Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 5. 2012,
11.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 3. 5. 2012, 11.47

8 let, 5 mesecev

Umrl je Peter Zobec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V Ljubljani je v 80. letu starosti umrl slovenski filmski delavec, pomočnik režije, scenarist, organizator in režiser masovnih prizorov Peter Zobec.

Kot so sporočili na Policijski postaji Ljubljana, so poklicni gasilci v sredo zvečer nasilno odprli vrata stanovanja na Peričevi ulici v Ljubljani, v katerem so našli mrtvega Petra Zobca.

Peter Zobec se je rodil leta 1932 v Ljubljani. Študiral je germanistiko in jugoslovansko literaturo. Bil je začetnik filmskih oddaj na TV Ljubljana in na radiu. Sodeloval je pri mnogih slovenskih in jugoslovanskih filmih ter pri neštetih koprodukcijah. Pri okoli dvajsetih filmih je deloval kot pomočnik režiserja, v nekaj produkcijah pa se je pojavil tudi kot nastopajoči.

"Na smrt se je zaljubil v film ... in podaljšal svoje otroštvo" Leta 2007 je dobil Badjurjevo nagrado za življenjsko delo. Hrvaški igralec Rade Šerbedžija je tedaj o njem dejal: "Peter Zobec je čudo filma ... Človek, ki ni prenehal sanjati ... Na smrt se je zaljubil v film ... in podaljšal svoje otroštvo."

Igralka Nataša Barbara Gračner pa je za zloženko, posvečeno cineastu, tedaj dejala: "Prepričana sem, da ni stvari na svetu, ki je Peter ne bi počel strastno. In prav njegova občutljivost in neverjetna strastnost se tako fantastično zrcalita v njegovem delu, pa najsi gre za film, za njegove literarne prispevke ali za radijske režije."

Napisal tudi knjigo: Od Krima do Krima Zobec se je dokazal tudi kot pisatelj. Pri Študentski založbi so leta 2006 izdali njegovo delo Od Krima do Krima, v katerem je Zobec, obenem glavni junak knjige, osvetlil košček slovenske filmske zgodovine.

Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU) je s smrtjo Petra Zobca izgubilo "čudovitega prijatelja in izjemnega filmskega ustvarjalca, ki je film ljubil in mu bil popolnoma predan," so sporočili z društva in dodali, da je Zobec "svojo ljubezen živel od svojega prvega stika s filmom naprej".

Kot je v imenu društva še zapisala predsednica DSFU Iva Krajnc, jih bosta "njegov duh in neizčrpna ustvarjalna energija vedno spremljala in opominjala, kako pomemben je naš pristen in strasten odnos do filmske umetnosti v najširšem možnem pomenu".

Ne spreglejte