Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 12.19

8 let

Deset razlogov za preživljanje časa v naravi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poletje je čas za pohajkovanje po naravi, okušanje vseh njenih zanimivosti in odkrivanje skrivnosti, ki jih med štirimi stenami nikoli ne bi spoznali.

Ponujamo vam nekaj razlogov, zaradi katerih čim več časa preživite v naravi. 1. Sprostitev Skriti kotički v naravi vam bodo nudili najboljšo sprostitev po napornem dnevu. Najdite si primeren prostor za piknik ali posedanje na odejici, pozabite na vsakdanje skrbi in se predajte lenarjenju in zvokom narave. 2. Kulinarični užitki

Hrana je okusnejša, če jo jemo zunaj, še posebej če zakurimo ogenj in jo pripravimo na tradicionalen način, ko se nam sline cedijo že davno prej, ko z ognjišča prijetno zadiši po oglju in ko se od hrane širijo vonjave, ki spodbujajo želodčne sokove ...

3. Svež zrak Svež zrak bo vašemu telesu prinesel mnogo koristi, predvsem pa se boste nadihali koristnih ionov, ki jih je največ v gorah, zdraviliščih in ob slapovih in pomagajo izboljšati dihanje, lajšajo glavobol in zmanjšujejo utrujenost.

4. Spočite oči

Medtem ko je naš vsakdan večinoma sestavljen iz pogleda na računalniški zaslon, nam narava nudi prizore različnih barv, oblik in perspektiv, ob katerih se spočije oko. V elementih iz narave je ključna zelena barva, za katero je značilno, da pomirja in v naše telo vnese pozitivno energijo.

5. Močne kosti Poleg kalcija za naše kosti skrbi tudi sončna svetloba oziroma vitamin D, katerega nastajanje spodbuja prav sončna svetloba. Zato ob varnih urah (ne med 11. in 16. uro!) nastavite soncu svojo kožo in kaj kmalu se vam bo izboljšalo razpoloženje, vaše kosti pa bodo trdne in močne.

6. Manj obiskov pri zdravniku

Ljudje, ki si redno privoščijo dopust, so zadovoljnejši in zato manjkrat obiščejo zdravnika kot tisti, ki ves čas samo delajo. Počitnice v naravi so zelo priporočljive, če ste nagnjeni k depresiji, pri prekomernem stresu ali če v vašem razmerju škripa. Vonji in zvoki narave pozdravijo skoraj vse tegobe.

7. Boljši spanec Zaspite v sobi z dvignjenimi roletami, ko se spusti noč, in se zbudite s prvo jutranjo zarjo. Prvi sončni žarki, ki vas bodo pobožali po obrazu, vas bodo napolnili z energijo, saj se boste vrnili k naravnemu ritmu spanja in prebujanja. V svoje življenje spustite več svetlobe, zato odgrnite zavese, dvignite rolete in odprite okno na strežaj. Tudi tako boste našli stik z naravo.

8. Žareča koža Rahlo zagorela polt je nekaj, česar ne morete ustvariti z nobenim ličilom. Ne nastavljajte se soncu, ampak lovite blage sončne žarke v jutranji ali večerni svetlobi in na vaš obraz se bosta prikradli posebna milina in sproščenost, ki se bosta na obrazu zrcalili že od daleč.

9. Zdravilna moč rastlin Sredi cvetočega vrta si privoščite domačo aromaterapijo. Čeprav vonj cvetlic ni tako močan kot vonj eteričnih olj, je kljub temu učinkovit, saj ga uživate v naravnem okolju, znano pa je, da lepi vonji v nas prebudijo čudovite spomine in pozabljena čustva.

10. Divje strasti Narava je čudovit prostor za ljubezenske nežnosti, saj valovanje morja in pogled na sončni zahod zagotovo spodbudita ljubezensko slo. Bivanje v naravi sprošča endorfine in s tem omogoča dobro počutje, poleg tega pa se lahko daleč od vsakdanjih skrbi dobro sprostimo in si privoščimo nekaj najnežnejših uric z najdražjim.

Ne spreglejte