SiolNET. Trendi Ustvarimo boljši svet
Siol.net

Foto: Thinkstock

  • Messenger
  • Messenger

Kako shraniti jesenske plodove na malo drugačen način

Siol.net

Foto: Thinkstock

Jesen je letni čas, ki obrodi sadove, bodisi v gozdu, na domačem vrtu, vinogradu ali oljčnem nasadu. Klasične načine shranjevanja poznamo, zato nekaj besed o nekoliko manj vsakdanjih.

Ste že slišali za prah iz gob? Uporabljamo ga kot začimbo, s katero obogatimo okus jedi, na primer rižote, testenine, mesne jedi, omake in juhe. Kako pripravimo gobji prah? Gobe moramo najprej posušiti, nato jih zmeljemo z električnim mlinčkom ali stolčemo v možnarju. Gobe, ki so primerne za sušenje, so dežnikarice, mlečnice, lisičke in prašnice. Priporočamo mešanico gob, saj bo okus najbolj poln. Hranimo ga v zaprtih steklenih kozarcih.

Kostanj poleg klasičnih načinov shranjevanja lahko tudi posušimo in pripravimo kostanjevo moko. Surove plodove olupimo, razporedimo na pekač, sušilno leso ali pladenj dehidratorja. Sušimo ga na peči ali v pečici, suhega zmeljemo, shranimo pa v dobro zaprtih posodah. Kostanj pa lahko shranjujemo tudi v kozarcih.

Potrebujemo velike steklene kozarce in droben pesek, ki mora biti suh. Na dno kozarca damo pesek, nato plast opranega in posušenega kostanja, spet pesek in tako dalje izmenično do vrha kozarca. Končate s plastjo peska. Kozarec zapremo s papirjem (ali celofanom) in gumicami ter ga pospravimo v shrambo.

Za hladne dni in prepolne dneve, ko ni časa za kuharijo, si pripravimo pesto, ki nas v kozarčku pridno počaka v shrambi ali hladilniku. Namesto klasičnega iz pinjol, bazilike in parmezana uporabimo orehe, mandlje ali lešnike, namesto bazilike pa na primer peteršilj, zeleno ali koriander. Tudi običajno oljčno olje zamenjajmo s katerim drugim, na primer sezamovim, orehovim … Le da bo hladno stisnjeno in iz ekološke pridelave. Presenečeni boste nad okusi!

In še za marsikoga največja jesenska pregreha – kaki! Če vas kak sorodnik ali prijatelj preseneti z zabojem živahno rumenooranžnih sadežev, se nikar ne branite, češ da vsega tega ne morete zmazati, preden bo začel gniti. Brez bojazni: sadeži ne smejo biti poškodovani ali odrgnjeni, še ne povsem zrele je najbolje shraniti v kleti, kjer se po 10 do 14 dneh omedijo. Lahko jih položimo v plastične vrečke in shranimo pri temperaturi okoli 0 stopinj Celzija. Na takšen način shranjeni sadeži se ohranijo vsaj dva meseca. Nezreli plodovi bodo hitro dozoreli, če jih bomo shranili v vrečko z zrelo banano ali jabolki, kar bo pospešilo njihovo zorenje. Sicer pa za romantično nostalgijo: trde zložite po omari v spalnici in čas bo opravil svoje, vi pa boste ob pogledu na njih padli v sladke sanje.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin