Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 11. 2008,
21.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 19. 11. 2008, 21.15

8 let

S podelitvijo nagrad začetek 8. slovenskega bienala ilustracije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Osmi Slovenski bienale ilustracije, ki bo v Cankarjevem domu na ogled do 15. februarja 2009, prinaša dela 56 avtorjev.

Bienale med drugim opozarja na družbeno razsežnost ilustracije in poudarja, kako pomembna je ta likovna disciplina za oblikovanje likovnega gledanja mladih in najmlajših, je ob odprtju dejala vodja bienala Nina Pirnat Spahić. Priložnost za preverjanje dosežkov na tem področju Bienale, pod geslom Podoba knjige ... knjiga podob, je bil ustanovljen v prvi vrsti kot možnost za redno preverjanje in soočanje dosežkov na tem likovnem področju, je dejala Pirnat Spahićeva in dodala, da bienale med drugim "ilustraciji kot samosvoji likovni disciplini poleg knjižne zagotavlja tudi redno galerijsko potrditev".

"Ob vsaki novi izdaji bienala nas razveseljuje, da se ob znanih umetnicah in umetnikih uspešno uveljavljajo novi avtorji mlajših generacij, ki vsak na svoj način prinašajo drugačne likovne rešitve, sveže avtorske poetike in v svoje delo vnašajo veliko mero humorja in vitalnosti," je od odprtju še povedala Pirnat Spahićeva.

Nagrado za življenjsko delo prejel Štefan Planinc Smrekarjevo nagrado za življenjsko delo so v Cankarjevem domu podelili akademskemu slikarju Štefanu Planincu. v obrazložitvi nagrade, ki jo je prebrala predsednica žirije Tanja Mastnak, med drugim piše, da Planinčeve ilustracije "nosijo izjemen avtorski pečat, so razmišljujoče in vase zazrte. Otrokom zastavljajo tudi zahtevnejša vprašanja in s tem poglabljajo njihov način razmišljanja".

Letna nagrada Hinka Smrekarja Kostji Gatniku Letno nagrado Hinka Smrekarja je prejel akademski slikar Kostja Gatnik za ilustracije v knjigi Pekarna Mišmaš Svetlane Makarovič. V utemeljitvi nagrade piše, da Gatnik že od prvih objav z izvirno, inovativno in duhovito risbo "pomembno prispeva h kakovosti in razvoju ilustracije v Sloveniji". V delih mu je uspelo pop art, strip, ilustracijo in druge umetniške zvrsti "dvigniti na raven inovativne umetniške govorice, ki jo komunikativnost dodatno plemeniti in navdihuje," je prebrala Mastnakova.

Poleg omenjenih nagrad so danes v Cankarjevem domu podelili še plaketi in priznanji, poimenovani po Hinku Smrekarju, priznanem slovenskem slikarju, risarju, grafiku in ilustratorju.

Plaketi sta prejela akademska slikarka Alenka Sottler za ilustracije v knjigi Prividi Nika Grafenauerja in akademski slikar Žarko Vrezec za poljudnoznanstvene ilustracije žuželk v delu Slovenski veliki leksikon. Dobitnika Spriznanj Hinka Smrekarja za leto 2008 pa sta diplomirani oblikovalec Aleksander Brezlan za ilustracije v knjigi Razno ter študent oblikovanja Matej Stupica za ilustracije v prilogi časopisa Dnevnik.

Predstavitev Planinčevih ilustracij Pregled dvoletne ilustratorske bere na slovenskem so organizatorji bienala nadgradili s predstavitvijo Planinčevih ilustracij iz štirih knjig, med drugim iz priljubljene knjige Antona Ingoliča Tajno društvo PGC. Planinc je kot vrhunski ustvarjalec pomembno prispeval k uveljavljanju ilustracije že pred ustanovitvijo bienala, je spomnila Pirnat Spahićeva. V sklopu bienala pa nadaljujejo tudi tradicijo predstavitev avtorjev, ki so utrli pot slovenski ilustraciji. Letos je na vrsti Marij Pregelj.

Kot spremljevalni program bo od 19. novembra do 21. decembra v Mali galeriji na ogled razstava nagrajencev Bienala ilustracije Bratislava (BIB), ki ga prirejajo od leta 1967. Razstava, pripravila jo je gostja letošnjega bienala in kustosinja bienala v Bratislavi Barbara Brathova, bo ljubljanskemu občinstvu približala polstoletni razvoj ilustracije v mednarodnih okvirih.

Doslej podelili pet nagrad za življenjsko delo Bienale so v Cankarjevem domu v sodelovanju z ilustratorsko sekcijo Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov zasnovali in prvič priredili leta 1993. Doslej so podelili pet nagrad za življenjsko delo, in to Marlenki Stupici, Ančki Gošnik Godec, Jelki Reichman, Mariji Vogelnik in Milanu Bizovičarju ter Marjanci Jemec Božič, je spomnila Pirnat Spahićeva.

Ne spreglejte