SiolNET. Trendi Zascita pred soncem
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodite potratni s kremami za sončenje

1

termometer

Z upoštevanjem preprostih zaščitnih ukrepov bo vaš otrok lahko varno užival na soncu. Ali kreme za sončenje uporabljate pravilno?

Otroci imajo nežnejšo in tanjšo kožo od odraslih, zato hitro dobijo sončne opekline. Če želimo, da bo krema za saščito proti soncu opravila svoje delo, jo moramo znati pravilno nanesti.

1. Otroka namažimo pred vsakim igranjem ali sprehajanjem zunaj.

2. Zaščitno kremo nanesimo od 15 do 30 minut pred odhodom, da se na koži naredi dober zaščitni faktor.

3. Ne varčujte s kremo za sončenje. Otroka namažite na debelo, bodite potratni.

4. Kremo nanesite nežno in je ne vtirajte preveč močno.

5. Ne namažite samo obraza, trebuha, hrbta in nog. Nujno zaščitite ustnice, dlani, ušesa, stopala, rame in vrat.

6. Če je otrok v kopalkah, ga dobro namažite pod trakci in okrog robov.

7. Otroka ponovno namažite po dveh urah ali prej, če je plaval, se brisal in močno potil.

8. Uporabljajte vodoodporno kremo za sončenje. Kot pravijo strokovnjaki ameriške akademije za sončenje, vodoodporne kreme v vodi zdržijo tudi do 80 minut. Nekatere so tudi takšne, da tvorijo filter, ki je odporen na drgnjenje in potenje. Otroka po kopanju vseeno še enkrat namažite.

9. Otroška koža potrebuje zaščitni faktor 30.

10. Otroku bodimo vzgled in ravnajmo odgovorno tudi s svojo kožo. Naučimo ga, da mora biti med 10. in 16. uro v senci.

Upoštevajte dejstvo, da tudi otroci s temnejšo kožo zlahka dobijo sončne opekline. Porjavela koža pomeni, da je do neke stopnje že poškodovana. Izpostavljanje sončnim žarkom predvsem škodi očem in koži – pospeši nastanek sive mrene, ki lahko vodi tudi v slepoto, pospeši staranje kože, pripisujejo mu celo kancerogene učinke, slabi tudi imunski sistem. Vendar je treba izpostaviti tudi pozitivne učinke:

- UV-sevanje sodeluje pri tvorbi vitamina D, - ugodno vpliva na počutje in razpoloženje ter delovanje hormonskih žlez, - v medicini ga uporabljajo za zdravljenje nekaterih kožnih bolezni.

Zadrževanje na soncu brez zaščite je še posebej nevarno za otroke, ki imajo po koži številna znamenja, in za tiste, ki imajo svetlo polt in kožo.

Ni vsako sonce enako močno

Vsi sončni žarki niso enako močni oziroma nimajo enako močne koncentracije UV-žarkov.

Na moč UV-žarkov pri tleh bistveno vplivata oblačnost in debelina zaščitnega ozonskega plašča. Na zmernih geografskih širinah na severni polobli je zaščitni ozonski plašč v stratosferi najtanjši ob koncu zime in zgodaj pomladi, vendar je sončno sevanje UV takrat bistveno šibkejše kot poleti. Tanka oblačna plast lahko prepusti do 80 odstotkov sončnega sevanja UV. Pri sončnem sevanju UV je neposrednega sevanja približno toliko kot razpršenega. Dobro se odbija od snega, zato se lahko v gorah prejeta doza sončnega sevanja UV skoraj podvoji. Na peščeni plaži se lahko odbije do četrtina sončnega sevanja UV, od vodne površine pa desetina, dobro prodira tudi v vodo.

Vsebino omogoča Beiersdorf

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin