Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2011,
11.33

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 24. 5. 2011, 11.33

8 let, 3 mesece

Bezeg, hrana in zdravilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Po naseljih in ob obronkih gozdov že omamno diši po bezgu. Grm, ki zraste tudi do 10 metrov visoko, začne cveteti praviloma v juniju, septembra pa dozorijo bezgove jagode.

Bezeg vsebuje velike količine vitamina C in A in je zelo uporaben v čajnih mešanicah, saj je zelo prijetnega okusa. Bezeg s pomočjo svojih sestavin uravnava raven sladkorja v krvi, zaradi tega je koristen in zdravilen tudi za sladkorne bolnike. Bezgov čaj pa tudi čisti kri in spodbuja delovanje znojnic, pospešuje izločanje seča in tako pomaga pri odvajanju strupenih snovi iz telesa. Posušene zrele jagode so učinkovito sredstvo za pospeševanje prebave. Zdrobljene stresemo v hladno vodo in zavremo in čaj deluje kot diuretik.

Nabiranje in sušenje bezga

V aprilu in maju je čas za nabiranje mladih poganjkov in listov bezga, cvetove pa obiramo junija oziroma na vrhuncu cvetenja le ob sončnem vremenu zjutraj oziroma do sredine dopoldneva, ko sonce posuši roso. Pred sušenjem odstranimo stebelne dele, odcvetele dele in nezrele cvetove. Odstranimo tudi dele, kjer so se nabrale uši. Sušimo jih na svežem zraku, vendar ne na soncu, da ne potemnijo. Posušeno cvetje shranimo v papirnati ali platneni vrečki. Bezgove jagode nabiramo septembra, vendar surovih ne uživamo, saj povzročijo slabost, bruhanje, drisko, lahko pa tudi mrzlico. Nabiramo jih šele, ko so zrele.

Zdravilne lastnosti bezga

Z bezga je zdravilno skoraj vse. Čaj iz bezgovih cvetov lajša težave pri prehladu ali gripi, iz bezgovih jagod (zrelih, črnih) pa skuhamo marmelado, ki je po okusu podobna brusnični. Iz bezgovih listov in mladih poganjkov pripravimo bezgovo kašo, ki jo uporabljamo pri opeklinah in hemoroidih.

Uporaba bezga v prehrani

Bezgova kaša Kašo pripravimo tako, da sveže natrgane in zmečkane liste ter mlade poganjke bezga povremo v enaki količini mleka in tako nastane gosta kaša.

Bezgov čaj Bezgov čaj priporočajo pri prehladnih obolenjih in pri boleznih, katerih stanje se hitro popravi z močnim potenjem. Za eno skodelico čaja uporabimo dve čajni žlički posušenih cvetov bezga. Pri tem ni pomembno, da pijemo vroč čaj, saj ni vročina tista, ki spodbuja potenje, pač pa snovi, ki jih bezgovo cvetje vsebuje. Zadostuje torej, da je čaj srednje topel. Čaj iz bezgovih cvetov pomaga tudi pri bronhitisu, kašlju, astmi in revmatičnih obolenjih. Pri zmanjšanem delovanju ledvic in pomanjkljivem izločanju seča pa si pripravimo čaj iz bezgovih listov. Grgranje bezgovega čaja pomiri tudi zobobol.

Bezgov sirup Priprava sirupa iz bezgovih listov je zelo preprosta. Trideset cvetov namočimo v 3 litre vode za 24 ur, precedimo in dodamo 100 gramov citronske kisline in 3 kilograme sladkorja. Dobro premešamo, da se sladkor stopi, in napolnimo steklenice.

Bezgov sok z limono in ingverjem Potrebujemo 40 bezgovih cvetov, 2 limoni, 50 gramov citronske kisline, 1 kilogram sladkorja in košček ingverja. Limoni operemo in dobro skrtačimo v vroči vodi, ki smo ji dodali ščepec sode bikarbone. Narežemo ju na tanke rezine. Bezgovim cvetom odrežemo debela stebla. V posodi zmešamo bezgove cvetove, limono, ingver, citronsko kislino in 2 litra vode ter pustimo stati 24 ur, nato precedimo skozi krpo, primešamo sladkor in zavremo. Vroč sok nalijemo v čiste steklenice in zapremo. Pijemo ga razredčenega z mrzlo vodo, dodamo ga ledenemu čaju ali penečemu vinu.

Omaka iz bezgovih jagod Bezgove jagode pretlačimo skozi gazo v posodo in zmes kuhamo, dokler se ne zgosti. Dodamo toliko sladkorja, da je omaka prijetnega okusa in še malo pokuhamo. Omako prelijemo v steklenico in jo v majhnih količinah dodajamo v bezgov ali lipov čaj. Pomaga pri prehladu in gripi, pospešuje znojenje in olajša dihanje.

Tonik za občutljivo kožo Iz bezgovih cvetov lahko sami pripravimo tudi tonik za občutljivo kožo. Z vrelo vodo (4 dl) prelijte 25 gramov bezgovih cvetov in posodo zaprite. Ohlajen tonik precedite in prelijte v čisto steklenico in shranite v hladilniku. S tonikom navlažite kosem vate in očistite kožo na obrazu. Bezgov tonik občutljivo kožo pomirja in osveži.

Ne spreglejte