Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 4. 2022,
20.24

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

privlačnost višina

Torek, 12. 4. 2022, 20.24

2 leti

Visoki bolj privlačni? Nič več, zdaj so priljubljeni moški nižje rasti.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Zelenski | Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je eden od tistih slavnih moških, ki so jih razglasili za "kralje nižje rasti". | Foto Guliverimage/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je eden od tistih slavnih moških, ki so jih razglasili za "kralje nižje rasti".

Foto: Guliverimage/AP

Ideal "visokih, temnolasih in postavnih" moških izginja, svetovni splet se zdaj navdušuje nad nižjimi zvezdniki, ki dvigujejo samozavest tistim, ki se ne morejo pohvaliti z višino.

Na družbenem omrežju TikTok se je rodil nov trend, ki najavlja, da je letošnja pomlad čas vladavine "kraljev nižje rasti" oziroma moških, ki ne ustrezajo idealu visokih zapeljivcev, a se nad njimi kljub temu vsi navdušujejo. Oznaka #ShortKing oziroma "kralj nižje rasti" je na TikToku trenutno med največkrat uporabljenimi in pregledanimi, izjemno priljubljena je tudi na Twitterju.

Zgodba o junakih nizke rasti se je začela že leta 2018, ko je komik Jaboukie Young-White na Twitterju zapisal, da ga neizmerno moti, ko se izraz "nizek" uporablja kot žaljivko, in naštel vrsto izjemno uspešnih zvezdnikov, ki niso ravno visokorasli, ter jih označil za "kralje nižje rasti".

Od igralcev in glasbenikov do ukrajinskega predsednika

Te dni pa je navdušenje nad nižjimi moškimi, še posebej tistimi, ki imajo ob sebi višjo partnerico, povsem podivjalo. Spletni uporabniki na primer izpostavljajo glasbenika Keitha Urbana, 172 centimetrov visokega moža igralke Nicole Kidman. Ta ima 178 centimetrov, pred Urbanom pa je bila poročena s Tomom Cruisom, ki je še nižji – po različnih navedbah ima med 165 in 170 centimetri.

Nicole Kidman z nekdanjim možem Tomom Cruisom in zdajšnjim možem Keithom Urbanom. | Foto: Guliverimage/AP/Imago Lifestyle Nicole Kidman z nekdanjim možem Tomom Cruisom in zdajšnjim možem Keithom Urbanom. Foto: Guliverimage/AP/Imago Lifestyle

Med aktualnejšimi, predvsem pa mlajšimi zvezdniškimi pari iz te kategorije sta na spletu trenutno izjemno priljubljena igralca Zendaya in Tom Holland, ona ima kar 180 centimetrov, on osem manj.

Tom Holland in Zendaya, igralski par, v katerem je ona opazno višja od njega. | Foto: Guliverimage/Billy Bennight Tom Holland in Zendaya, igralski par, v katerem je ona opazno višja od njega. Foto: Guliverimage/Billy Bennight

Na seznamu priljubljenih moških nižje rasti, o katerih se zdaj največ govori, pa je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, visok 170 centimetrov. Njegova žena Olena Zelenska sicer ni višja od njega, a se predsednik Ukrajine nedvomno ne uvršča med visoke moške.

Volodimir Zelenski med predsednikom ukrajinskega parlamenta Ruslanom Stefančukom (levo) in ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom (desno). | Foto: Reuters Volodimir Zelenski med predsednikom ukrajinskega parlamenta Ruslanom Stefančukom (levo) in ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom (desno). Foto: Reuters

"172 centimetrov je novih 192," je slogan v podporo "nizkim kraljem", ki se te dni vrti po družbenih omrežjih, zanimive podatke pa dajejo tudi raziskave, ki se ukvarjajo s tem, ali visoki moški res veljajo za privlačnejše. Ena od teh, ki so jo izvedli na univerzi Northumbria v Newcastlu, je pokazala, da so ženske pogosto bolj naklonjene nižjim moškim.

Visoki moški za kratkotrajne afere, nižji pa za resne zveze

Kot idealne kandidate za kratkotrajne zveze in občasne spolne odnose naj bi ženske pogosteje izbirale visokorasle moške, partnerje v dolgoročnih zvezah pa naj bi pogosteje poiskale med nižjimi, je pokazala ta raziskava, ki je bila objavljena v publikaciji Biological Psychology.

"Višji moški imajo praviloma višji družbeni status in pogosto tudi več zaslužijo. Toda ženske s takimi moškimi nočejo preživeti svojega celotnega življenja," je za Daily Mail dejal doktor psihologije z univerze Northumbria Nick Neave in pojasnil: "Moški, ki veljajo za 'vodjo krdela', običajno niso najbolj prijetni ljudje, pogosto so nasilni in nezvesti. Za dolgoročno partnerstvo pa si želite nekoga, ki bo bolj popustljiv, ljubezniv in pozoren."

Preberite še:

Olena Zelenska
Trendi Olena Zelenska: Ves čas sem v skrbeh za svojega moža
Ne spreglejte