Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 4. 2012,
9.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 4. 4. 2012, 9.58

8 let

"Bil sem 'multipraktik' Gabriela Batistute – nutricionist, osebni trener in fizioterapevt"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Filipinec Neil M. Alvarez, ki je s tradicionalno filipinsko igorotsko masažo channum potoval od Avstralije prek Bližnjega vzhoda do ZDA in vmes osvojil nogometno legendo, se je ustalil v Ljubljani.

Prijateljsko-trenerski odnos z nogometno legendo

"Gabriela Batistuto sem srečal po naključju, ko sem v Katarju delal kot osebni trener katarskega šejka, ki ga je obiskal prijatelj nogometaš. Takrat niti nisem vedel, kdo je Gabriel Batistuta, kaj šele, da je nogometni zvezdnik. Na Filipinih je bil edini znani nogometaš Maradona, še Beckhama nisem poznal, potem pa me je šejk razsvetlil, kdo je Batistuta," z iskreno pripovedjo o začetkih triletnega sodelovanja z nogometno legendo nasmeji Neil Monzon Alvarez. Leta 2003 je nekega dne Batistuta poslal ponj z željo, da bi delal zanj. Filipincu je najprej švignilo skozi možgane, ali išče kuharja, potem pa mu je nogometaš priznal, da potrebuje njegovo strokovno pomoč. Kajti argentinski golgeter v ACF Fiorentina, enem najelitnejših italijanskih nogometnih klubov, je že boleče občutil davek profesionalnega športa.

"Gabriel je iz Argentine, moji predniki pa prihajajo iz Španije, zato sva govorila špansko. Bil je osupel in je ugotavljal, da bi me moral najti že veliko prej, saj je že imel kopico poškodb, glede na njegove potrebe pa sem bil zanj pravi 'multipraktik' – nutricionist, ki mu določa prehrano in skrbi za njegovo telesno težo, osebni trener z načrtom za povečanje sposobnosti, moči, vztrajnosti in koordinacije telesa v profesionalnem nogometu, hkrati pa sem kot fizioterapevt prevzel skrb nad njegovimi starimi poškodbami in novimi obremenitvami telesa," se prijateljsko-trenerskega odnosa spominja športni poznavalec, ki je nogometnega velikana tudi spodbujal, naj bolj začne skrbeti za svoje telo, in mu svetoval, naj kdaj spusti kakšno tekmo ali trening.

Zavest o skrbi za telo + skrivnost motivacije = recept za vzgojo zmagovalcev

"Največja sprememba, ki sem jo naredil v Gabrielovem življenju, je bila ravno zavest, da mora poskrbeti za svoje telo in se kot profesionalni športnik pravilno prehranjevati, hkrati pa je o pomenu osebnega trenerja začel ozaveščati druge športnike. Vedno mi je govoril, da sem oseba, ki jo je treba odkriti, saj ne samo govorim, ampak rezultate tudi pokažem." Takoj seveda vznikne vprašanje, ali svoje izkušnje in modrosti že deli tudi s slovenskimi nogometaši, saj se je ustalil na sončni strani Alp – a ostaja zvest samemu sebi: "Morajo me odkriti, nočem besedičiti, rad pokažem rezultate."

Izkušnje vzgoje zmagovalcev je nabiral tudi v belem športu, kjer je v Avstraliji sodeloval z več teniškimi igralci, v Evropi pa s švicarskim trenerjem, ki je v otroštvu bdel nad Rogerjem Federerjem. "Športnikov, za katere želiš, da postanejo prvaki, ne smeš hraniti z negativnimi virusi, ampak jih moraš spodbujati. Tega se morajo zavedati predvsem trenerji otrok, da jih ne uničijo, ampak vzgojijo športnike, ki zmagujejo. Skrivnost je v motivaciji!" poudari pomembno vlogo spodbujevalca v kovnici športnih šampionov, s katerimi je treba ravnati v rokavicah: "Športniki so kot steklo – z njimi je psihološko treba ravnati izjemno previdno. Njihovo telo je v formi, hrana je pravilna, treningi ustrezni, pa lahko vidiš, da je v njihovi glavi nekaj narobe, kajti mišljenje je ogledalo delovanja, psihološko ali telesno."

Channum – tradicionalna filipinska igorotska masaža

Podrobnosti ostajajo skrbno varovana skrivnost, ki jo je Batistuta ne le cenil, ampak jo želel privoščiti tudi drugim argentinskim nogometašem. A Filipinec španskih korenin se ni odločil za kariero svetovno uveljavljenega osebnega trenerja, saj je imel drugačne načrte – poroko in družino. Ljubezen ga je pripeljala naravnost v Slovenijo, saj je na Filipinih že leta 1998 spoznal prikupno Slovenko, ki mu je ukradla srce, desetletje pozneje pa se je z njo poročil. Ko je s filipinsko igorotsko masažo praktično obkrožil svet – od Filipinov in Avstralije do Bližnjega vzhoda in ZDA –, se je ustalil v Ljubljani, skoraj triletna hčerka pa je njegova glavna učiteljica slovenščine, tako da je v njegovem masažnem salonu Channum že mogoče slišati nekakšno "slongleščino": "Please, lie on your trebuh." In seveda začutiti skrivnostne prijeme tradicionalne filipinske igorotske masaže izpod rok vsestranskega maserja, ki mimogrede še navrže, katere mišice bo treba prebuditi, da bodo razbremenile ahilovo tetivo, kako hrbtenici med sedenjem povrniti pravilno lego in kako se izogniti zategnjenim vratnim mišicam.

"Čarovnija se mi zdi, kako deluje človeško telo, zato je pri učinkoviti masaži za popolno sprostitev nujno treba upoštevati njegovo delovanje. Pod vplivom stresa ter ob poškodbah ali mišični bolečini se v telesu poveča količina negativnih hormonov prostaglandinov. Namen tradicionalne masaže channum je s posebno masažno tehniko telo spodbuditi k proizvajanju hormonov sreče – endorfinov, ki nadomestijo prostaglandine, izničijo stres in delujejo kot naravno protibolečinsko sredstvo," razlaga po videzu najstnik, po dokumentih in izkušnjah pa 37-letnik, ki si včasih zaželi, da bi lahko masiral tudi sebe: "Prihajam iz Azije, odšel sem na Srednji vzhod in v ZDA, poskusil sem različne masaže, a ker sem študiral anatomijo in izpopolnil znanje o delovanju telesa, mi pri vsaki nekaj manjka, čeprav me sprosti. To lahko naredi vsak maser, vprašanje pa ostaja, ali si res dobil tisto, kar želiš – boljše psihofizično počutje."

Ameriško "pametno" poslovanje in slovenska zadržanost

Zgovorni maser pripoveduje, da med delom v ZDA njegovi nadrejeni niso želeli, da bi se dotikal njihovih strank, kajti ko jih je enkrat zmasiral, se niso več vrnile, ker so se počutile bolje. "Ameriška miselnost o 'pametnem' poslovanju se ni skladala z mojimi načeli, kajti največja nagrada zame je, da se oseba, ki jo zmasiram, počuti bolje, ne pa, da se bo ves čas vračala, ker svojega dela nisem dobro opravil." V Sloveniji pa ga prežema občutek, da njeni prebivalci še nismo dovolj odprti, da bi razumeli in cenili sposobnosti in znanje Azijcev.

Alvarez je svoje znanje začel nabirati v rodnih Igorotskih planinah na severu Filipinov, od koder prihaja skrivnostna masažna tradicija domačinov. Kot otrok je Neil opazoval babico in starejše ljudi igorotske skupnosti, ki so se ukvarjali s to tradicijo, med študijem je spoznal njene pozitivne učinke, leta 1998 pa v Manili diplomiral iz fizioterapije. Channum, filipinska igorotska masaža, je njegova osebna nadgradnja masažne tradicije s strokovnim znanjem in večletnimi izkušnjami. "Ko sem jo izvajal v Avstraliji, ZDA in na Bližnjem vzhodu, sem ugotovil, da imajo ljudje radi dotik, ko se želijo sprostiti. Ko ob intenzivnejši bolečini ugotovijo, da njihovo telo potrebuje sprostitev, ne iščejo čarovnije ali vuduja, ampak nekaj učinkovitega. Naj poudarim, da nisem zdravnik, ampak le Filipinec, ki je doštudiral fizioterapijo in pozna tradicijo, ki jo želi pripeljati v Slovenijo."

Ne spreglejte