Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 1. 2015,
9.38

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Petek, 23. 1. 2015, 9.38

2 meseca, 3 tedne

Končuje se ocenjevalno obdobje, učenja bo na pretek

Siol.net

Foto: Thinkstock

Pred učenci je naporno obdobje, saj bodo morali pokazati, koliko znanja so do zdaj odnesli iz šolskih klopi. Če bodo ocene odlične, tako in tako ne bo težav, kaj pa če nam ne bodo najbolj všeč?

Kako se spopasti s slabimi ocenami

Otroci bi morali vedeti, da ni nič narobe, če jim kdaj spodleti. Težava je, ko dobijo slabo oceno, pa tega ne upajo povedati svojim staršem. Ti bi morali otrokom dati vedeti, da jih podpirajo, tako jim bodo otroci prej povedali za svoj spodrsljaj. Skupaj tako lahko hitro naredijo načrt, kako bodo oceno s skupnimi močmi popravili.

Najbolje je, da otrok čim prej sprejme odgovornost za slabo oceno in ne krivi učitelja. Po pogovoru s starši naj se usede za knjigo in se še enkrat v miru poskuša naučiti zahtevano snov. Če česa ne razume, naj sproti vpraša doma ali naslednji dan v šoli.

Kdaj? Kje? Kako? Zakaj?

Če poznamo smisel neke dejavnosti, se je bomo lotili prej in z več motivacije. | Foto: Če poznamo smisel neke dejavnosti, se je bomo lotili prej in z več motivacije.

Če otrok zna odgovoriti na ta vprašanja, bo učenje veliko lažje.

Kdaj se učiti?
Pomembno je, da ima otrok ustaljeno rutino, tako bo lažje zdržal za knjigami. Določi naj si uro učenja in koliko časa se bo učil. Privošči naj si tudi dovolj odmorov, da vmes malo zadiha in razmisli o že prebranem.

Kje se učiti?
Učno okolje je zelo pomemben dejavnik uspešnega učenja. Najbolje je, da je to vedno isto. Idealna učna temperatura je med 18 in 24 stopinjami Celzija, pomembne so dobra osvetlitev, tišina, pa tudi pospravljena miza. Za učenje je najboljši sedeči položaj, saj omogoča najboljšo koncentracijo. Ležanje ni priporočljivo, saj nas uspava.

Kako se učiti?
Tudi učenja se je treba naučiti. Če imamo pred sabo učbenik ali daljše zapiske, je pomembno, da:

  • najprej izluščimo bistvo;
  • potem beremo pregledno, informativno;
  • sledi ponovno, poglobljeno branje;
  • na koncu pa aktivno ponavljanje (pomagamo si z izpiski, ki smo jih delali med branjem);
  • za hiter priklic snovi pred testom so zelo priporočljivi miselni vzorci, ki smo si jih pripravili doma.

Zakaj se učiti?
Če poznamo smisel neke dejavnosti, se je bomo lotili prej in z več motivacije. Starši pogosto svojim otrokom govorijo, naj se učijo, a treba je tudi povedati, zakaj. Povejmo jim, da se učijo zase, za svoje življenje in prihodnost.

Koliko pričakovati od otroka

Včasih je težko najti pravo mero med spodbujanjem in pretiranim pritiskanjem na otroka. Če se najdete v kateri od spodnjih trditev, je mogoče, da ste prestopili mejo.

Težko je najti pravo mero med spodbujanjem in pretiranim pritiskanjem na otroka. | Foto: Težko je najti pravo mero med spodbujanjem in pretiranim pritiskanjem na otroka. Otrok pred vami skriva slabe ocene. Če se to dogaja, je zelo verjetno, da se boji vašega odziva. Ne želi vas razočarati ali celo razjeziti.

Ne veseli ga več dejavnost, ki mu je včasih predstavljala užitek. Razmislite, ali ga hobi ne veseli več zato, ker ste od njega zahtevali preveč.

Najpomembneje vam je, da na koncu doseže dober rezultat. Če želite le, da bo vaš otrok najboljši, ne zanimajo pa vas njegovo sodelovanje, želje, značaj, bo kmalu izgubil veselje do učenja in drugih prostočasnih aktivnosti.

Otrok je pogosto brez energije in slabe volje. Če ste prezahtevni, se lahko tudi otrokovo telo odzove s preutrujenostjo, kar vodi tudi v slabo voljo.

Pohvalite ga le, ko zmaga ali je na nekem področju najboljši. Če je to vaš način vzgajanja, bo mislil, da ga imate le takrat radi in da vam je pomemben le njegov uspeh.

Ob delu za šolo otrok potrebuje tudi sprostitev

V prostem času naj se otrok igra, ustvarja in tudi lenari. | Foto: V prostem času naj se otrok igra, ustvarja in tudi lenari.

V današnjih časih imajo tudi otroci vse manj prostega časa, saj so pogosto prezaposleni s številnimi šolskimi dejavnostmi. A tudi oni potrebujejo čas za sprostitev in razne dejavnosti, le tako bodo lahko razvili svojo osebnost, postali samostojni in odgovorni ter ugotovili, kaj jih resnično veseli.

Vloga staršev pri tem pa je, da jim pomagamo izbirati takšne prostočasne dejavnosti, ki bodo ustrezale njihovim interesom. Starši namreč pogosto spregledajo želje svojega otroka ter ga vključijo v aktivnosti, ki so všeč njim. Razlog za to je pogosto v tem, da prek otrok želijo izživeti to, za kar niso imeli možnosti v svoji mladosti.

V prostem času naj se otrok igra v stanovanju ali zunaj, ukvarja naj se s športom, plesom ali naj kaj ustvarja, včasih ni nič narobe, če gleda televizijo ali igra igrice na računalniku. Posluša naj glasbo, bere knjige in se druži s prijatelji ter družino. Karkoli bo počel zunaj šole, pazimo, da ga ne preobremenimo še s tem. Preživljanje prostega časa ne sme postati nova obveznost. Prav je, da otroku poleg različnih dejavnosti pustimo tudi nekaj časa, da brezskrbno lenari.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte