SiolNET. Trendi Zdravje
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Glasba, ki vam orosi oči, pozitivno vpliva na razpoloženje

3

termometer

Ekipa nemških strokovnjakov, ki je preučevala vpliv glasbe na delovanje možganov in čustvena stanja, je ugotovila, da melanholična glasba pomirja, vzbuja nežna čustva, zanos in nostalgične občutke.

Če se vam orosijo oči, ko poslušate Leonarda Cohena ali Mozartov Rekvijem, je to dobro za vaše razpoloženje, je ugotovitev nemške raziskave, objavljene v časopisu Plos One. Znanstvenik berlinske Svobodne univerze trdijo, da je to pravzaprav razlog, zakaj poslušamo melanholično glasbo.

Žalostni toni vzbudijo pozitivne čustvene učinke Ekipa strokovnjakov, ki preučuje interakcijo med glasbo, možgani in čustvi, je v raziskavo vključila 722 oseb. Njihovi opisi občutkov ob poslušanju melanholične glasbe so si bili bolj ali manj med sabo podobni, ne glede na kulturno ozadje in izobraženost.

Nemški strokovnjaki so na podlagi raziskave ugotovili, da otožni toni in melodije spodbudijo veliko več pozitivnih čustvenih odzivov kot vesela glasba. Spodbujajo nostalgijo, delujejo pomirjujoče in vzbujajo nežnost. Sklenili so, da melanholična glasba izboljša razpoloženje in odganja negativna čustva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin