Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2015,
13.29

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Natisni članek

Lidl Slovenija advertorial služba Ustvarimo boljši svet

Petek, 4. 9. 2015, 13.29

2 meseca, 2 tedna

Kako preživeti popočitniški stres na delovnem mestu?

Siol.net

Ne glede na to, kakšna je naša služba, se od časa do časa vsi soočamo z določenim stresom, še posebej po počitnicah.

Po daljši odsotnosti z dela, ko se spočiti vrnemo na delovna mesta, se takoj soočimo s popočitniškim stresom na delovnem mestu. Naj bo prihod v službo čim bolj sproščen in prijeten.

- Najprej počistimo mizo. Poštne pošiljke, obvestila in druge stvari, ki so nas pričakale na delovni mizi, lepo razporedimo in si uredimo delovno okolje.

- Počistimo tudi elektronski predal in izklopimo avtomatsko sporočilo ob odsotnosti. Elektronska sporočila ne pregledujmo v kronološkem zaporedju, razporedimo jih po naslovu zadeve ali pošiljatelju. Bolj nas mora zanimati, kaj se je zgodilo, kot pa, kdaj se je zgodilo.

- Preglejmo koledar in vse obveznosti, ki nas čakajo. Če smo se med počitnicami zares posvetili družini, sebi in počitnicam, smo pozabili na vse delovne obveznosti, ki nas čakajo, in se zdaj s svežim zanosom spogledujemo z delovnim koledarjem.

- Naredite seznam stvari, ki jih morate opraviti, razvrstite jih po pomembnosti.

- Prvi teden po dopustu si privoščite nekaj uživanja, kot je na primer kosilo s prijatelji. Tako bo teden videti manj strašen. Oborožite se z dobro knjigo za začetek delovnega tedna.

- Na podaljšujte delovnega časa. Končajte delo ob določeni uri in se tega držite. Čeprav ste bili na počitnicah, to ne pomeni, da morate v enem dnevu nadoknaditi vse za nazaj.

- Pustite si nekaj dni, da se spet navadite na delovni tempo. Čim dlje časa ostanite umirjeni, osredotočeni, predvsem pa počitniško sproščeni.

Zakaj občutimo stres na delovnem mestu?

- Imamo preveč odgovornosti in premalo avtoritete,
- pričakovanja do našega dela so previsoka, mi pa se ne čutimo dovolj sposobne kakovostno izpeljati zastavljene naloge,
- zaradi prevelike obilice dela naredimo preveč nadur in imamo ves čas občutek, da nismo na zeleni veji.

Zaradi vsega tega skupaj se stres na delovnem mestu stalno kopiči.

Telesno počutje, ki nam izdaja, da smo pod stresom

 | Foto:

Občutimo strah, tesnobo, smo razdraženi in malodušni. Muči nas apatija, pomanjkanje zanimanja za delo, ne spimo dobro. Stalno smo utrujeni. Zelo težko se zberemo. V mišicah čutimo bolečine, imamo glavobole. Tarejo nas želodčne težave, umikamo se iz družabnih stikov, nimamo želje po spolnosti. Zatekamo se v droge in alkohol.

Med najpogostejšimi vzroki za povišan stres na delovnem mestu so strah pred zavrnitvijo, vedno manj ljudi mora opraviti vedno več dela, delovna pričakovanja so vedno višja, zadovoljstva po opravljenem delu pa nimamo priložnosti občutiti, smo pod stalnim pritiskom, da moramo delo ves čas opravljati skrajno optimalno.

Kako zmanjšati raven stresa v službi?

 | Foto:

1. Mislite vnaprej. Zavestno začnite upravljati s svojim časom. Razporedite si delo po urah in dnevih. Naloge dokončajmo veliko pred rokom, tako se bomo izognili mrzličnemu delu v zadnjih trenutkih. Zapišite si, koliko časa porabite za določeno nalogo. Tako boste dobili nadzor nad lastnimi pričakovanji in pričakovanji svojih kolegov. Izogibajte se zamujanju na sestanke.

2. Osredotočite se na en opravek naenkrat. Ali tudi vi počnete veliko stvari naenkrat – telefonski klici, elektronska sporočila, zapiski, urejanje mize? Ne počnite več stvari hkrati. Dokončajte začeto delo. V določenem časovnem intervalu, ki si ga določite, odgovarjajte na elektronska sporočila, potem to prekinite in se osredotočite na nekaj drugega, mogoče na poročilo, ki ga morate končati. S tem se boste izognili občutku razdrobljenosti, ki ima veliko vlogo pri občutenju stresa.

3. Vzemite si čas za počitek. V delovnem dnevu moramo nujno imeti nekaj časa za umiritev, malico. Če delamo, medtem ko jemo kosilo, smo na dobri poti, da bomo še bolj pod stresom. Vzemite si pol ure in pojdite iz pisarne, sprostite napetost.

4. Prilagodite svoja pričakovanja. Prav je, da si postavimo izzive, vendar se zavedajmo, da si z nalaganjem novih in novih nalog samo povečujemo stopnjo stresa. Ne uničujmo si delovne vneme s prehudo samokritičnostjo. Z nadrejenim se pogovorimo o prilagoditvi delovnih obveznosti.

5. Uporabimo določene izhode v sili. V kritičnih situacijah, ko dobimo občutek, da izgubljamo nadzor in da se bo kmalu vse zgrnilo nad nas, uporabimo nekaj rešilnih trikov. Najbolje se obnesejo, ko imamo na mizi ogromno dela, ko nam misli podivjajo in se stres kopiči v nedogled.

- Preštejte do deset.

- Od trikrat do petkrat globoko vdihnite.

- Vzemite si malo več časa za dokončanje naloge.

- Pojdite na sprehod.

- Ko naredite napako, se ne bojte izreči opravičila.

 | Foto:

6. Delajte v 90-minutnih intervalih. Takrat se intenzivno osredotočite ter si med odmorom pustite z mislimi malo zaplavati.

7. Ob odhodu iz službe zavestno pustite vse misli, povezane s službo, na delovnem mestu. Ne mislite ves čas na delo. Ves dan odgovarjati na službeno elektronsko pošto nima nobenega smisla. Tudi če boste zvečer ignorirali službeni elektronski predal, boste ugotovili, da se nič hudega ne bo zgodilo. Vse to lahko opravite, ko se delovni dan začne. Dan, ki ga prebijete zunaj pisarne, morate prebiti v družbi domačih in drugih, ki jih imate radi, ne s svojim elektronskim predalom.

8. Lotite se ustvarjalnega dela. Pisanje, slikanje, ročna dela, karkoli ustvarjalnega uspešno zmanjša občutek stresa. Ustvarjalno življenje je zabavno.

9. Ni slabo, če veliko delate. Vprašajte se, če veliko delate za pravo stvar. Se tudi za svoje zdravje tako potrudite, kot za svoje delo? Imate toliko potrpljenja tudi s svojimi bližnjimi, kot ga imate za delovne naloge? Se tako trudite tudi z domačimi opravili, kot se z službenimi roki? Imate dovolj časa za raziskovanje, potovanja, ustvarjanje, prav tako kot ga imate za sestanke, konference, klice in stranke? Ali pa preprosto samo preživite preveč časa v službi?

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte