Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2013,
9.58

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

arhitektura

Petek, 5. 7. 2013, 9.58

8 let, 5 mesecev

Vrt na strehi pakistanskega umetnika Imrana Kurešija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Prostorsko specifično delo predstavlja instalacijo velikega formata, s katero se v newyorškem MET-u predstavlja pakistanski umetnik Imran Kureši.

Osem tisoč kvadratnih metrov veliko strešno teraso newyorškega MET-a je umetnik Imran Kureši prekril z dekorativnimi elementi v barvi posušene krvi. Likovni motivi se nanašajo na miniaturno indijsko in perzijsko slikarstvo.

"Neominiaturist" Kureši je tradicionalne tehnike podčrtal s sodobnim preobratom, s katerim je naselil streho velikega Metropolitanskega muzeja. Svoje delo pa pospremil z besedami: "Ne gre samo za vojno, za to, da sem Pakistanec, gre za mnoge ravni. V projekt se vpletajo različni zvoki in podobe urbane krajine, ki streho muzeja obkrožajo. Ob večerih slišiš petje, zjutraj zvok letala … Na tako različnih ravneh govori tudi delo. Ko stopaš po njem se nelagodje, ki nastane ob tem, začne spreminjati v sprejemanje".

Umetniška dela na strehi Praksa muzeja zadnjih 15 let je, da strešna terasa posatne razstavni prostor, na katerem predstavljajo izbrane umetnike.

Ne spreglejte