Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 4. 2015,
8.33

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: YouTube

Natisni članek

advertorial drevesa Ustvarimo boljši svet

Torek, 7. 4. 2015, 8.33

2 meseca, 1 teden

Prvi slep, drugi brez rok: skupaj ustvarjata čudeže

Siol.net

Foto: YouTube

Neverjeten dvojec, ki premaguje vse predsodke in uresničuje svojo željo po bolj zelenem okolju: telesne hibe ju niso ustavile, skupaj sta posadila že deset tisoč dreves.

Jia Haixia in Jia Wenqi si zaslužita poseben poklon, njuna vztrajnost in odločenost, da poskrbita za bolj zdravo in zeleno okolje, ju je združila v posebni misiji: posaditi čim več dreves.

Ideja je nastala pred desetimi leti, ko sta oba ostala brez službe, vendar sta čutila, da lahko nekaj naredita za boljše in kakovostnejše življenje svoje skupnosti. Čeprav ju je na videz ovirala njuna invalidnost, Jia Wenqi je že od tretjega leta brez rok, Jia Haixia pa je slep, si 53-letnika takrat nista niti predstavljala, da bosta njuna skromnost in vztrajnost prinesla novo življenje. Na mestu, kjer je bilo včasih samo kamenje in je raslo samo kakšno majhno grmovje, danes stoji gozd.

Gre tudi brez denarja

Prijatelja živita v kitajskem mestecu Yeli, vsak dan že deset let vstajata točno ob 7. uri zjutraj in začneta s težkim delom. Ker nimata denarja, da bi kupila nove sadike, jih pridelata kar iz vej že obstoječih dreves v gozdu. Haixia pleza po drevesih, da bi odrezal potrebne veje za nove sadike, Wenqui skrbi za zalivanje sadik.

"Jaz sem njegove roke," pravi slepi Haixia. "On je moje oči. Sva dobra partnerja."

Začetki so bili težki

Invalidnost ni ovira: skupaj tvorita popoln tim. | Foto: Invalidnost ni ovira: skupaj tvorita popoln tim.

Ko jim je pred desetimi leti lokalna skupnost dovolila delo v zanemarjenem območju v bližini tamkajšnje reke, sta zaradi svojih telesnih hib zelo pozorno preučila vsak korak, ki sta ga nameravala storiti.

Večkrat na dan morata prečkati reko, na začetku je bilo to kar težko opravilo. "Prve dni sem večkrat padel," je povedal Haixia. "Danes mi gre odlično, tudi na predelih, kjer bolj drsi."

Njuno delo je bilo prvo leto neučinkovito: od 800 posajenih sadik vej sta preživeli samo dve.

V vasi so se iz njiju norčevali

Zaradi začetnih neuspehov sta hitro postala tarči posmeha: "Iz naju so se norčevali, češ da zemlja na tistem območju ne zadržuje vode," se spominja Haixia. To ju ni ustavilo, ampak spodbudilo, da sta poiskala novo rešitev. Začela sta črpati vodo iz reke, s katero zdaj zalivata nove sadike. Kmalu se je izkazalo, da je bila ideja uspešna – tudi najmanjše sadike so začele poganjati.

Vsako leto sta posadila tisoč dreves

Počasi, vztrajno in predvsem z veliko zavzetostjo sta kitajska možakarja uspela pogozditi neverjetno površino treh hektarjev zemlje. V tem času so tukaj nov dom našle številne ptice, ki so nekdaj opustošeni okolici prinesle novo življenje.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte