Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
12.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 12.25

8 let

V Mestni hiši kiparji obeležujejo Svetovno prestolnico knjige

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ljubljanski Mestni hiši bodo ob 20. uri odprli razstavo kiparjev, ki so letos, ko Ljubljana nosi naziv Svetovna prestolnica knjige, ustvarjali na temo Knjižni spomeniki.

Razstava s svojo pestrostjo ponuja vpogled, kako raznoliko so se umetniki spoprijeli s tematiko knjige.

Izbrali bodo županovega nagrajenca Na razstavi bo svoja dela predstavilo 46 kiparjev, med katerimi bo žirija, ki jo sestavljajo ljubljanski podžupan Janez Koželj, umetnostni zgodovinar Milček Komelj in akademski kipar Primož Pugelj, izbrala letošnjega županovega nagrajenca.

Skozi fizično navzočnost zajeli tudi imaterialnost Kiparji so se v znamenju današnjega likovno več kot neenovitega oprijeli kar najrazličnejših materialov ter likovnih prijemov, je ob razstavi zapisal Komelj. Po njegovem mnenju je vsem kiparjem skupna osrednja težnja, da bi skozi fizično navzočnost knjige zajeli tudi imaterialnost njene vsebine kot izrazito duhovnega pojava.

Vrsta kiparjev je knjigo, kot piše Komelj, "utelesila" dobesedno ter jo prikazala tudi v različnih starejših oblikah, izjemoma pa tudi v novih formah. Vsak je prilagodil podobo knjige svojemu lastnemu pojmovanju, ki je ponekod tudi izrazito igrivo in humorno, v obličje knjige pa so večkrat vključene tudi besede oziroma črke in oblike drugih znamenj kot nosilcev smisla ali nesmisla.

Posvetili so se tudi figuri med branjem Drugi vidik razstave predstavljajo kipi, ki se nanašajo na konkretnejšo vsebino knjig, torej na literaturo ali redkeje znanost ter na književne avtorje in njihova dela. Posebej poučen je, tako Komelj, vpogled v izbor piscev, ki so spodbudili likovne ustvarjalce s svojimi književnimi deli, njihovimi junaki ali posameznimi verzi. Ker je med knjigo in njeno vsebino nujna vez bralec, pa so se kiparji posvetili tudi figuri med branjem.

Na razstavi bo na ogled tudi opus lanskoletnega županovega nagrajenca, kiparja Puglja, so sporočili iz Zavoda za kiparstvo.

Ne spreglejte