SiolNET. Trendi Svet znanih
0,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slavni igralci, glasbeniki in znanstveniki pozivajo: Ne smemo se vrniti v normalo

0,87

termometer

ekologija |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Vrnitev v normalo je nedopustna, saj bo to vodilo v uničenje življenja na Zemlji, opozarjajo.

Francoski časopis Le Monde je objavil zapis, v katerem priznani znanstveniki ter znani filmski, glasbeni in drugi ustvarjalci pozivajo človeštvo, naj se med pandemijo novega koronavirusa loti "temeljite prenove svojih ciljev, vrednot in gospodarstev". Opozarjajo, da je to nujno, "če se želimo izogniti ekološki katastrofi".

Pismo z naslovom Ne vrnitvi v normalo sta spisala oskarjevka Juliette Binoche in astrofizik Aurélien Barrau, podpisalo pa ga je več kot 200 znanih osebnosti. Med podpisniki so na primer Robert De NiroJoaquin Phoenix, Barbra StreisandMadonnaCate BlanchettAlfonso CuaronAdam DriverPaolo SorrentinoMonica BellucciWillem DafoePedro Almodovar in Mikhail Baryshnikov.

Francoska igralka Juliette Binoche je soavtorica pisma, ki ga je podpisalo več kot 200 znanih osebnosti iz sveta filma, glasbe, drugih umetnosti in znanosti. | Foto: Getty Images Francoska igralka Juliette Binoche je soavtorica pisma, ki ga je podpisalo več kot 200 znanih osebnosti iz sveta filma, glasbe, drugih umetnosti in znanosti. Foto: Getty Images

Opozarjajo, da drvimo v globalni ekološki kolaps

"Pandemija covid-19 je tragedija," se začne pismo, "toda ta kriza nas vabi, da razmislimo, kaj je bistveno. Preprosto je: 'prilagajanje' ni dovolj, težava je sistemska."

"Ni več dvoma o množičnem izumrtju živih bitij na Zemlji," opozarjajo, "vse kaže na to, da je naš obstoj neposredno ogrožen. In za razliko od pandemije, pa čeprav je huda, bo imel globalni ekološki kolaps neizmerljive posledice."

"Zato pozivamo vodje in vse nas, državljane, da opustimo netrajnostno logiko, ki še vedno prevladuje, in se lotimo temeljite prenove svojih ciljev, vrednot in gospodarstev."

ekologija | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Zanikamo vrednost življenja rastlin, živali in ljudi"

"Zaradi potrošništva in obsedenosti s produktivnostjo zanikamo vrednost življenja, življenja rastlin, živali in velikega števila ljudi," so zapisali, "onesnaženje, podnebne spremembe in uničevanje narave, ki je preostala, so naš svet pripeljali do prelomne točke. Zaradi tega in zaradi vse večje družbene neenakosti je po našem mnenju 'vrnitev v normalo' nedopustna."

"Radikalne spremembe, ki jih potrebujemo na vseh ravneh, zahtevajo drznost in pogum. Ne bodo mogoče brez množične in neomajne predanosti. To so mora zgoditi zdaj," so opozorili, "gre tako za preživetje kot za dostojanstvo in skladnost."

Preberite še:

Joaquin Phoenix Trendi Igralec med govorom na Oskarjih obsodil mlečno industrijo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin