Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 6. 2011,
14.03

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pevski zbori Šentvid pri Stični

Sobota, 18. 6. 2011, 14.03

2 leti, 7 mesecev

V Šentvidu pri Stični 42. tabor slovenskih pevskih zborov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z nastopom desetih slovenskih zamejskih pevskih zborov bodo v Šentvidu pri Stični drevi ob 20. uri pričeli dvodnevni 42. tabor slovenskih pevskih zborov.

Na osrednji nedeljski prireditvi pričakujejo približno 150 pevskih zborov, skupaj pa bo tam zapelo najmanj 3200 pevcev, je povedal vodja programske komisije Stane Peček.

Prepevali smo, prepevali bomo - pojemo že 20 let

Tabor slovenskih pevskih zborov so organizatorji posvetili 20. obletnici osamosvojitve Slovenije in ga podnaslovili Prepevali smo, prepevali bomo - pojemo že 20 let v samostojni državi Sloveniji. Po Pečkovih besedah se bodo na letošnjem taboru v soboto v osnovni šoli Šentvid predstavili slovenski pevski zbori ter zbori iz Hrvaške, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Avstrije ter Italije.

Nedeljsko dogajanje bo ob 9. uri uvedla generalna vaja. Od 12. do 13. ure se bo v Šentvidu pri Stični zvrstila povorka sodelujočih pevskih zborov, sledil bo slavnostni govor etnologinje Marije Makarovič. Ob 13.15 pa bo v sklopu osrednje prireditve tabora skupaj zapelo najmanj 3200 pevk in pevcev.

Izmenoma bodo zapeli ženski, moški in mešani pevski zbori

V približno poldrugi uri sporeda bodo skupaj izmenoma zapeli ženski, moški in mešani pevski zbori ter množični skupni zbor, enkrat a cappella in drugič v spremljavi Godbe Slovenskih železnic iz Radeč. Dirigiral bo Igor Švara, je napovedal Peček.

Kot je povedal predsednik organizacijskega odbora Jernej Lampret, bo v okviru prireditve Slovenski oktet ob 20. obletnici slovenske države zapel prigodno pesem Antona Krkoviča, ki jo bodo ob omenjenem jubileju v različnih oblikah peli po vsej državi.

Želijo prirediti prijetno srečanje

Želja prirediteljev iz kulturnega društva Tabor slovenskih pevskih zborov Šentvid pri Stični je, da bi slovenskim pevkam in pevcem, ki prihajajo tudi iz zamejstva in tujine, pripravili prijetno srečanje. Kulturni javnosti bi radi hkrati sporočili, da zborovsko petje živi in se ohranja tudi na račun zanesenjakov in ljubiteljev slovenske pesmi, je dodal.

Glede na izbrano tematiko je vsak tabor enkraten, skozi dobra štiri desetletja njegovega prirejanja pa se je vzpodbujanje in ohranjanje slovenske pesmi ter slovenskega ljubiteljskega petja izoblikovalo v njegovo poslanstvo, je še povedal Lampret.

Ne spreglejte