Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 1. 2008,
10.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 1. 2008, 10.53

8 let

S prenovo muzeja začetek celovite obnove Blejskega gradu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Blejskem gradu se je začela obnova tamkajšnjega muzeja, ki bo z razširjeno vsebino prve goste sprejel marca.

To bo šele prvi korak k celoviti, šest milijonov evrov vredni prenovi gradu, ki bo leta 2011 praznoval tisočletnico prve pisne omembe. Pričakal jo bo v novi podobi. Blejski grad bo z dvigalom dostopen tudi invalidom. Kot je za STA povedal direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik, so po novoletnih praznikih zaprli muzej na gradu in začeli prenavljati prostore, v katerih bo Narodni muzej Slovenije poskrbel za novo razstavno opremo in eksponate. Po novem bo v muzeju 14 prostorov, vključno s kapelo. Predstavljena bo celotna zgodovina blejskega območja od pradavnine do novejših dni in turistični razvoj Bleda, ki je zaznamoval čas od Arnolda Riklija do danes.

Januarja nižja vstopnina

Za obnovo prostorov, ki naj bi stala 620.000 evrov, bo poskrbel blejski zavod za kulturo, prenovo muzejske zbirke v vrednosti dodatnih 400.000 evrov pa bo pripravil Narodni muzej Slovenije. Delno tudi s sredstvi, ki jih dobi od 15-odstotnega deleža vstopnin za Blejski grad, v katerem so lani prvič našteli več kot 200.000 obiskovalcev.

Zaradi zaprtega muzeja se je januarja začasno znižala tudi vstopnina za grad, kjer gostje lahko še vedno uživajo v razgledu in hrani grajske restavracije. Marca pa bo skladu s pogodbo muzej znova odprl svoja vrata, saj bodo s prenovo zaradi slovenskega predsedovanja EU pohiteli. Protokolarni gostje so namreč najavljeni predvsem za maj in junij. Tudi če jih bodo na Bledu gostili že prej, bo grad po Završnikovih besedah pripravljen.

Dvigalo v živi skali

Sledila bo prenova preostalih delov gradu. Februarja bo Zavod za kulturo Bled objavil javni razpis za projektno dokumentacijo, jeseni pričakuje pridobitev vseh potrebnih dovoljenj za posege, pozimi pa naj bi začeli dela. V načrtu so prenova viteške dvorane, sanacija površin in zidov, izgradnja servisnega objekta ob vznožju gradu in blagajne ter ureditev dvigala s parkirišča do zgornje terase.

Ker bo dvigalo vgrajeno v živo skalo in razen spodnje postaje ne bo vidno, z njegovo izgradnjo soglaša Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki mora potrditi spremembe na številnih kulturno zaščitenih blejskih objektih.

"Ob 1000-letnici v novi podobi"

"Ob 1000-letnici prve pisne omembe bomo tako vsem lahko predstavili grad v novi podobi," je povedal Završnik. Pojasnil je, da je bila leta 1011 izdelana druga temeljna darilna listina, medtem ko je Bled omenjen že v prvi iz leta 1004. "Ta datum nam zato predstavlja časovni cilj za celovito prenovo," je pojasnil in dodal, da bo obnova z izgradnjo dvigala verjetno končana jeseni 2010.

Ker je prenova Blejskega gradu opredeljena tudi v nacionalnem programu, se Završnik nadeja finančne pomoči iz evropskih skladov, saj je celotna investicija ocenjena na šest milijonov evrov. Vso projektno dokumentacijo pa bo financiral blejski zavod za kulturo s pomočjo vstopnin za grad.

Ob dobrem sodelovanju blejskega gospodarstva so lani prvič prebili magično mejo 200.000 obiskovalcev Blejskega gradu. Po novih pridobitvah naj bi se ta številka še povečala. Završnik si povečan obisk obeta zlasti v prvi polovici tega leta zaradi slovenskega predsedovanja uniji.

V zavodu načrtujejo dodatne predstavitve blejske ponudbe na območju med Salzburgom in Puljem ter tako zajetje več turistov, ki čez Slovenijo potujejo proti morju.

Ne spreglejte