Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 8. 2014,
11.25

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Torek, 19. 8. 2014, 11.25

2 meseca, 2 tedna

Indijanska skupnost sredi Prekmurja

Siol.net

Medtem ko berete Planet Siol.net in ste si pravkar natočili skodelico vročega poznoavgustovskega čaja, je sredi Prekmurja zaživela indijanska skupnost.

Zavod Koušta iz prekmurskega Turnišča, ki deluje od februarja 2011, je na poseben način razveselil vaške otroke, ki namesto običajnih počitnic doma prosti čas lahko preživljajo v družbi vrstnikov in animatorjev, ki jim bodo v prihodnjih dneh popestrili že sicer pestro vaško življenje. Letošnja tematika vaških počitnic je indijansko življenje.

Vaško življenje bo na enotedenskem povsem brezplačnem taboru izkusilo 35 otrok med šestim in desetim letom starosti. Zavod Koušta, ki deluje v sklopu Občine Turnišče, je tabor organiziral z enim samim namenom – otrokom ponuditi aktivno preživljanje počitnic, druženje in tkanje novih prijateljskih vezi. "Vemo, da si v današnjih časih marsikdo ne more privoščiti dopusta, zato si srčno želimo, da bi otroci z nami preživeli nepozabne dni, polne zabave, smeha, petja, plesa, ustvarjanja," je povedala direktorica zavoda Danijela Skledar.

Še posebej ponosni so na to, da je tabor popolnoma brezplačen, saj temelji na prostovoljstvu in pomoči sponzorjev, donatorjev in prijaznih animatorjev. Za otroke namreč skrbi deset animatorjev, ki bodo otrokom približali vrednote, kot so prijateljstvo, strpnost, ekološka ozaveščenost, hvaležnost in sreča.

Mestno življenje? Hvala lepa.

 | Foto:

Življenje na vasi je vsekakor drugačno od mestnega. "Našim otrokom ga ni treba predstavljati, ker ga dejansko živijo. Na vasi je lepo, imamo veliko čudovitih, pisanih polj, na sprehodih lahko vidimo kakšno kravico ali drugo domačo žival, jemo hrano z naših vrtov, za kar smo zelo hvaležni; skratka, če naše življenje primerjamo z mestnim, ugotavljamo, da nočemo zamenjati. Mogoče le za kakšen teden," je našim bralcem zaupala direktorica zavoda, ki pravi, da je njihov tabor povsem drugačen od drugih podobnih taborov. "Vedno skušamo najti res nekaj novega, drugačnega, nekaj, kar otroci vidijo prvič, in prav to jim predstavlja posebno zadovoljstvo."

Lidl Slovenija je v okviru projekta Ustvarimo boljši svet z donacijo vrednostnih bonov podprl izvedbo Varaškega tabora, saj so prepričani, da otroci skozi kakovostno druženje dobivajo pomembne izkušnje o prijateljstvu in strpnosti ter dragocenih prednostih življenja na vasi.

Letos bodo številni otroci morda prvič v življenju spoznavali, kakšno je bilo življenje Indijancev. Postali bodo Indijančki s pravimi indijanskimi imeni, iskali bodo zaklad, si poslikali obraze, skozi igre bodo spoznavali življenje plemen in Indijancev, delali bodo hiške prijateljstva in ročno izdelovali nakit.

Gongi, joga, slackline navdušili otroke

Otroci so na taboru že tretji dan. | Foto: Otroci so na taboru že tretji dan.

Otroci so na taboru že tretji dan, za njimi je že nekaj zanimivih delavnic. Med drugim so izdelali zastavo Varaškega tabora, učili so se himne tabora z naslovom Gradimo prijateljstvo in druge pesmi in ples, po svojih željah so si poslikali majice. Čaka jih še reciklaža papirja, igrali se bodo s servietami in ustvarjali čudovite papirnate izdelke.

Najbolj zanimive stvari pa so tiste, ki jih izkusimo prvič, otroci pri tem niso nobena izjema. Letos se preizkušajo v hoji po slacklinu, spoznavali bodo zvočne gonge in se prepuščali njihovim zdravilnim vibracijam. Za pokušnjo bodo tudi vadili jogo in spoznavali druge načine sproščanja, skupaj s strokovnjaki bodo postavili zračni balon in se poučili o balonarstvu.

Kaj pa je otrokom najbolj všeč? Po besedah animatorjev predvsem spoznavanje novosti, to so gongi, joga, meditacija, postavljanje zračnega balona, slackline, obisk radia ali znanega občana, naše znamenitost in pa seveda druženje. Kot pravi taborniki bodo pripravljali tudi kosila, risali, peli, plesali in se imeli noro dobro.

Ker je v Turnišču zelo bogata čevljarska tradicija, bodo predstavili tudi delo čevljarjev in čevljarsko obrt. "Popeljali jih bomo v Čevljarski muzej, ki krasi vas Turnišče. Predstavili jim bomo življenje čevljarskih družin, kako so delali čevlje, kje so jih prodajali, iz česa so narejeni. Skratka, spoznali bodo obrt naših prednikov in verjamem, da bodo z veseljem prisluhnili. Po ogledu muzeja bomo na temo čevljarstva pisali zgodbe in risali risbe," je še povedala Danijela Skledar.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte