Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 3. 2015,
12.21

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet advertorial

Ponedeljek, 9. 3. 2015, 12.21

2 meseca, 2 tedna

Spomladanska utrujenost – prinese jo težko pričakovana pomlad

Siol.net

Foto: Thinkstock

Končno je prišla pomlad. Z njo pa spomladanska utrujenost. Pa veste, kako se kaže?

Dnevi so daljši, temperature vedno bolj prijetne. Pričakovali bi, da nas bo kar razganjalo od energije, mi pa ne bi niti vstali, ko nas pokliče budilka. Se sprašujete, zakaj ste zaspani in izčrpani, čeprav greste zgodaj v posteljo? Ste čemerni in sitni? Brezvoljni? Pri nekaterih se pojavljajo tudi večja občutljivost na vremenske spremembe, glavoboli, omotičnost, pomanjkanje energije, razdražljivost, včasih celo bolečine v sklepih. Tako se predstavi spomladanska utrujenost, vendar previdnost ni odveč, zato le obiščite zdravnika, če vas skrbi ali takšno počutje le predolgo traja.

Pri kom se pogosteje pojavlja? Pogosteje jo občutijo tisti, ki veliko sedijo in se čez leto zelo malo gibajo, ljudje s čezmerno telesno težo, starejši ljudje in tisti, ki imajo oslabljen imunski sistem. V medicinski terminologiji nima oznake bolezni, opisana je kot začasna motnja oziroma sprememba v razpoloženju posameznika, ki na severni polobli nastopi v zgodnjih pomladnih mesecih.

Kdaj občutimo takšne znake? Običajno se pojavijo v sredini ali proti koncu marca in trajajo nekako do sredine ali celo do konca aprila.

Kako si lahko pomagamo?

1. Uredimo prehrano
Že samo telo nam spomladi pove, da si želi lažje, več sveže hrane. Pozimi nas rado zebe in posežemo po močnejših obrokih, spomladi nam zadišijo sveža zelenjava in sadje ter lažje jedi.

2. Pijte dovolj tekočine
Vedno bolj smo aktivni, zato potrebujemo tudi več tekočine. Sveža voda je še vedno kraljica med pijačami, če pa že pijete kaj drugega, si raje sami iztisnite sok iz zdravega sadja in zelenjave. V poštev pridejo tudi nesladkani čaji.

3. Gibanje in počitek z roko v roki
Telesno aktivnost si določimo sami in po pameti. Nikar se ne zaženite preveč, saj se boste le še bolj izčrpali. Če pozimi niste bili dovolj aktivni, začnite s sprehodi nekajkrat tedensko. Dolžino sprehoda in hitrost hoje počasi stopnjujte. Ko se boste počutili dovolj močne, se lotite vsega, kar vam je ljubo: kolesarjenja, pohodništva, teka, rolanja, vaj z utežmi ali lastno težo, skokov čez kolebnico, košarke, tenisa … Predvsem pa ne pozabite: ko nam telo sporoča, da smo utrujeni, mu le prisluhnite. Odmerimo si potreben in kakovosten počitek, ne silimo se k prevelikim naporom. Sproščanje in zadosten spanec konec dneva naj po vseh aktivnostih telesu dovolita, da se to obnovi in pripravi na nove zahteve naslednjega dne.

Z aktivnostmi začnemo postopoma glede na telesno pripravljenost. Ne pozabimo na sproščanje in kakovosten počitek. | Foto: Z aktivnostmi začnemo postopoma glede na telesno pripravljenost. Ne pozabimo na sproščanje in kakovosten počitek.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte