Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2008,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 16. 1. 2008, 14.02

8 let

Vodilo Glasb sveta geografska in vsebinska raznolikost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Cankarjev dom je ljubiteljem etnično obarvane glasbe tudi letos pripravil abonma Glasbe sveta.

Od konca januarja do začetka decembra se bo v njem zvrstilo devet koncertnih večerov po izboru vodje programa Bogdana Benigarja. Rdeča nit abonmaja, ki ga je mogoče vpisati do 28. januarja, sta geografska in vsebinska raznolikost ter poudarek na Egiptu.

Cankarjev dom bo predstavljal kulturo Egipta

Cankarjev dom bo namreč letos predstavljal kulturo Egipta, zato bosta prva dva koncerta posvečena glasbi te severnoafriške države.

Abonma bo tako 28. januarja odprl Sheikh Ahmad Al-Tuni, eden zadnjih velikih gornjeegipčanskih pevcev obrednega in sakralnega repertoarja. Na drugem abonmajskem večeru, 8. februarja, pa bo nastopil Mahmoud Fadl z zasedbo Cairosonic. Eden najbolj cenjenih svetovnih tolkalcev bo v Ljubljano ekskluzivno pripeljal mojstre egipčanske glasbene scene in uprizoril vroč večer, na katerem ne bo manjkala trebušna plesalka, napovedujejo v CD.

8. marec v znamenju bosanske glasbe

Koncert 8. marca bo v znamenju bosanske glasbe, nastopili bosta svetovno priznana skupina Mostar Sevdah Reunion ter pevka Almira Medunjani, vzhajajoča zvezda sevdalinke iz Sarajeva, ki bo s svojo zasedbo prvič gostovala v Sloveniji.

Skupina Kries išče navdih v tradicionalnih hrvaških pesmih, gre pa za projekt Mojmira Novakovića, kultne osebnosti na hrvaškem etno in etnorock prizorišču, ki je pomembno prispeval k uveljavitvi hrvaške glasbe v svetu in svetovne na Hrvaškem. V okviru abonmaja bo 31. marca predstavil novi album Kocijani. Še en hrvaški glasbenik, Darko Rundek, ki živi in ustvarja v Parizu, pa bo 3. aprila s svojim Cargo orkestrom poustvaril zgodbe o preseljevanju in ljubezenske pesmi.

Preplet romske glasbe, jazza in klasike

Eden najbolj ustvarjalnih romskih glasbenikov v Sloveniji, bas kitarist Imer Traja Brizani bo 10. aprila ob romskem prazniku izvedel akustični repertoar s skupino Amala. Skupina v svoji glasbi prepleta elemente tradicionalne romske glasbe, jazza in klasike. Isti večer bo nastopil še francoski kitarist Titi Robin s svojim triom, čigar glasba je prav tako navdihnjena z romskimi in orientalskimi prvinami.

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji tango petja Po poletnem premoru bodo oktobra na svoj račun prišli ljubitelji tango petja, to bo v novi preobleki zazvenelo z nastopom argentinskega pevca, klarinetista in saksofonista Daniela Melinga s skupino. Novembrski koncert bo ponudil zvezdnico črne celine, pevko Rokio Traore z Malija, ki se bo po desetih letih v Ljubljani predstavila z novim albumom in obnovljeno zasedbo.

Glasbe sveta bo decembra sklenil pakistanski pevec Asif Ali Khan, varovanec velikega mojstra poezije qawwali Nusrata Fateha Alija Khana. Asif in njegova zasedba Party, s katero bo nastopil, se navdihujeta pri velikem mentorju ter navdušujeta z edinstveno tradicionalno in sodobno interpretacijo.

Ne spreglejte