Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2012,
10.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 9. 2012, 10.14

8 let

Trije literarni večeri kot predtakt v 27. Vilenico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mednarodni literarni festival Vilenica bodo 4. septembra naznanili predvečeri po Sloveniji in v Italiji, kot del spremljevalnega programa pa bodo že pred tem potekali trije literarni dogodki.

Prva dva bosta danes. V Biljah se bo predstavil Tomaž Šalamun, v Ljubljani pa lanskoletni vileniški nagrajenec, romunski pisatelj Mircea Cartarescu.

Priznani slovenski pesnik Šalamun bo o svoji ustvarjalnosti spregovoril v galeriji Negovana Nemca v Biljah, pogovor bo vodil Mirt Komel, s Cartarescujem pa se bo na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani pogovarjala poznavalka njegovega opusa, pesnica Lidija Dimkovska.

Tretji literarni večer pred torkovimi predvečeri in sredinim uradnim začetkom festivala bo v ponedeljek, 3. septembra, v Klubu Cankarjevega doma. Na njem si bo letošnji slovenski avtor v središču Boris A. Novak, ki ga festival s prevodom pesniške zbirke Mojster nespečnosti (The Master of Insomnia) predstavlja angleško govorečim bralcem, delil mikrofon z letošnjim vileniškim nagrajencem Davidom Albaharijem, v Kanadi živečim pisateljem judovskega rodu in srbskega jezika. Pogovor bo povezoval Aleš Debeljak.

Torkovi predvečeri 27. Vilenice bodo potekali v Ljubljani, Kopru, Celju, Mariboru, Sežani, Šempetru pri Gorici ter Trstu in Repnu v Italiji. Festival bodo slavnostno odprli 5. septembra v Lipici, kjer bodo tudi podelili pisateljsko štipendijo Srednjeevropske pobude (SEP). Prejela jo bo Ajla Terzić iz BiH.

Vodila tema so "avtorji mladi" V celoti bo letošnja Vilenica zajela 19 prizorišč po Sloveniji in Italiji. Na 39 branjih bo gostila 42 avtorjev z vsega sveta, vodilna tema so "avtorji nomadi". Slovesna podelitev nagrade vilenica za leto 2012 bo 8. septembra v istoimenski jami na Krasu.

Strokovni del festivala bosta zaznamovala okrogla miza SEP, ki bo tematizirala vprašanje, kdo so avtorji nomadi, in 10. mednarodni komparativistični kolokvij, ki bo potekal pod naslovom Prostorski obrat v literarni vedi.

Ne spreglejte