Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 3. 2011,
9.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 8. 3. 2011, 9.03

8 let

Dobro počutje na delovnem mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V službi preživimo tretjino življenja, morda ga bomo v prihodnosti še več. Poskrbite, da bo vaše delovno okolje spodbudno vplivalo na vaše zdravje in vaše počutje.

Pisalna miza je vaše ogledalo Kdaj ste nazadnje zamenjali fotografije otrok, potrgali samolepilne listke z monitorja, nabavili nov fikus? Vaša pisalna miza je potrebna stilske preureditve, ki vas bo vsak dan spravljala v dobro voljo, zato jo začnite obravnavati s spoštovanjem. Zamenjajte tiste zbledele fotografije z novimi, na steno nalepite otrokovo risbico, posušeno vrtnico najdražjega ali izrezek iz časopisa, ob katerem vam gre na smeh. Poskrbite za zelenje, lažje boste dihali in bolje boste delali, izberite si kristal ali več njih in jih razporedite po okenski polici, lahko jih imate tudi v posodici, najbolje jim ustreza južna lega. Kristali so močno energetsko sredstvo, ametist poskrbi za dobre odnose s sodelavci, kamena strela prinaša psihično trdnost, blaži glavobol, bolečine v križu ...

Red namesto kaosa

Čeprav pisarno in okolico mize vsak dan pospravi snažilka, lahko za red poskrbite tudi sami. Prezračite, preden začnete delati, obrišite kavni madež s tipkovnice, odtrgajte porumeneli list in zdrgnite staro nalepko z okna. Odstranite ostanke hrane ali prazne embalaže, ki smrdijo, pocrkljajte se z osvežilci prostora. Pisala, ki ne pišejo, posušen korektor ali uničen, pokvarjen, neuporaben pisarniški material naj romajo v smeti. Tudi skodelica za kavo je lahko kdaj nova.

Pisalni stol Svoj pisalni stol bi verjetno prepoznali hitreje kot svojo posteljo, kar pa še ne pomeni, da vam je tako zelo pisan na kožo, kot mislite. Vaš stol mora imeti lastnosti čarobnega, mora biti hkrati zdrav in znosno (ne)udoben, saj z njim pazite na svojo hrbtenico, posledično pa na njeno ukrivljenost, bolečine, druge deformacije. Verjetno boste potrebovali nekaj časa, da se nanj navadite, ker pravilna drža zahteva nekaj truda, a sčasoma si boste hvaležni. Stol lahko nadomestite tudi z žogo za sedenje - še boljše, saj jo lahko uporabite tudi za kratko in preprosto vadbo med delovnim časom.

Joga za oči Preden omenimo nekaj vaj, naj spomnimo na ustrezno izbiro monitorja - stari monitorji s katodno cevjo morajo proč! Monitor naj bo od obraza oddaljen vsaj 70 centimetrov in ne manj kot pol metra, izbira črk naj bo enostavna (Helvetica), nastavitve velikosti na 12 in več. Naredite si opomnik in vsake četrt ure poglejte stran od monitorja, v daljavo, se za hip sprostite, nekajkrat pomežiknite. Vsaj enkrat na dan si vzemite nekaj minut in z očmi zakrožite - najprej levo in desno, nato gor in dol, sledi diagonala, krog, kvadrat ... Vajo poskusite izvajati hitro, vsako gibanje ponavljajte vsaj desetkrat, številko lahko povečujete. Kadar začutite srbečico, si pomagajte z vlažilnimi kapljicami, utrujenim očem pomaga tudi toplota. Pomasirajte si dlani in jih za nekaj trenutkov tople prislonite na veke, pod toplo vodo zmočite robček in si naredite topel obkladek (priporočljivo tudi, ko ste prehlajeni), nekaterim pa bolj ustreza mrzel obkladek.

Pisarniška joga Obstaja kopica učinkovitih vaj, ki so dovolj kratke, da si jih lahko privoščite med službo. Tri najbolj preproste: joga za držo: sedite na robu stola, stopala imejte poravnana v širini bokov, roke naj počivajo na stegnih. Zravnajte se, poravnajte hrbtenico, pazite, da vam rebra ne bodo uhajala preveč ven, ramena spustite nizko od ušes, brada je naravnost, pogled usmerjen naprej. Naredite globok in enakomeren vdih-izdih, ponovite vsaj petkrat. Dan bo prijetnejši! Joga za roke in ramena: sedite na robu stola, prepletete prste leve in desne roke in roki iztegnete pred seboj. Držite pol minute, sprostite roke, ponovite od trikrat do petkrat. Joga za celovit razteg: v roke vzemite plastenko z vodo in jih iztegnite nad glavo. Z iztegnjenimi rokami se nagnite rahlo v levo, ravno toliko, da začutite razteg, dihajte in držite popek notri. Vajo izvajajte pol minute, na vsako stran od trikrat do petkrat.

Ne spreglejte