Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
11.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2013, 11.11

8 let

Slovenski dokumentarci na filmskem festivalu Starigrad Paklenica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na filmskem festivalu Starigrad Paklenica, ki bo potekal med 3. in 8. avgustom, bodo prikazali tudi dokumentarce o Marku Breclju, Otrocih socializma, Damirju Avdiću, Vladi Divljanu in Tošu Proeskem.

Slovenija je država partnerica letošnjega festivala dokumentarnih glasbenih filmov.

Napovedanih je 148 dokumentarnih celovečercev in kratkih filmov, v konkurenci za festivalsko nagrado pa je tudi film Damir Avdić, ki ga je režiral Dušan Moravec. Nagrade velika Paklenica bodo podelili za najboljšo režijo, scenarij, kamero in posebej za prispevek k filmski in glasbeni industriji, malo Pakelnico pa bo dobil film po izbiri občinstva.

Pet slovenskih filmov bodo predvajali izven konkurence v sklopu slovenskega tedna na festivalu. Moravec so bo predstavil tudi z dokumentarcem o Otrocih socializma, sicer pa bodo slovensko dokumentarno glasbeno kinematografijo zastopali še Janez Burger s filmom Marko Brecelj, Rudi Uran s filmom Vlada, Boštjan Slatinšek s filmom Toše - The Hardest ter Bojan Dovrtel z dokumentarcem Jan Plastenjak: Priznam.

Kot so za STA potrdili na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu, bodo slovenski avtorji in gostje festivala v času festivala nastanjeni v apartmajski hiši, za to priložnost poimenovani Slovenska hiša, kjer bodo potekala tudi srečanja z novinarji in samimi avtorji.

Dodali so, da je veleposlaništvo letošnji festival Starigrad Paklenica sofinanciralo s 1800 evri iz kulturnega sklada, pomagalo pa je tudi pri promocijskem gradivu o Sloveniji.

Festival bodo v soboto zvečer odprli z dokumentarcem "U2: From the Sky Down" režiserja Davisa Guggenheima. Obiskovalci lahko pričakujejo tudi filme o Coldplay, Bobu Marleyu, Freddieju Mercuryju in številnih drugih znanih skupinah in glasbenikih.

Organizatorji festivala v kraju, ki je bolj poznan med plezalci kot med filmofili, kot enega najbolj zanimivih napovedujejo dokumentarec "Down by the River" o britanskem igralcu in glasbeniku Hughu Laurieju, ki je pred kratkim nastopil v Ljubljani. Laurie bo tudi posebni gost festivala.

Ne spreglejte