Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
15.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 15.47

8 let

Türk pozval italijansko vlado, naj omogoči preživetje SSG

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik republike Danilo Türk je ob robu zasedanja Parlamentarne skupščine Sveta Evrope med problemi v odnosih med Slovenijo in Italijo izpostavil problem zaprtja SSG v Trstu.

"Gre za gledališče, ki je zelo posebno, saj opravlja funkcijo zbliževanja dveh kultur, italijanske in slovenske," je dejal. Gre za nujen poziv "Velika škoda je, da gledališče ni uspelo dobiti finančnih sredstev, s katerimi bi lahko nadaljevalo svoje delo. Ob tej priložnosti bi rad pozval italijansko vlado, da poišče potrebna sredstva, ki so relativno skromna, ter omogoči preživetje Slovenskega stalnega gledališča v Trstu," je še povedal predsednik republike. Dodal je, da gre za nujen poziv. Sicer je predsednik Türk na vprašanje italijanske novinarke o odnosih med Slovenijo in Italijo odgovoril, da se mu zdijo zelo dobri, obstaja pa tudi nekaj problemov, med katerimi je izpostavil omenjeno zaprtje tržaškega teatra.

Pahor: Slovenija mora zagotoviti, da Italija nameni sredstva za SSG O Slovenskem stalnem gledališču v Trstu je spregovoril tudi premier Borut Pahor, ki je dejal, da mora večino sredstev prispevati italijanska dežela FJK oziroma Trst. "Kar se tiče slovenskega dela, so sredstva nemoteno dodeljena," je zatrdil slovenski premier.

Povedal je, da se je o tem vprašanju v sredo pogovarjal z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjanom Žekšem. Minister po premierovih besedah pri tem upravičeno opozarja, da se ne bi smelo zgoditi, da bi Slovenija začela nadomeščati tisti del manjkajočih sredstev, ki bi ga morala zagotoviti italijanska stran.

Pahor o sredstvih tudi z Berlusconijem Premier je še spomnil, da se je o sredstvih za slovensko manjšino v Italiji pogovarjal tudi z italijanskim kolegom Silviom Berlusconijem med svojim nedavnim obiskom v Rimu. Kot je dejal, se je tedaj zavzel, da bi bila sredstva zadostna, da bi vse institucije slovenske manjšine v Italiji delovale nemotemo. Po njegovih besedah mu je italijanski premier zagotovil, da si bo za to prizadeval že sedaj, ko italijanska vlada pripravlja proračun, in ne šele kasneje, kot se je to zgodilo letos.

Primanjkljaj v višini 400.000 evrov Upravni svet gledališča je v torek sporočil, da se gledališka sezona 2009/2010 zaradi nedogovora s predstavniki krajevnih uprav o vprašanju financiranja ne bo začela. Po pisanju Primorskega dnevnika naj bi primanjkljaj gledališča znašal okoli 400.000 evrov.

Krizni odbor zahteva srečanje z ustanovnimi člani Krizni odbor uslužbencev Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta je sicer poslal zahtevo po takojšnjem srečanju z ustanovnimi člani gledališča, se pravi z deželo Furlanijo-Julijsko krajino, pokrajino Trst, občino Trst in društvo Slovensko gledališče, ter s predsednikoma krovnih organizacij - Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudijem Pavšičem in Sveta slovenskih organizacij (SSO) Dragom Štoko.

V sporočilu za javnost še piše, da je krizni odbor nemudoma pripravljen na pogovor z omenjenimi političnimi dejavniki. Še posebej zato, ker je prepričan, da v pogovorih z dosedanjimi predstavniki, se pravi z upravnim svetom in vodstvom SSG, niso bila podana vsa ustrezna stališča in nikakor niso bile izčrpane vse možnosti za ohranitev in dokončno rešitev SSG.

Ne spreglejte