Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 11. 2012,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

lestvica

Ponedeljek, 12. 11. 2012, 11.12

8 let

Top 10 slovenskih ilustratorjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav se zdi, da so ilustratorji v današnjem času zapostavljeni, je dejstvo, da se predvsem otroške ilustracije za vedno vtisnejo v spomin ljudi.

Slovenski ilustratorji so izvrstni, ob bienalu ilustracije pa vam ponujamo izbor desetih, ki so s svojimi podobami zaznamovali povojne generacije otrok.

1. Hinko Smrekar

Ilustracij Hinka Smrekarja sicer ni veliko, a dve njegovi deli veljata za klasični deli slovenskih ilustratorjev. Eno je slovanski tarok, ilustracije priljubljenih kart, ki se lahko primerjajo s tradicionalnimi Piatnikovimi kartami. Drugo, še bolj prepoznavno delo pa so ilustracije Levstikovega Martina Krpana. Klasika, ki jo mora poznati vsak otrok.

2. Jelka Reichman

Jelka Reichman je ilustratorka, katere podobe so zaznamovale otroštva tisočih otrok. Ena je bolj priljubljena od druge. Pa naj bo to mišek Miškolin, v modro odeta Šivilja in škarjice, zvedavi Moj prijatelj Piki Jakob ali pa večni in največkrat ponatisnjen veliki črni Maček Muri.

3. Ančka Gošnik Godec

Ančko Gošnik Godec so med vojno izključili iz šole v Celju, ker je prepevala slovenske pesmi. To je ni oviralo, da je leta pozneje postala avtorica ene najbolj prepoznanih slik slovenskih otroških knjig – ilustracije Muce Copatarice pisateljice Ele Peroci. Od leta 1957, ko je izšla prvič, je izšla še v petnajstih ponatisih.

4. Alenka Sottler

Alenka Sottler je ena redkih slovenskih ilustratork, ki poleg otroških slikanic ilustrira tudi knjige za odrasle. S specifičnim slogom prepoznavnih ilustracij se je lotila Tujca Alberta Camusa. Tako smo eni redkih narodov, ki imajo klasično knjigo svetovne literature, izdano z ilustracijami.

5. Marjanca Jemec Božič

Težko je verjeti, da je imela Marjanca Jemec Božič v četrtem letniku gimnazije popravni izpit iz likovnega pouka. Profesor ji pač ni verjel, da slike, ki jih nosi v šolo, riše sama. Od takrat dalje pa njene slike krasijo skoraj vse slovenske otroške revije in mnogo knjig, med njimi Pika Dinozavra Leopolda Suhadolčana in Rdeče škorenjčke Branke Jurce.

6. Matjaž Schmidt

Bil je oblikovalec v oglaševalskem podjetju, učitelj likovne vzgoje, ilustrator časopisov in svobodni umetnik. Ob podelitvi Levstikove nagrade je žirija o njegovem opusu zapisala: "Za vsako pravljico, zgodbo, pesem ali članek ima svoj slikarski odgovor, vedno pravljičen in resničen obenem. Vedno uporablja le najnujnejša orodja, a ta mu zadostujejo, da lepo in natančno pove vse, kar želi in kakor želi."

7. Marija Lucija Stupica

Podoba razvajene kraljične, ki spi na neštetih blazinah, da ne bi čutila zrna graha, je delo Marije Lucije Stupice. Prav tako ilustracije za legendarni pravljici Svetlane Makarovič Pekarna Mišmaš in Sapramiška. Bila je ena redkih slovenskih ilustratork, ki je redno razstavljala in delala tudi v tujini.

8. Zvonko Čoh

Zvonko Čoh je eden bolj hudomušnih ilustratorjev. Njegove ilustracije so v Cicibanu in Cicidoju ter v več literarnih delih, med njimi so: Enci benci na kamenci, Za devetimi gorami, Kekec in Pehta. Skupaj z Milanom Eričem sta tudi avtorja animirane risanke Socializacija bika.

9. Lila Prap

Ilustracije Lile Prap so neverjetno priljubljene na Japonskem, saj so po njeni seriji Zakaj? tam posneli celo risanke. V njenih slikanicah imajo vlogo živali, saj pravi, da "... živali predstavljajo otrokom svet pristnosti, prvobitnih nagonov. Tako kot otroci so neobremenjene z razmišljanjem, moralnimi kodami in problemi odraslih ljudi".

10. Marlenka Stupica

Marlenka Stupica je tista ilustratorka, ki je s slikami opremila nekaj temeljnih del otroške književnosti. Predvsem mislimo na Mehurčke Otona Župančiča, Ostržka ter Grimmove in Andersenove pravljice. Tako vsi otroci vedo, kakšen je volk iz Rdeče kapice in kakšna je "čebelica, ki leti z neba, leti leti vse niže".

Ne spreglejte