Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
20. 1. 2011,
14.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 20. 1. 2011, 14.40

8 let

Rukavina: Mesta generalnega direktorja ne bi več sprejel, ne odrekam pa podpore projektu

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vladimir Rukavina kljub željam župana zapušča mesto vršilca dolžnosti generalnega direktorja zavoda Maribor 2012.

Vladimir Rukavina je v ponedeljek odstopil s položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja zavoda Maribor 2012, ki je zadolžen za organizacijo projekta Evropske prestolnice kulture. To je storil slab teden po tem, ko programski svet zavoda ni dal pozitivnega mnenja nobenemu od dveh kandidatov.

Kangler njegovega odstopa še ni sprejel Vendar pa njegovega odstopa za zdaj še ni sprejel župan Maribora Franc Kangler, ki še vedno meni, da bi moral biti generalni direktor zavoda prav Rukavina. "V teh dneh se bom znova sestal z gospodom Rukavino, medtem pa čakam dopis, zakaj gospod Rukavina ni dobil podpore pristojnega zavoda. Osebno podpiram gospoda Rukavino, saj ima bogate strokovne reference na področju kulture. Kot župan vztrajam, da je generalni direktor zavoda Maribor 2012 – EPK iz Maribora, ker ta mora živeti z Mariborom, mora poznati kulturni utrip v mestu in kulturne ustvarjalce, ki delujejo v našem okolju," nam je povedal Kangler.

"To je nujna moralna poteza" Ugibanja, ali bi vendarle prevzel vodenje zavoda, pa nam je Rukavina zanikal: "Mislim, da sem bil v svoji odstopni izjavi popolnoma ekspliciten, to je nujna moralna poteza, ki sem jo sprejel po tehtnem razmisleku in menim, da je v dobro projektu. Tega mesta zanesljivo ne bi več sprejel, ne odrekam pa svoje podpore projektu."

Na vprašanje, zakaj se po njegovem mnenju okoli projekta EPK 2012 ustvarja toliko napetosti, je Rukavina odgovoril, da sodelujoči nikakor niso mogli, znali ali pa tudi niso hoteli najti skupnega imenovalca: "V igri so veliki zneski, žal marsikdo od deležnikov v tem vidi predvsem rešitev svoje osnovne eksistenčne stiske in preveč ljudi vidi v projektu lov na 'plen', kar zamegljuje osnovno poslanstvo EPK. Bistvena težava je v nezmožnosti in pomanjkanju volje, da bi projekt še pred izvedbeno pravno formo dobil organe projekta, ki bi lahko že pred časom mogoče tudi na neformalni ravni pravočasno usmerjali postopke in dogajanja."

"Gledati nazaj je zdaj neplodno in nekonstruktivno" To naj bi bilo po mnenju Rukavine možno že pred dvema letoma. "V tej smeri so ob dolgotrajnem iskanju pravne forme potekali vsi moji predlogi, a jim žal nihče ni dovolj prisluhnil. Gledati nazaj je zdaj neplodno in nekonstruktivno, danes zavod vse odločevalce ima, prav je, da uveljavljajo svojo legitimno pravico in dolžnost. Sam to brezpogojno sprejemam in v skladu s tem tudi ravnam," je še dodal.

Ker bo veliko projektov EPK tako ali drugače povezanih z dejavnostjo Narodnega doma, bo Rukavina tudi po odstopu sodeloval pri projektu, v katerega, kot pravi sam, še vedno verjame in pri katerem bo, če bo to potrebno, tudi z veseljem pomagal.

Dvome o primernosti Rukavine je sicer nekaj dni pred glasovanjem na programskem svetu izrekel programski direktor zavoda Mitja Čander, ki je izjavil, da se mu zdi problematično, da ista oseba vodi tako Narodni dom kot projekt Evropske kulturne prestolnice.

Ne spreglejte