Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 8. 2013,
13.06

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 9. 8. 2013, 13.06

8 let, 5 mesecev

Umetnost na britanskih mestih, največja galerija na svetu je odprta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Reklamne panoje po Veliki Britaniji v okviru projekta Umetnost vsepovsod že zasedajo reprodukcije umetniških del.

Reprodukcije umetniških del na plakatih in v digitalni obliki že visijo po avtobusnih in podzemnih postajah, bilbordih, ob glavnih ulicah, v nakupovalnih središčih in na poslovnih stavbah po Veliki Britaniji, okoli dva tisoč avtobusov in tisoč črnih taksijev pa prav tako krasijo umetniška dela. Gre za projekt Umetnost vsepovsod, ki je plod zamisli Richarda Reeda soustanovitelja Innocent Drinks. Reed je z začasno galerijo, "največjo na svetu", ki obsega 22 tisoč oglaševalskih mest, na katerih zdaj prikazujejo umetniška dela rojakov, zasedel številna britanska mesta.

Za izbor v naboru del živečih in pokojnih avtorjev v javni lasti je lahko glasovala javnost prek spletne strani projekta. Med prvimi desetimi najljubšimi deli po izboru javnosti se je znašlo tudi delo umetnice Cornelie Parker, ki pa med top deset artefakti ni le edina ženska, temveč tudi edina še živeča umetnica.

Na pametne telefone si je mogoče naložiti aplikacijo, kjer so navedeni podatki o delih in umetnikih, ki so vključeni v galerijo na javnih mestih.

Med tistimi, ki podpirajo projekt, je tudi umetnik Damien Hirst, ki je, kot navaja Guardian, izjavil: "Umetnost je za vsakogar in vsak, ki ima dostop do umetnosti, lahko s tem nekaj pridobi. Ta krasen projekt daje ljudem glas in priložnost, da izberejo to, kar si želijo videti na ulicah.".

Ne spreglejte