SiolNET. Trendi Zdravje
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrana, ki je strokovnjaki ne bi jedli

2

termometer

 | Foto:
Nekatera hrana lahko zaradi načina pridelave, konzerviranja, dodatkov in priprave same škodljivo vpliva na naše zdravje, odločitev pa je seveda odvisna od posameznika.

Paradižnik iz konzerve

Endokrinologi opozarjajo, da je notranjost pločevink, prekrita s tankim slojem, ki vsebuje bisfenol A (BPA), sintetični hormon estrogen, povezan z razvojem različnih zdravstvenih težav, kot so diabetes, srčna obolenja, neplodnost, debelost … Težava nastane, ko se BPA zaradi kisle sestave paradižnika začne izločati, saj se lahko iz enega litra konzerviranega paradižnika izloči 50 mikrogramov bisfenola A, kar je povsem dovolj, da vpliva na organizem, sploh pri mladih ljudeh. Rešitev: Izberite paradižnik, pakiran v steklenici ali tetrapaku.

Govedina živali, ki so bile hranjene s koruzo

Osnovna hrana goveda je trava, ne žitarice, zato je meso govedi, ki ga oskrbujejo s hrano, bogatejše z vitamini in minerali in vsebuje manj nasičenih maščob, ki povišujejo tveganje za srčna obolenja. Joel Salatin, avtor knjig o odgovorni reji govedi, opozarja, da govedo, hranjeno z mešanico mlete koruze in soje, povzroča hitrejšo rast in debelost, kar kmetom in proizvajalcem prinaša več denarja, potrošniku pa osiromašeno in manj zdravo meso. Rešitev: Poskusite najti govedino, ki je bila hranjena s travo, ne (zgolj) s koruzno zmesjo.

Pokovka iz mikrovalovne pečice

Vrečke, v katerih je pakirana pokovka za pripravo v mikrovalovni pečici, vsebujejo številne kemikalije, kot je na primer perfluorooktanska kislina, ki jo povezujejo z neplodnostjo, testi na živalih pa so pokazali, da povzroča tveganje za razvoj raka na jetrih, testisih in trebušni slinavki. V mikrovalovni pečici se pod vplivom toplote kemikalije iz vrečke izločijo v hrano, kjer ostanejo in se nalagajo še leta pozneje. Rešitev: Pokovko pripravljajte v ponvi, poigrajte se z začimbami in jih ne solite preveč, je nasvet toksikologinje in članice Environmental Working Group, Olge Naidenko.

Mleko z dodanimi hormoni

Mlekarji svojemu govedu pogosto dodajajo rastni hormon (rBGH ali rBST), da bi proizvajalo več mleka, čeprav je dokazano, da povzročajo gnojno vnetje vimen (mastitis), ki ga je treba zdraviti z antibiotiki, da se mleko ne okuži. Prav tako rBGH zvišuje raven drugih hormonov, ki vplivajo na razvoj raka dojke, prostate in debelega črevesja. Rick North, voditelj projekta Varna hrana (Campaign for Safe Food) in nekdanji predsednik oregonskega društva za boj proti raku, svari: "Prej smo mislili, da ti hormoni razpadejo v prebavnem traktu, zato so bili obravnavani kot neškodljivi, zdaj pa je dokazano, da ne razpadejo, kar lahko povzroča raka." Rešitev: Ko kupujete mleko, preverite, ali na deklaraciji piše rBGH ali rBST, kar ni najbolj enostavno, saj se porekla mleka vedno ne da ugotoviti.

Škropljena jabolka

Jabolka spadajo med sadje, ki ga najpogosteje škropijo s pesticidi. Ti prodrejo v lupino, nato pa še v sam sadež, zato se jim ne z lupljenjem ne s spiranjem ne moremo izogniti. Mark Kastel, vodja inštituta Cornucopia, ki zagovarja organski način pridelave hrane, pravi: "Sadjarji in kmetje, ki škropijo jabolka s pesticidi, precej pogosteje obolevajo za rakom, kar je dokaz, kako nevarni so pesticidi, ugotavlja se tudi povezanost pesticidov v telesu in razvoj Parkinsonove bolezni." Rešitev: Kupujte organsko pridelana jabolka ali posadite svojo jablano in je ne škropite. Jabolka, ki so popolna, brez udrtin ali madežev na lupini, zagotovo niso povsem naravna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin