Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 6. 2014,
18.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 27. 6. 2014, 18.22

8 let

Uroš Slak: Biti neodvisen novinar ni težko. Če hočeš.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
14. julija bo oddaja Danes na Planet TV doživela nekaj korenitih sprememb.

Na voditeljske stolčke oddaje Danes se bodo kmalu usedli Uroš Slak, Mirko Mayer in Anja Markovič, ki bo oddajo vodila ob sobotah in nedeljah. O spremembah, preteklem delu, dosežkih in padcih, polenih pod nogami in uspehih smo se pogovarjali z Urošem Slakom, novinarjem, ki že 22 let kroji in ustvarja slovenski medijski prostor in ki se ga je z leti prijel sloves udarnega voditelja informativnih oddaj z visoko gledanostjo.

Nam lahko razkrijete, kako bo videti oddaja Danes po novem? Največji izziv je to, kar prinašamo gledalcu. Vedeti moramo, da vsak človek dnevno spremlja novice prek računalnika, tablice ali telefona. In teh je polno. Mi pa bomo tisti, ki bomo že ob 19. uri gledalcu ponudili odmeve na dogodke, analize, komentarje in goste, povezane z najbolj aktualnimi temami. Do zdaj smo ob sedmih zvečer gledali to, kar smo čez dan že lahko prebrali na internetu. Gledalec pa takrat hoče nekaj več: želiš komentarje, odgovore, ozadje dogodkov. Ni potrebe, da čakaš na pozno večerno uro, da to dobiš. Mi bomo ob 19. uri ponudili goste, nadgradnjo, pogledali ozadja, imeli bomo soočenja. Dali bomo torej tisto, česar uporabnik ne more dobiti čez dan na spletu. Podali bomo dobro zapakirano zgodbo.

Ambiciozen načrt za tako malo časa, kajne? Da, res. Absolutno. Saj nikoli nismo imeli veliko časa, da smo postavili oddaje. (smeh)

Bo Danes ostal Danes? Bo. A ne bo več klasična informativna oddaja, temveč bo mešanica vsega prej naštetega. Ne bomo togi, prilagajali se bomo dnevnim dogodkom, ne bo togega formata, naj ostane še kaj za presenečenje. Toga oddaja, predalčkanje, omejitve ubijajo novinarstvo. Imeli bomo objektivna poročila, ki ne bodo ne leva ne desna, povedala bodo resnico in to, kar je prav.

Kako težko je v Sloveniji biti neodvisen novinar? Kolikor si meje postaviš sam. Vse je v tvojih rokah. Biti neodvisen novinar ni težko. Če hočeš.

Koliko pritiskov pa ste doživeli v življenju? Ogromno. Saj vidite, da sem moral ves čas z ene televizije na drugo ravno zaradi tega, ker nisem uklonil hrbtenice. Spominjam se dni, ko so bili vsi v šoku, ko sem dal odpoved na Svetu, ker so zamenjali Bojana. A bil sem prepričan, da razlogi in način niso bili sprejemljivi. Poznate še kakšnega novinarja, ki je takoj dal odpoved, ko so odpustili urednika? Če si neodvisen in ne dovoliš, da nate vpliva politika, ljudje to dolgoročno vidijo. Jaz sem v novinarstvu 20 let in to, da nisi od nikogar, ljudje opazijo. Če navijaš za kakšno opcijo, imaš v pogovornih oddajah rating od pet do šest odstotkov. Z Bojanom pa sva ga imela vedno krepko čez deset odstotkov, ker so gledalci videli, da vse težave in goste obravnavava z enakimi vatli. Ljudje ti zaupajo in ti verjamejo, a le če si neodvisen.

Pa vas je kdaj zamikala politika? Ne, nikoli! Nikoli! Mene to ni zanimalo, veliko novinarjev konča na listah strank, a to zame ni bilo mogoče, tudi če bi želel. Zame ni bilo prostora na zaslonih in me tudi ni čakalo mesto piarovca v kakšni stranki ali mesto kandidata za evropske volitve na listi kakšne stranke. Vse to se je kolegom novinarjem v preteklosti dogajalo. In na to sem ponosen. Politika me ne zanima. Mislim, da lahko v Sloveniji za družbo naredim več kot novinar.

Izklopite kdaj tega novinarja v sebi? Ne, kje pa, to je novinarstvo. Pravo novinarstvo je način življenja. Tudi zdaj sem vedno malo poslušal, kaj se dogaja, delaš analize, to je način življenja, dober novinar tega nikoli ne izklopi, kar pa ni težava, to ni težko, ker to rad delaš. Tudi pravemu podjetniku ni težko iti na poslovni sestanek ob nedeljah, to je zanj način življenja.

Pogledi Slovenije in Trenja sta bili oddaji, ki sta veliko razkrivali. Je takšna oddaja izvedljiva tudi na Planet TV? Absolutno je. Zagotovilo za to so Marijan Jurenec, Bojan Traven, tudi sam ne popuščam pritiskom. Prav zagotovo je izvedljivo. Kjer je volja, je tudi pot, imamo znanje in izkušnje, visokoletečih ciljev si nisem postavljal nikoli. Vem pa nekaj, gledanost pridobiš z delom in profesionalnostjo, je rezultat trdega dela, nič drugega. Ko sem dobil prvo službo, mi je oče rekel: "Tvoja odgovornost je, da dobro delaš, da trdno poprimeš za delo, preostalo pride samo po sebi." In delali bomo po najboljših močeh in znanju. Nam bo uspelo? Verjamem, da nam bo.

Zakaj? Ker so z odhodom oddaje Pogledi Slovenije nekatere teme in ljudje s TV-zaslonov izginili. To pomeni, da nekaterih idej in pogledov na dogajanje v naši družbi v medijskem prostoru ni več. To je ena od tistih praznin. Kar nam govori EU, se ne govori več ali pa so te stvari postavljene v ozadje. Fokus mora biti na EU, ker hočemo biti del Evrope, če ne bomo njen del, potem se nam ne piše dobro. Vsem. Želimo kakovostna delovna mesta, narediti moramo take proizvode, da bodo imeli dodano vrednost, da bo delavec lahko dobil boljšo plačo. Milijone je država dala v Muro, a so delavci na koncu ostali na cesti. Od tega, kar so delali, ni več mogoče dostojno živeti. Država mora ustvariti ugodno gospodarsko okolje in imeti vizijo, potem bi imeli vsi boljše prihodke. Denar moramo vlagati v dejavnosti, ki lahko razvijejo lastne blagovne znamke, in pri ljudeh spodbujati ustvarjalnost.

Glede na prejšnje izkušnje: vas bodo tudi tokrat poskušali udariti po glavi? Ah, seveda bodo poskušali.

Imate vi in Bojan že povsem otrdeli glavi? (smeh)

Kaj torej pričakujete? Absolutno bodo poskušali. To je jasno. Mislim, da to ni nič novega. Politika in lobi vedno poskušata pritisniti na urednika in voditelja. Urednik je tisti, ki mora to začutiti, videti in reči ne. Ampak še nekaj je: glede na izkušnje iz preteklosti vam lahko povem, da je Marijan Jurenec zagotovilo, da teh pritiskov, ko bodo, novinarji ne bodo čutili, drugo zagotovilo pa je Bojan. Delam že dobrih 20 let, vsi vedo, kakšna je najina integriteta, nekateri že vedo, da se ne dava. Morda zato kdo tudi sploh ne poskuša več, so že obupali. Je pa pomembno, da to vedo tudi gledalci, zato ti verjamejo in te gledajo. Ne govorim na pamet, gledanost je dokazljiva, ni subjektiven vtis, to so dejstva. Nisem ne bahav ne samozaverovan, ampak po 20 letih lahko rečem, da to, kar govorim, potrjujejo rezultati gledanosti, podatki. In to govorim samo zato, ker želim povedati, da gledalca ne smeš podcenjevati, hitro vidi, ali za koga navijaš, in te potem ne gleda več.

Kako tekmovalni pa boste s svojo partnerico Petro Kerčmar? Ah, ja … (smeh) Seveda bova tekmovalna. Jaz jo poznam, vem, da bo dala vse od sebe, da bo oddaja 24ur najboljša. To dela že zdaj, vem, da je ena od najboljših novinark in voditeljic, ki sem jih kadarkoli spoznal. Vem, da bo to trd boj, ampak sem navajen. Že vse od Bojana. Ampak to je samo dobro za gledalca, ta bo dobil več. Težava tega prostora je, da si je POP TV ustvaril monopol nad gledanostjo, da se razumemo, na začetku s trdim delom. Potem pa ni bilo prave konkurence. In imeli smo le POP TV in TV Slovenijo, to je bil do zdaj duopol. Ampak zdaj bomo tukaj tudi mi, gledalec bo imel več izbire. Prej ni bilo prave konkurence, zdaj pa jo bomo imeli, ker bo tu še tretji informativni program.

Kaj pa to pomeni za novinarstvo? Prej so lahko iz POP TV na nacionalko in nazaj prehajali le nekateri novinarji, drugi pa ne. Zdaj bo drugače, tu bo tretji igralec Planet TV, to je velik korak za novinarstvo, velik pomen za neodvisnost novinarstva. Pred tem so se fantje lahko sami dogovorili, koga bodo spustili in koga ne v eno ali drugo hišo. Ko se pojavi še tretji igralec, pa se odprejo nova delovna mesta, odpre se prostor za prodorne, raziskovalne novinarje. Vse to je samo dobro za novinarstvo in gledalce. Nihče ne bo več rekel: "Kaj pa naj gledam na nacionalki, bom gledal POP TV." Ljudje bodo vedeli, da je tukaj tudi Danes in da so tam fantje, ki so nekaj že pokazali, imajo svojo vizijo razvoja medijskega prostora ter lahko pokažejo kaj novega.

Ne spreglejte