hrana in seks imata dolgo skupno zgodovino.

O afrodiziakih – živilih in jedeh, ki krepijo poželenje – je mogoče veliko slišati, prebrati prav tako. Veliko je znanstvenih potrditev, da to, kar jemo, vpliva tudi na naše spolno življenje, tako na fizični kot psihološki ravni.

Med spodbujevalce poželenja spadajo ostrige, jajca, banane, avokado in še marsikaj drugega. Kako pa je s hrano z nasprotnim učinkom? Živili, ki ubijajo spolno slo?

Razlog za zmanjšan libido je lahko tudi na našem krožniku Na spolno poželenje vplivajo različni dejavniki – družbeni, psihološki in fiziološki. Testosteron je tisti hormon, ki pri obeh spolih predstavlja pomembno gorivo za libido. Če je ta zmanjšan, je lahko eden od vzrokov za seksualno nezainteresiranost tudi v prehrani.

Vonj, okus in tekstura vplivajo na spolno slo Vonj, okus in tekstura užitega vplivajo na seksualno živahnost. Pa ne le to, saj kemijska sestava živil vpliva tudi na hormonsko sliko v telesu, kar je lahko pri nekaterih grižljajih še nekoliko bolj zapleteno.

Čokolada Čokolada sicer velja za afrodiziak, a njen učinek je lahko ravno nasproten. Rjave ploščice povezujemo z dobrim počutjem in veljajo za spodbujevalca ugodnih občutkov, pa vendar lahko, če zaužijemo veliko čokolade, ta zavira spolno življenje. Že res, da spodbuja občutek evforije in sreče, vendar hkrati v telesu znižuje raven testosterona.

Sir Krožnik dobrega sira je res lahko dober spremljevalec prijetnega druženja, zabave ali konec večerje, a je lahko tudi zatiralec romantičnega nadaljevanja dogodkov, čeprav so bili ti morda v načrtu. Sintetični hormoni v kravjem siru so potencialni krivec za zmedo v telesni verigi proizvajanja hormonov, vplivajo lahko ravno na estrogen in testosteron.

Meta Čeprav meta deluje osvežilno, pa njena mentolova esenca ne poživlja telesa v celoti, saj lahko zniža raven testosterona.

Koruzni kosmiči Ne bo držalo, da sladka in pekoča hrana podžge strast. Njeni ubijalci so tudi ogljikovi hidrati, ki jih v koruznih kosmičih ne manjka. Alkohol prav tako.

Kava Če ste občutljivi na kavo, potem to ne bo ljubezenski napoj za vas, čeprav lahko prav ta aromatični napitek povečuje vzdržljivost. Tesnoba, ki jo lahko povzroči skodelica kave, zmanjša tudi spolno poželenje.

Ne spreglejte