Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2013,
15.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

hrana prehrana

Petek, 12. 4. 2013, 15.07

8 let

Hrana, ki topi maščobo okoli pasu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med zimo se vam je morda nabralo nekaj kilogramov preveč tam, kjer se jih ne bi smelo, in tudi pomlad jih še ni uspela stopiti. Razkrivamo, kako si lahko pomagate s pravilnim izborom hrane.

Termogenična hrana To je hrana, ki pomaga telesu pri izgorevanju maščob, saj telo za njeno presnovo porabi največ energije (v kalorijah). Če si želite postopoma stopiti maščobne blazinice, ki so se nabrale okoli pasu, začnite jesti puste beljakovine, kot so piščančje in puranje meso, jajčni beljak, ribe in le občasno pusto rdeče meso. Jabolčni kis, zelje, brokoli, poper, cimet, gorčica in čili so prav tako učinkovit sestavni del jedilnika.

Hrana z nizkim glikemičnim indeksom Glikemični indeks (GI) pove, kako hitro se hrana pretvarja v krvni sladkor. Višji, kot je, več inzulina imamo v krvi, zato se lahko okoli pasu začne nabirati odvečno salo. Visok GI se giblje nad 70, srednji med 55 in 70, nizek do 55, med živila z zelo visokim GI-jem pa spadajo francoski kruh, pečen krompir in pomfri, slani keksi, bel kruh, gazirane pijače in vsa predelana in hitra hrana. V prehrano vključite čim več živil z nizkim ali srednjim GI-jem, kamor spada tudi veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov.

Hrana, ki vlaži Dehidriranost telesa je lahko vzrok številnih zdravstvenih težav, kot so nepravilna prebava, utrujenost, boleči sklepi, suha koža in nezmožnost, da bi izgubili odvečne kilograme. Telo za brezhibno delovanje nujno potrebuje zadostne količine vode, če pa bi radi učinkovitejšo prebavo, s katero boste izgubili odvečne kilograme in sploščili svoj trebušček, popijte vsaj osem kozarcev vode na dan. Če je to pretežko, v prehrano uvrstite hrano, bogato z vodo, kot so melone, lubenice, grenivke, brokoli, cvetača, zelena solata, špinača, zelje in bistre juhe. Vodo si lahko naredite prijetnejšega okusa tako, da vanjo dodate rezine limon, pomaranč ali kumaric. Ne pijte je premrzle.

Vlaknine Zdravi ste toliko, kot je zdravo vaše črevesje, se pogosto sliši. Z drugimi besedami: na vaše zdravje vpliva, kaj jeste, presnavljate in izločate. Hrana, bogata z vlakninami, na primer polnozrnat kruh, jabolka, ovseni otrobi, mleta lanena semena in predvsem zelenjava, je polna topnih in netopnih vlaknin. Blagodejno vpliva na izboljšanje prebave in pomaga nadzorovati telesno težo, saj daje dolgotrajen občutek sitosti, zaradi katerega ne posegamo po hrani. V povprečju naj bi ženske zaužile 25 gramov vlaknin dnevno, moška idealna mera pa je 30 gramov. V prehrano poskusite vključiti tudi rjav riž, kamut in kvinojo.

Ne spreglejte