Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 8. 2012,
7.29

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 16. 8. 2012, 7.29

8 let, 8 mesecev

V MoMA retrospektiva Alighiera Boettija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Do zdaj najobsežnejša retrospektiva italijanskega umetnika Alighiera Boettija zunaj Italije bo pod naslovom Game Plan (Načrt igre) v newyorškem muzeju MoMa na ogled do 1. oktobra 2012.

Alighiero Boetti, ki je v zgodnjih 60. letih preteklega stoletja v domačem Torinu ustvarjal v krogu skupine umetnikov, v kateri so bili med drugim Luciano Fabro, Mario Merz, Giulio Paolini in Michelangelo Pistoletto, je poznan predvsem kot eden vodilnih predstavnikov gibanja arte povera. Razstava, ki je zasnovana kronološko, pa pokriva celotno umetnikovo kariero. Postavitev uvedejo kiparska dela, oziroma objekti, kot jih je umetnik sam imenoval in pri katerih je uporabljal materiale, kot so les, lepenka in aluminij. Dela, številna od njih je zdaj prvič po razstavi v Galeriji Christian Stein v Torinu leta 1967 mogoče videti skupaj, pričajo o eksperimentiranju z materiali v tistem obdobju.

Poštna potovanja Boetti je leta 1969 začel raziskovati pojme, kot so dvojnost in multipliciranje, red in nered, potovanje in geografija. Začel je izdelovati dopisnice in zemljevide oddaljenih krajev. V delu Viaggi postali (Poštna potovanja), ki ga je začel poleti leta 1969, je svojim prijateljem, družini in kolegom umetnikom poslal pakete, pri čemer je uporabil neobstoječe naslove, vsak paket, ki se je vrnil, pa poslal na drug neobstoječi naslov. V konceptualnih delih, povezanih z mail artom, je v 70. letih preteklega stoletja uporabil različne znamke in jih na različne načine razporejal po paketih. Poleg tega je recimo prijateljem pošiljal razglednice s podobo domačega kraja iz drugih krajev po svetu.

"Prav vse na svetu je mogoče uporabiti pri ustvarjanju umetnin" Pomembno vlogo v njegovem opusu je ves čas imela tudi risba. Sicer pa je bil Boettijev moto, da umetnik pravzaprav ne izumlja, temveč združuje že obstoječe stvari in tako ustvarja umetnine. Menil je, da je prav vse na svetu mogoče uporabiti pri ustvarjanju umetnin.

Ne spreglejte