Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
8. 10. 2019,
10.51

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

3

Natisni članek

princesa Viktorija kralj Karl XVI. Gustav Švedska kraljeva družina

Torek, 8. 10. 2019, 10.51

4 leta, 6 mesecev

Švedski kralj je petim vnukom odvzel kraljevi status

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

3

švedska kraljeva družina | Karl XVI. Gustav je omejil kraljeve dolžnosti med vnuki.  | Foto Getty Images

Karl XVI. Gustav je omejil kraljeve dolžnosti med vnuki.

Foto: Getty Images

Švedski kralj Karl XVI. Gustav se je odločil, da bo petim vnukom odvzel kraljevi status, pri čemer bodo obdržali nazive, a jim ne bo več treba sodelovati pri uradnih dolžnostih.

Švedska kraljeva družina je sporočila, da bo omejila število svojih članov s kraljevim statusom. Brez tega bo ostalo pet vnukov švedskega kralja Karla XVI. Gustava in kraljice Silvije, a svoje nazive princ, princesa, vojvoda in vojvodinja bodo lahko obdržali. Odločitev pomeni, da uradno niso več del švedske monarhije, ne bodo jih več naslavljali z njegovo/njeno visočanstvo in ne bodo več sodelovali pri uradnih kraljevih dolžnostih. Hkrati pa ne bodo deležni apanaž, rednega letnega prejemka, ki se financira iz davkov.

Edina dva vnuka, na katera ta kraljeva odločitev ne bo vplivala, sta otroka prestolonaslednice in kraljeve najstarejše hčerke Viktorije, sedemletna princesa Estelle in triletni princ Oskar.

Karl XVI. Gustav (levo) se je odločil, da bosta nazive in status obdržala oba otroka najstarejše hčerke in prestolonaslednice Viktorije.  | Foto: Getty Images Karl XVI. Gustav (levo) se je odločil, da bosta nazive in status obdržala oba otroka najstarejše hčerke in prestolonaslednice Viktorije. Foto: Getty Images

Njegova otroka pozdravljata odločitev

Vnuki, ki bodo ostali brez statusa, so otroci drugih dveh otrok kralja in kraljice, Madeleine in Carla Philipa. Tako Madeleine, ki ima tri otroke, kot Carl Philip, ki ima dva, pozdravljata odločitev svojega očeta.

Princesa Madeleine je na Instagramu zapisala, da se z možem Chrisom strinjata s tem, saj menita, da bodo imeli njuni otroci tako večje možnosti za oblikovanje svojega življenja v zasebnosti kot posamezniki.

Tudi Carl Philip je prek Instagrama sporočil, da mu je všeč ta odločitev, ker bo dala njegovima sinovoma možnost svobodne odločitve v življenju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Idag meddelade Kungen beslutet att våra barn inte längre har ställningen Kungliga Högheter. Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ De kommer att behålla sina prinstitlar och sina hertigdömen, Södermanland och Dalarna, vilket vi värdesätter och är stolta över. Vår familj har starka kopplingar till båda landskapen och vi behåller vårt engagemang där. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Vi kommer att ha fortsatt fokus på våra hjärtefrågor och engagemang. Vi kommer också att fortsätta att stödja Kungen och Kronprinsessan – vår blivande statschef – och delta i Kungahusets verksamhet på det sätt man önskar. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: Kungl. Hovstaterna

A post shared by Prinsparet (@prinsparet) on

Švedska kraljeva družina je v mnogo pogledih najnaprednejša, saj je bila v 80. letih prva, ki je spremenila zakon o nasledstvu, tako da lahko prestolonaslednik postane prvorojenec ne glede na spol. Tako je princesa Viktorija prva v vrsti za švedski prestol, sledi pa ji njena hčerka, princesa Estelle.

Na uradni spletni strani švedske kraljeve družine so tako že spremenili fotografijo, ki zdaj predstavlja zgolj neposredno linijo nasledstva: Karla XVI. Gustava s hčerko Viktorijo in vnukinjo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🇸🇪Crown Princess Victoria 👑 (@princessvictoriaofsweden) on

Preverite tudi:

princ Andrew
Trendi Kako je princ Andrew pojasnil posnetek, na katerem je v pedofilovi hiši
Meghan Harry
Trendi Meghan vložila tožbo proti tabloidu, Harry napadel rumeni tisk
Ne spreglejte