SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski dokumentarci na filmskem festivalu Starigrad Paklenica

1

termometer

Na filmskem festivalu Starigrad Paklenica, ki bo potekal med 3. in 8. avgustom, bodo prikazali tudi dokumentarce o Marku Breclju, Otrocih socializma, Damirju Avdiću, Vladi Divljanu in Tošu Proeskem.

Slovenija je država partnerica letošnjega festivala dokumentarnih glasbenih filmov.

Napovedanih je 148 dokumentarnih celovečercev in kratkih filmov, v konkurenci za festivalsko nagrado pa je tudi film Damir Avdić, ki ga je režiral Dušan Moravec. Nagrade velika Paklenica bodo podelili za najboljšo režijo, scenarij, kamero in posebej za prispevek k filmski in glasbeni industriji, malo Pakelnico pa bo dobil film po izbiri občinstva.

Pet slovenskih filmov bodo predvajali izven konkurence v sklopu slovenskega tedna na festivalu. Moravec so bo predstavil tudi z dokumentarcem o Otrocih socializma, sicer pa bodo slovensko dokumentarno glasbeno kinematografijo zastopali še Janez Burger s filmom Marko Brecelj, Rudi Uran s filmom Vlada, Boštjan Slatinšek s filmom Toše - The Hardest ter Bojan Dovrtel z dokumentarcem Jan Plastenjak: Priznam.

Kot so za STA potrdili na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu, bodo slovenski avtorji in gostje festivala v času festivala nastanjeni v apartmajski hiši, za to priložnost poimenovani Slovenska hiša, kjer bodo potekala tudi srečanja z novinarji in samimi avtorji.

Dodali so, da je veleposlaništvo letošnji festival Starigrad Paklenica sofinanciralo s 1800 evri iz kulturnega sklada, pomagalo pa je tudi pri promocijskem gradivu o Sloveniji.

Festival bodo v soboto zvečer odprli z dokumentarcem "U2: From the Sky Down" režiserja Davisa Guggenheima. Obiskovalci lahko pričakujejo tudi filme o Coldplay, Bobu Marleyu, Freddieju Mercuryju in številnih drugih znanih skupinah in glasbenikih.

Organizatorji festivala v kraju, ki je bolj poznan med plezalci kot med filmofili, kot enega najbolj zanimivih napovedujejo dokumentarec "Down by the River" o britanskem igralcu in glasbeniku Hughu Laurieju, ki je pred kratkim nastopil v Ljubljani. Laurie bo tudi posebni gost festivala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin