Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2013,
14.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

top 10 kultura lestvica

Ponedeljek, 9. 9. 2013, 14.10

8 let

Top 10 najbolj vplivnih ljudi, ki nikoli niso obstajali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Težko je priznati, da bi imeli fikcijski junaki tako močan vpliv na ljudi. Toda spodnjih deset je gotovo takšnih, ki vplivajo na vsakdan človeštva, čeprav so izmišljeni.

1. Božiček

Božiček se je iz reklamne podobe za pijačo spremenil v globalno najbolj vplivno fiktivno osebo, brez katere svet ne bi obstajal. Ja, saj vemo, v resnici živi na Finskem, hrani svoje jelene in bere pisma otrok. Niti starši ne oporekajo več tem dejstvom.

2. Romeo in Julija

Par, ki je kriv za predstavo o nesmrtni ljubezni. Koliko parov se primerja z njuno ljubeznijo? Koliko zakonov propade, ker realnost ne ustreza mitu nesmrtne ljubezni? Morda bi bilo res bolje, da si ju Shakespeare ne bi izmislil.

3. Barbie

Barbie je družbeni fenomen, ki je s svojim vplivom zastrupil na milijone deklic, bi trdile feministke. Navadna punčka je postala ultimativni lepotni ideal s preščipnjenim pasom in vzornica z lepotcem v avtomobilu.

4. James Bond

To, kar je Barbie za deklice, je James Bond za moške: popoln in neuničljiv vohun, pravi moški, mačo, na katerega se lepijo Bondova dekleta, podzavestni idol vsakega moškega, ki si nenehno ponavlja, da ko bo velik, bo James Bond.

5. Robin Hood

Zgodovinarji se sicer še vedno prepirajo, ali je Robin Hood dejansko obstajal ali ne. Morda ja, a nikakor ne natančno v takšni zgodbi, kot je postala zahodnjaška legenda o roparju, ki krade bogatim in daje revnim. Zdi se, da je Robin Hood v vsakem izmed nas.

6. Kavboji

K njim bi lahko prišteli še Indijance. To, kar so filmi storili rejcem goveda na Divjem zahodu, jih je povzdignilo v kult, pa čeprav je daleč od resnice, da bi bili poosebljeni moralni ideali, ki branijo svoje imetje in družino. Bili so le navadni kmetje, zdaj pa so legende.

7. Dedal in Ikar

Mitološka junaka sta verjetno najboljša motivatorja na svetu, saj sta s svojo željo po letenju spodbudila vse genialne ume, ki so za vsako ceno želeli iznajti napravo za letenje, s katero ne bi strmoglavili. Dedalu in Ikarju se moramo zahvaliti, da lahko v 24 urah obletimo planet.

8. Veliki brat

Veliki brat, sinonim za nadzor ljudi, je delo Georgea Orwella, a je vse naokoli nas. Tako vsaj trdijo pristaši teorij zarot. Kaj pa če v resnici obstaja in vas opazuje zdaj, ko berete te vrstice?

9. Svizec iz tovarne čokolade

Po vijoličasti kravi je tovarni čokolade uspelo otroke prepričati, da obstaja še eno čokoladno bitje: svizec, ki dela čokolado. Si predstavljate, da imajo reklame tak vpliv, da otroci bolj verjamejo njim kot staršem, ki bi otrokom tako radi dopovedali, da čokolade ne dela svizec in da krave niso vijoličaste?

10. Hlapec Jernej

Ponovno se lahko vprašamo, ali ni hlapec Jernej dejansko živel. Verjetno je, le z drugim imenom. Škoda, ki jo je ta literarni junak naredil za slovenski način razmišljanja, je neprecenljiva. Psihoanalitiki pa bi se lahko vprašali, zakaj se kot narod hitreje identificiramo s hlapcem kot pa z Martinom Krpanom.

Ne spreglejte