SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šmartno – pravljična vas za majhne in velike

1

termometer

Očarljiva briška vasica je že v petek, prvi dan dogajanja za vaškim srednjeveškim obzidjem, upravičila svoje festivalsko ime: Šmartno, pravljična vas - tako za mlajše kot starejše obiskovalce.

Domišljijsko popoldne Festival Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas, se je po Novi Gorici in Medani za konec tedna preselil v Šmartno, domovanje svojega glavnega organizatorja, Glasbene agencije Jota. In tako je Šmartno, pravljična vas, v petek, 31. avgusta, ustvarjalo pravljico za obiskovalce vseh generacij. Popoldne so na svoj račun prišli mlajši obiskovalci. Skupina mladih violončelistov, ki se bo na festivalskem odru predstavila danes zvečer, se je včeraj na glasbeni delavnici kalila pod budnim očesom Aleksandra Sluge, na ustvarjalni delavnici kolektiva Alota Trash pa so zaplesali škarje, lepilo, barvice, papir in predvsem domišljija, ki se je ugnezdila tudi na pravljični tržnici in v potujoči knjigarni Fantazija Ekspres.

Metuljček in Metuljčica popeljala v Hišo pravljic Lutkovno-filmsko pozno popoldne je v Šmartno privabilo razveseljivo število najmlajših nadobudnežev. Nežno-humorna lutkovna predstava Nine Kokelj Metuljček in Metuljčica, izjemno veder gledališki izdelek Gledališča Labirint, jih je povabila v čarobno deželo glavnih junakov in njunih prijateljev, ki spoznavajo, kaj pomeni pravo prijateljstvo, ki premaga ozko začrtane okvire.

Navdihujoče sporočilo je mladim gledalcem predala tudi projekcija animiranega filma Hiša pravljic, ki postreže z zdravim odmerkom magičnega realizma. Deček Natan, ki podeduje tetino knjižnico, se je namreč znašel pred prvovrstnim izzivom – pravljične junake mora rešiti iz približajočega se brezna pozabe. Zgodba, ki je iskren poklon branju, je ujeta tudi med platnice knjige Hiša pravljic Anik Le Ray. Tako slikanico kot mojstrovino na filmskem platnu je likovno krmarila trenutno najvidnejša francoska ilustratorka Rébecca Dautremer, katere ilustracije so prav tako včeraj zaživele na razstavi v Hiši kulture, kjer bodo na ogled vse do 9. septembra.

Zgodbe Boštjana Narata, Krambergerja in Mihajla Zvečer so se pravljice v Šmartnem levile v zgodbe, ki so zapolnile notranjost Hiše kulture. Prvo je "spisal" kantavtor Boštjan Narat, idejni oče in kitarist Katalene, ki je tokrat nastopil samostojno. Svoje zgodbe je pripovedoval s kitaro in znova dokazal, da sta za koncertno doživetje z veliko začetnico dovolj že en človek in ena kitara – ampak v skrbno odmerjeni merici žametnega glasu, zgovornih besedil, mojstrskega ubiranja strun in sproščenega kramljanja z občinstvom.

Kantavtorski koncert je večer usmeril v literarne vode, ko sta se v središču pozornosti znašla dva sveže izdana romana: Kramberger z opico Ricka Harscha in Eden za vse ali Mihajlovo maščevanje Petra Amaliettija. Kramberger resda ni bil Kennedy, a je bil kljub temu dovolj zanimiv za v Izoli živečega ameriškega pisatelja, da mu je posvetil svojstveno kriminalko, odlomke iz katere je prebirala Carmen L. Oven, sicer moderatorka večernega dogajanja v Šmartnem. Peter Amalietti, zagnan preučevalec zgodovine, pa je zbranim sam predstavil protagonista svojega romana, legendarnega diverzanta Mihajla, največjega terorista na svetu in narodnega heroja, ki je leta 1944 devet mesecev teroriziral nemškega okupatorja na Primorskem.

Od etna z Vrujo do elektronike Brdonča in DJ Maxella Ko se je petek že prevešal v soboto, je znova spregovorila glasba. Etno skupina Vruja, radoživa poustvarjalka glasbene dediščine Istre, je pričarala pravo glasbeno-jezikovno-melodično popotovanje po tem polotoku. Peterica glasbenikov (Alenka Kranjac, Marino Kranjac, Peter Kaligarič, Gabrijel Križman in Gorast Radojevič), ki se trudi prikazati Istro brez meja, je ob obvladovanju zavidljivega števila istrskih ljudskih glasbil in izjemnem glasovnem razkošju uspela v Brdih pričarati Istro, ki govori slovensko, italijansko in hrvaško.

Zadnje dejanje večera je pripadlo dvojcu Brdonč in DJ Maxell – jazz kitaristu Alešu Valentinčiču, idejnemu očetu in članu zasedbe Brdonč Trans Trio, ter Borisu Leskovarju, ki se je po klicu elektronske glasbe iz kitarista v DJ Maxella prelevil pred petimi leti. Njun prav poseben, z energijo nabit glasbeni performans bi si brez dvoma zaslužil malce več plesno razpoloženega občinstva. Je bilo pa zbrano občestvo dobro razpoloženo ob dobrotah iz Brd, ki so tudi petkov večer zaznamovale z briško žlahtno kapljico in dišečimi vonjavami iz kuhinje Pr' kaminu.

V Šmartno namesto v šolo Ker letos prvega septembra še ni treba v šolo, otroci brž v Brda, kjer bo danes znova ustvarjalno z Aloto Trash, pripovedovalsko s Tatjano Mavrič, Rokom Kušlanom in Goranom Završnikom, likovno z Mario Grazio Peršolja in filmsko ob Skrivnosti iz Kellsa. Zvečer bo oder pripadel mladim violinistom Violoncello Allegro, pesniku in slikarju Matjažu Kocbeku, pisateljici Carmen L. Oven in iranskemu glasbeniku Behrangu Azhdariju, popotnici Magdi Reja, pesniku in glasbeniku Andražu Poliču ter glasbenemu dvojcu Gorazd Lampe in Matjaž Švagelj duo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin