Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2013,
13.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovensko mladinsko gledališče

Torek, 20. 8. 2013, 13.21

7 let, 12 mesecev

SMG v Washingtonu s predstavo Zadnji ples Nižinskega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovensko mladinsko gledališče (SMG) bo v Washingtonu petkrat odigralo predstavo Zadnji ples Nižinskega.

V sklopu spremljevalnega programa k razstavi Djagilev in Ruski balet 1909–1929: ko je umetnost plesala z glasbo v Nacionalni umetnostni galeriji bo SMG v Washingtonu petkrat odigral predstavo Zadnji ples Nižinskega.

Predstava bo od 26. do 30. avgusta na sporedu v Mead Theatre Lab na washingtonskem Flashpointu.

Na razstavi je Ruski balet predstavljen prek 135 originalnih eksponatov, kot so kostumi, makete za scenografije, slike, risbe, kipi, fotografije in plakati za predstave. Ob razstavi so v galeriji uredili še vrtno kavarno, ki obiskovalce kulinarično popelje v čase te legendarne plesne skupine, v bogat spremljevalni program pa vključili tudi pet ponovitev predstave Zadnji ples Nižinskega SMG.

V predstavi Zadnji ples Nižinskega, ki je nastala po drami Normana Allena in v režiji Marka Mlačnika, genialnega baletnika Vaclava Nižinskega, ta se je skupini Ruski balet pridružil leta 1909, igra Primož Bezjak.

Ruski balet pod vodstvom Djagileva velja za eno najvplivnejših baletnih skupin 20. stoletja, ki je radikalno spremenila naravo baleta – njegovo vsebino, način gibanja, koreografski slog, razumevanje odrskega prostora, uporabo glasbe, scenografije in kostumografije, celo plesalčevo fizično pojavnost in tako odločilno prispevala k rojstvu sodobnega baleta.

Sergej Pavlovič Djagilev (1872–1929) je ena izmed najpomembnejših osebnosti v umetnosti 20. stoletja. Bil je izobražen na različnih področjih umetnosti in je veljal za ustvarjalca z vizionarskim okusom. Sredi 90. let 19. stoletja se je najprej ukvarjal z likovno umetnostjo, pisal je kritike in postal zbiratelj, organiziral je razstave in v Sankt Peterburgu ustanovil revijo za umetnost Svet umetnosti, ki je izhajala med letoma 1898 in 1904.

Leta 1906 je pripravil odmevno razstavo ruske umetnosti v Parizu, leta 1908 pa prvo izvedbo opere Boris Godunov zunaj Rusije, in sicer v pariški operi. Leta 1909 je v Parizu organiziral sezono ruskega baleta in opere, kar je pomenilo tudi rojstvo njegove plesne skupine Ruski balet.

Razstava Djagilev in Ruski balet je v Washingtonu na ogled do 6. oktobra, so sporočili iz SMG.

Ne spreglejte